Mutlaka seyredilmesi gereken 10 hukuk filmi

Hukuk, adalet, mahkeme, dava gibi konular etrafında dönen film önerilerimizin üçüncü serisinde 1983 – 1989 yılları arasındaki sinema filmlerini sıraladık. Hafta sonları keyifle seyredebileceğiniz filmlerle ilgili ilk iki listeyi de buradan inceleyebilirsiniz.

22-gandhi

1. Gandhi – 1982 – İngiltere ve Hindistan

1983 Akademi ödüllerinde tam 8 Oscar kazanan yapımın yönetmenliğini Richard Attenborough yaptı. Filmde 20. yüzyılın en sıra dışı ve en çok saygı uyandıran lideri Mahatma Gandhi’nin zulme karşı sembolleşen epik hayat hikayesini anlatılıyor. Şiddete şiddetle cevap vermeyip hep de başarılı olan Gandhi’nin yaşamını bire bir doğru kesitlerle aktaran film bir bakıma da belgesel niteliği taşıyor. Bu olağanüstü insanın beyazperdeye Ben Kingsley‘in efsanevi oyunculuğuyla kazandırılan film 300.000 kişiden oluşan sinema tarihinin en kalabalık sahnesi rekorunu elinde bulunduran cenaze sahnesiyle hafızalara kazındı. Filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.

23.hüküm

2. Hüküm (The Verdict) – 1982

Orijinal adı The Verdict olan Hüküm, 2005 yılında ömür boyu başarı Oscar’ı almış, hukuk sineması alanında bir efsane olan Sidney Lumetten’den başarılı bir mahkeme draması. Birçok soru uyandıran ve hem hukuken hem gerçek hayatta karşılaştığımız etik problemleri ele alan filmde Frank Galvin karakterine usta aktör Paul Newman hayat veriyor. Sidney Lumet’in imzasını taşıyan unutulmaz bir klasik olan Hüküm’ün görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.

24.gizli güç

3. Gizli Güç (The Star Chamber) -1983

ABD yapımı olan yönetmenliğini Peter Hyams’ın yaptığı gerilim dolu filmde vicdanı ile yasalar arasında kalan bir yargıcın yaşadığı sıkıntıları konu alınıyor. Genç bir yargıç olan Steve Hardin mahkeme salonunda, kurnaz avukatların kanundaki boşluklardan yararlanarak azılı suçluların serbest bıraktıklarını görür. Bu sebeple vicdanıyla savaşmak zorunda kalır. Ta ki “The Star Chamber” adında kendi adalet anlayışlarıyla kararlar veren güçlü bir toplulukla karşılaşana dek. Topluluk en üst düzey gizlilikte, kapalı kapılar ardında yapılan toplantılar sonucunda suçları kendi uygun gördüğü şekilde cezalandırmaktadır. Filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.

25-bir askern hikayesi

4. Bir Askerin Hikâyesi (A Soldier’s Story) – 1984

2. Dünya Savaşı sırasında siyahların barındırıldığı bir ordu birliğinde işlenen cinayet ortalığı karıştırır. Siyahi bir ordu avukatı olan Yüzbaşı Davenport (Howard E. Rollins, Jr.), yine siyahi bir ordu mensubu olan çavuş Waters’ın (Adolph Caesar), acımasız şekilde öldürülmesini araştırmak için Fort Neal, Louisiana’ya gönderilir. Soruşturma umduğundan çok daha zorlu ve çetin geçecektir. Yönetmen koltuğunda Norman Jewison’un oturduğu filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.

26-davacı

5. Davacı – 1986

Zeki Ökten’in altın çağından bir film. Kemal Sunal ve Savaş Yurttaş aynı köyde yaşamaktadır. Bir anlaşmazlık yüzünden birbirlerine ve ailelerine peşi sıra davalar açarlar. Bu, cümbür cemaat her hafta kasabaya adliyeye gitmek demektir. Fakat gel gelelim açılan dava sürüne sürüne 7 yıla kadar uzar. Bu kadar sürede neden dava açıldığı kimin haklı kimin şikâyetçi olduğu da arapsaçına döner. Filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.

27-şüphe

6. Şüphe (Suspect) – 1987

Adliyede işlenen bir cinayet, zavallı bir adamın üstüne atılır. Olayı araştıran kamu avukatı Kathleen, adamın suçsuz olduğunu ve aslında cinayetin “yüksek kademeleri” ilgilendirdiğini anlar. Şimdi Kathleen de hedeftir.

28-karanlıkta...

7. Karanlıkta Bir Çığlık (A Cry in the Dark) – 1988

Karanlıkta Bir Çığlık, yönetmenliğini Fred Schepis’nin yaptığı, başrollerini Meryl Streep ile Sam Neill’in paylaştıkları 1988 yapımı bir Avustralya filmidir. Konusu gerçek bir olaya dayanır. Avustralya’nın ücra bir köşesinde bulunan turistik Ayer Kayalıkları’na üç çocuğu ile kamp yapmaya giden Chamberlain çiftinin yeni doğmuş bebekleri aniden ortadan kaybolur. Lindy Chamberlain (Meryl Streep) bebeğin yöreye özgü bir vahşi hayvan olan bir dingo tarafından kaçırıldığını ileri sürer. Bebek asla bulunamaz. Kadının verdiği çelişkili ifadeler üzerine polis onu cinayetle suçlar. Görülen dava ülke çapında ilgi çeker ve kamuoyunu ikiye böler. Filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.

29-reis bey

8. Reis Bey – 1988

Reis Bey, görevinde hiç taviz vermeyen kanunlara son derece bağlı ve kararlarında acımasız bir hâkimdir. İdam ettirdiği gencin suçsuz olduğunu anlayınca bütün felsefelerinden ve tezlerinden vazgeçen ve hatta u dönüşü yapan Reis Bey’in hikayesini anlatan filmdir. Görevi bırakan Reis Bey, artık hayatını merhamet duygusunun yaygınlaşmasına adamıştır. Belalı insanların bulunduğu bir kahvede insanlara merhameti anlatır. Herkes, Reis Bey’e büyük saygı göstermektedir. Bir gün, bir polis baskını sırasında orada bulunanlardan biri, yanındaki uyuşturucuyu hâkimin cebine saklar ve hakim yakalanır. Reis Bey, yıllarca hâkim koltuğunda oturduğu mahkemede bir iftira sonucu artık bir sanık olarak yer alacaktır. Filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.

30-sanık

9. Sanık (The Accused) – 1988

Jodie Foster’ın Sarah Tobias rolüyle ödül aldığı, gerçek bir hikâye üzerine kurulu Sanık, etkileyici mahkeme sahnelerine sahip. Bir barda üç kişinin tecavüzüne uğrayan Sarah, tecavüzcülerin aldıkları hafif cezaya karşı mücadelesinde geçmişinin problem olacağını düşünmemiştir. Bu gerilime ne kadar dayanabileceği bir soru işaretidir. Filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.

31-müzik kutusu

10. Müzik Kutusu (Music Box) -1989

1989 yapımı Costa Gavras’ın politik filmlerinden biridir. Başarılı kadın avukat, ikinci dünya savaşından sora Macaristan’dan ABD’ye göç eden babasının, ikinci dünya savaşı sırasında ülkesinde Nazilerle birlikte işlediği suçlardan dolayı sınır dışı edilmesi durumu ortaya çıkınca, babasının suçsuzluğuna iman etmiş olarak babasının savunmasını üstlenmesi ve gelişen olaylar ve sürprizler. Filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.