2010 KPSS Soruşturmasında Çarpıcı Gelişmeler

2010 yılında gerçekleştirilen Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) usulsüzlük yapıldığı yönündeki iddialarla ilgili 23 Mart 2015 Pazartesi sabahı yapılan eş zamanlı operasyonda çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

2010 KPSS ile ilgili 15 aydır süren soruşturma neticesinde Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman’ın talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize ve Mali Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri harekete geçerek 19 ilde önceden belirlenen adreslere eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirdi.

Aralarında 40 kamu görevlisinin de bulunduğu 63 kişinin “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve sahtecilik” iddiasıyla göz altına alındığı operasyon özellikle İstanbul, Eskişehir, Sivas, Sakarya, Samsun, Isparta, Bursa, Çorum ve Kayseri illerindeki şüpheli adreslerde yoğunlaştırıldı.

19 Şüpheli Ortada Yok

Operasyonlardan önceden haberdar olduğu tahmin edilen ve soruşturma kapsamında aranan bir vakfın yöneticisi de dahil 10 kişinin yurt dışına kaçtığı öğrenildi. Söz konusu operasyon kapsamında yurt içinde olduğu bilinen 9 kişi ise hâlâ aranıyor.

1.500 Kişi İnceleme Altında

Milyonlarca adayın geleceğini etkileyen 2010 KPSS skandalıyla ilgisi olduğu düşünülen 1.500 kişinin şüpheli sıfatıyla incelemeye alındığı soruşturmada söz konusu kişilerin KPSS öncesi ve sonrası iletişimde oldukları tespit edildi. 2010 KPSS’de yüksek puan alarak öğretmen olarak atanan bazı adayların karı-koca oldukları da basında geniş yer bulmuştu. İlgili soruşturmada şüpheli sıfatıyla incelenen 1.500 kişi arasında karı – koca ve akrabaların çoğunlukta olduğu da belirlendi.

Bilirkişi Heyeti de Doğruladı

Binlerce şüphelinin KPSS kitapçıkları, Ankara Cumhuriyet Savcılığının talebiyle oluşturulan bilirkişi heyeti tarafından büyük bir titizlikle incelendi. Yapılan incelemelerin ardından kapsamlı bir rapor hazırlayan bilirkişi heyeti, kitapçıkları incelenen şüpheli kişilerin önceki yıllarda girdikleri KPSS’de aynı başarıyı gösteremediklerinin tespil edildiğini belirtti. İşlem gerektiren bazı soruların kitapçığın herhangi bir yerinde işlem yapmadan çözülmüş olduğuna dikkat çekilen bilirkişi raporunda “Zorluk derecesi bu kadar yüksek bir sınavdan bu kadar çok kişinin tam puan almasının güç olduğu” ifadesine de vurgu yapıldı.

sınav, kpss

2010 KPSS Soruları Flaş Bellekte

Yürütülen soruşturmaya dair en çarpıcı detaylardan biri de 2010 KPSS sorularının ham halinin ÖSYM’den flaş belleklerle çıkarılmış olduğu iddiası.

İddiaya göre paralel yapının il sorumluları soruları sınavdan önce flaş belleklerde alarak önce elektronik posta yoluyla dağıttı. Ancak soruların eposta ile başka kişilere de dağıtılması üzerine 2010 KPSS sorularının elden iletilmesi yoluna gidildi.

Parola: Fetih Suresi

Şüpheli kişilerin KPSS’den önce paralel yapıya yakın kişileri ‘Bu gece Fetih Suresini okuyacağız’ diyerek cemaatin evlerine davet ettikleri, bu evlerde düzenlenen toplantıda da sınav sorularının ham halinin fotokopiler halinde söz konusu kişilerle paylaşıldığı öne sürülüyor.

İl sorumluları tarafından dağıtımı gerçekleştirilen 2010 KPSS sorularının sadece paralel yapıya yakın kişilere değil il sorumlularının akrabalarına da verildiği belirtiliyor. Üstelik söz konusu akrabaların soruları para karşılığı satarak daha fazla kişiye ulaştırdıkları da iddialar arasında yer alıyor.

2010 yılında gerçekleştirilen KPSS’de soruları sınavdan önce aldıkları iddia edilen birçok şüpheli ismin önceki atamalarda kamu kurumlarına yerleşmiş oldukları, öncesinde ise paralel yapıya bağlı şirketlerde çalıştıklarının tespit edildiği belirtiliyor.

Başsavcılık: Cumhuriyetimiz Büyük Tehdit Altında

Konuyla ilgili en çarpıcı açıklamalar ise 2010 KPSS soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan geldi.

2010 KPSS soruşturması kapsamında Cumhuriyetin büyük bir tehdit altında olduğu ve belli bir yapıya mensup kişilere verilen talimatlarla devlet kurumlarına sızmaya çalışıldığı yönünde delillere ulaşıldığını belirten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruların sınavdan önce haksız bir şekilde elde edilmesinden dolayı milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönündeki görüşlerini paylaştı.

sınav, kpss

Sorular, Deneme Sınavı Adı Altında Dağıtıldı!

Soruşturmayla ilgili iki sayfalık yazılı bir açıklama yapan Başsavcılık’ın o açıklamalarından öne çıkan ifadeler şu şekilde:

“Bu soruşturmada, Cumhuriyetimizin büyük bir tehdit altında olduğu, belli bir yapıya mensup kişilerin verilen talimat ve telkinler ile devlet kurumlarına yerleşme ve sızma faaliyetine giriştikleri, örgütlü bir yapı kurarak birlikte hareket edip, bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarına yerleşmek için sınavdan önce hile ile haksız bir şekilde elde ettikleri soruları kullandıkları, atamalarda öncelik elde ettikleri ve aileleri göz önüne alındığında milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönünde delillere ulaşılmıştır

Bu kapsamda; yapılan soruşturmada 10 Temmuz 2010 tarihinde ÖSYM tarafından Eğitim Bilimleri (120 soru), Genel Yetenek (60 soru), Genel Kültür (60 soru) alanlarında yapılan KPSS’de, sınav sorularının sınavdan önce ele geçirildiği ve dağıtıldığı yönünde önemli delillere ulaşılmıştır.

KPSS tarihinde daha önce hiçbir dönemde Eğitim Bilimleri Alanında 120 sorunun 120’sini ve 119’unu doğru cevaplayan olmadığı halde, 2010 sınavında tam 350 kişinin 120 sorunun 120’sini de doğru cevapladığı görülmüştür. Bu 350 kişinin 70’inin karı-koca, 23’ünün akraba, 52 adayın ise aynı adreste veya aynı apartman, site veya sokakta ikamet ettiği anlaşılmıştır.

Yine aynı sınavda tam 423 kişinin 120 sorunun 119’unu doğru cevapladığı, 100 ve üzeri net doğru yapan kişi sayısının 3 bin 227 olduğu, bunlardan 637’sinin birinci derece akraba, 446’sının karı-koca oldukları bilgisine ulaşılmıştır. Ayrıca bu kapsamda 980 adayın aynı adres, apartman, site veya sokakta ikamet ettikleri görülmüştür.

Anılan sınavın iptal edilmesi sebebiyle tekrarlanan ikinci sınava ise 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 adaydan bin 174’ünün girmediği anlaşılmıştır. Ayrıca 2 bin 260 adayın telefonla irtibatlı oldukları ve 2 bin 39 adayın 10 ve üzeri işçi çalıştıran kurum ve şirketlerde kaydının bulunduğu tespit edilmiştir.

Soruşturma kapsamında Genel Yetenek Alanında 2009 yılında 60 sorudan 60’ını doğru cevaplayan kişi sayısı 6 olduğu halde, 2010 sınavında 60 sorudan 60’ını bin 28 kişinin doğru cevapladığı, Genel Yetenek ve Genel Kültür Alanında sınav sorularının deneme sınavı adı altında ve doğru cevapları koyulaştırılmış olarak dağıtıldığı anlaşılmıştır. Genel Yetenek Alanında yer alan 30 matematik sorusunu birçok adayın hiç işlem yapmadan veya çözüme yönelik işlem yapmadan doğru cevapladığı, matematikçi bilirkişiler ile ölçme ve değerlendirme uzmanı bilirkişilerin hazırladıkları rapordan anlaşılmıştır.”

2010 KPSS’de usulsüzlük iddiasına yönelik soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından devam ettiriliyor.