2019/39 Hukuk dünyasında neler yaşandı?

Yılın 39. haftasında internet medyasında ve sosyal ağlarda hukuka dair paylaşımlardan öne çıkan başlıkları aşağıda listelemeye çalıştık. Türkiye’de hukuk dünyasının gündeminde bir süredir olduğu gibi geride bıraktığımız haftada da en çok konuşulan konu Yargı Reformu 3. Strateji Belgesi oldu.

#AdaletBakanlığı

Yüksek yargı, mahkemeler ve Başsavcılıklara gelen dosyaların son 10 yıllık analizini yapan Adalet Bakanlığı’nın bu çalışması ile yüksek yargıdaki iş yükünün hâlâ fazla olduğu; mahkeme ve savcılıklardaki dosya sayılarında da artış olduğu belirlendi. Danıştay dava dairelerine gelen dosya sayısı 10 yıl önce 273 bin 608 iken, bu rakam yüzde 10,5’lik artış göstererek, 302 bin 376’ya ulaştı.

Adalet Bakanlığı, Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü emrinde istihdam edilmek üzere 78 sözleşmeli bilişim personeli alınacağını duyurdu. Başvuruların 14/10/2019 tarihi mesai saati bitimine kadar Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilât Şube Müdürlüğü Bakanlıklar/ANKARA adresine şahsen veya son başvuru tarihinde Bakanlığa ulaşacak şekilde posta ile yapılması gerekmektedir.

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, 29 Aralık 2019 tarihinde yapılacak olan Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı, Avukatlar İçin Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adaylığı ve İdari Yargı Hâkim Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavları ile ilgili ek ilan yayımladı.

#AdaletBakanı Abdulhamit Gül

105.Dönem Kaymakamlık Kursu’nda eğitimlerine devam eden kaymakam adaylarına hitap eden Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Oturduğu makamdan güç alan değil, oturduğu makama itibar katan her arkadaş başarılı olmuş demektir. Etnik kökeni, dini, dili ne olursa olsun hiçbir vatandaşa ayrımcılık ve ayrıcalık içerisine girmeden yönetimde adalet ilkesi ile hareket edeceğinize gönülden inanıyoruz. Kucaklayıcı olarak, milleti bağrımıza basarak, milletle beraber olarak çok önemli neticeler, çok önemli kazanımlar elde edeceğiz.” şeklinde konuştu.

İzmir’de yapılan Bölge Adalet Değerlendirme Toplantısında konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Türkiye’de hak arama yolları açıktır. Her karar gibi yargı kararları da kamusal eleştirinin konusu olabilir. Kararı yerinde bulan da hukuki dayanaklarını yetersiz gören de çıkabilir. Ama eleştiriyle yargıyı dizayn etme çabasına yönelik hamleleri ayırt etmemiz gerekiyor. Bir kararda hata varsa yine hukuk içinde, kanun yolunda, istinafta, Yargıtay’da düzeltilmektedir.” ifadelerini kullandı.

#YargıReformuPaketi

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yargı paketi taslak metnini CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’a teslim etti.

Prof. Dr. Dr. h.c. mult. Bahri Öztürk (İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı): İnsanımızı özgürleştirecek, rahatlatacak çok önemli düzenlemeler var. Siyasilerden, bilim insanı ve vatandaş olarak ricamız, önlerine gelen paketi bu gözle değerlendirmeleridir. Asıl temennimiz uygulama kısmında. Uygulamada, gerçekten iyi anlaşılması ve insanımızın yararına uygulanması esas olmalıdır. Onu bekleyip, göreceğiz. Ama her reform mutlaka içinde bir dinamizmi barındırır. 15 Temmuz’dan sonra ciddi bir reform atılımının yapılacağını ve 15 Temmuz’un bunun ateşleyicisi olacağını bugüne kadar söyledim, başlamıştır.

Prof. Dr. Yaman Akdeniz (Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi): Türkiye’nin gün ışığına çıkması ve demokratikleşmesinin çaresi bu yargı paketi değildir. Bazı kozmetik sorunları çözer mi çözer. Fakat dağ fare doğurdu demek daha doğru olacaktır. Yargı bağımsız olmadığı sürece bu yargı paketi ayarları da uzun dönemde fonksiyonel olmayacaktır. Yargıdaki sorunlar bazı kanun maddelerinin arasına bir iki satır yama yapmakla çözülemeyecek boyuttadır.

Prof. Dr. Kerem Altıparmak (Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı): Temel hiçbir soruna çözüm üretmeyen bir paket. Hiçbir yaraya pansuman dahi değil. Türkiye’deki yargı meselesinin mutlaka masaya yatırılıp bütün olarak incelenmesi gerekir. Bunu yapmayalım, yargı kontrolümüzde olsun, istediğimiz zaman gaza basalım, istediğimiz zaman frene basalım deniyor.

Tokat Barosu tarafından düzenlenen Tokatlı Hukukçular Buluşmasına katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Yargı Reformu 3. Stratejik Belgesi, mucize değil, eksiksiz değil. Ama gerçekten önemli bir adım. En az içeriği kadar önemli olan kısım şu, hazırlanırken ilk kez bir Adalet Bakanı ilgili tüm kesimlere dedi ki ‘Gidin sorunları önce birlikte tespit edelim. Sonra çözümleri birlikte bulalım’. İlk kez, ilk adım atılmadan önce bir araya gelindi. Her adım birlikte atıldı. Ben bu bakımdan usulü en az esas kadar önemsiyorum. Esasa gelince, önce dediler ki temmuzda çıkmayınca samimi değil, çıkmayacak. Şimdi çıkma noktasına gelince başladı bazıları içi boş demeye, ilk paketin içi tabiri caiz ise ağzına kadar doludur. Sayın milletvekillerimizden istirhamımız lütfen içini boşaltmadan öyle çıkartın. Çünkü burada çok büyük emek vardır. İçine yeni şeyler koyun ama olanı çıkartmayın.” açıklamalarında bulundu.

#AnayasaMahkemesi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesinin kapanış konferansında konuştu: Anayasa Mahkemesinin ihlale ve giderime hükmetmek suretiyle binlerce bireyi tatmin etmesinin yanında kabul edilemezlik ya da ihlal olmadığı şeklinde sonuçlandırdığı başvurulardan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşınanlar arasında oldukça az sayıdaki başvurunun farklı şekilde sonuçlandırıldığı görülmektedir. Dolayısıyla bireysel başvuru yoluna ilişkin Anayasa değişikliğinin hak ihlali iddialarının önemli bir bölümünün Türk hukuk sistemi içinde çözülmesi amacı önemli ölçüde gerçekleşmiştir.

#Yargıtay

Yargıtay, Yargıtayın Fettullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) yönelik karar ve uygulamalarının, bazı basın ve yayın organlarında değerlendirilme ve yorumlama şekli dikkate alınarak, kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla bir açıklama yayımladı. Açıklamada “FETÖ/PDY Terör Örgütüne yönelik adli işlemler, hukuk çerçevesinde büyük bir titizlikle ve özenle yapılmaktadır. Geçmişi, görev anlayışı ve duruşu itibarıyla başından beri FETÖ/PDY Terör Örgütü ile mücadelesi bilinen Yargıtay üyelerine yönelik soyut ve mesnetsiz iddialar, bu konuda büyük bir fedakârlıkla görev yapan Yargıtay mensuplarının kararlı duruşunu etkilemeyecektir.” ifadelerine yer verildi.

#Barolar

Aydın Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, jeotermal enerji sahaları ve çevreye etkileriyle ilgili, Aydın İli Pamukören ilçesi Değirmendere köyünde vatandaşlara hukuki bilgilendirme çalışması yaptı.