Adalet sistemini sorgulatan 5 film

Birçok film aşk ve ayrılık üzerine inşa edilse de hukuk ve adaleti merkeze alan yapımlar da arada çıkabiliyor. Adalet sistemini masaya yatıran filmler arasından en önemli beş yapımı derledik. Hazır yaz tatilindeyken 1957 yapım 12 Angry Men’den 2005 yapım Pardon’a kronolojik bir sinema yolculuğuna çıkmanızı öneririz.

Pardon – 2005

-Adalet dediğiniz o kadar da adil bir şey değilmiş demek?

-Maalesef, pardon.

Adalet sistemine kafa yormanızı sağlayan Pardon, Ferhan Şensoy tarafından kaleme alınan Çok Tuhaf Soruşturma oyununun beyaz perdeye yansıması. Hem oyunun hem de filmin isminden de anlaşılacağı üzere Türkiye’deki adalet anlayışını esprili bir dille ele alınıyor. İnce dokundurmalarıyla adalet sistemimizin eleştirildiği film, başarılı bir yanlışlıklar komedyası. Suçsuz oldukları halde “yanlışlıkla” uzun yıllar hapiste yatan üç arkadaş, hatanın anlaşılması üzerine “Pardon” denilerek özgülüklerine kavuşur. Ancak yaşatılan büyük mağduriyetin küçük bir pardon ile telafi edilemeyeceğinin de farkındadırlar. Yönetmen koltuğunda Mert Baykal‘ın oturduğu ve Sinop Cezaevinde çekilen Pardon’un başrollerini Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin ve Ali Çatalbaş paylaşıyor.

12 Öfkeli Adam (12 Angry Men) – 1957

“Olayı nereye çekerseniz çekin, ön yargı gerçeği hep saklar”

On iki kişiden oluşan mahkeme jürisinin tek bir odada bir dava ile ilgili vermeye çalıştıkları karar üzerine kurulu 12 Öfkeli Adam, Yönetmen Sidney Lumet‘in imzasını taşıyor. Aralarında tartışan jüri üyeleri sayesinde aslında görünenin göründüğü gibi olmadığı, söylenenlerin farklı anlamlar taşıyabileceği ve tek bir doğrunun olmayacağı gerçeğiyle yüzleşiriz. 12 Özfeli Adam’da hakkında hüküm verilen kişiyi gerçekten suçlu veya suçsuz yapıp yapmadığı, suçun tam olarak ne olduğu ve suçlu olma ile masum olma hali arasındaki ince çizgi seyirciye sorgulatılır.

Nuremberg Duruşması (Judgement at Nuremberg) – 1961

“Öyle bir noktaya gelindi ki ilk defa masum olduğunu bildiğin birine ölüm cezası verebiliyorsun”

Stanley Kramer’in yönetmenliğinde beyazperdeye taşınan Nuremberg Duruşması, İkinci Dünya Savaşı sonrasını ele alır. Savaş bitmiş ve Nuremberg’de kurulan mahkemelerde savaş suçluları yargılanmaya başlar. Film boyunca savaşta tetiği çekenler ile o tetiği çektirenlerden hangisinin asıl suçlu olduğu sorusuna cevap aranır. Savaşın gerçek suçluları kimdir? Ön saflarda savaşan ve aslında birer piyon olanlar mı yoksa onları yönetenler mi? Spencer Tracey’in canlandırdığı Yargıç Haywood, işledikleri savaş suçundan dolayı yargılanan kişilerle çok önemli bir hesaplaşma içine girer.