Bilişim Hukukunun Güncel Sorunları Konferansı Gerçekleştirildi

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin ev sahipliğinde organize edilen Bilişim Hukukunun Güncel Sorunları konferansı 20 Mart 2015 tarihinde Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Salon Anadolu’da gerçekleştirildi.

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Gürcan ve Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Aydın’ın da katıldığı konferansta Türkiye’de bilişim kavramı ele alındı. 

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, konferansın açılışında yaptığı konuşmasında 20 yıl önce hayal edilemeyen teknolojik gelişmelerin bugün gerçek olduğunun altını çizerek “20-25 yıl önce doktora tezimi yazarken kaynak bulma konusunda sıkıntım olduğu bugün aklıma geldi. O dönemlerde Anadolu Üniversitesi’nde her hafta bir otobüs, Bilkent Üniversitesine tez araştırması yapılması için hoca götürürdü. Orada, en fazla 3 kitap verilirdi ve insan hangisini kullansam diye düşünürdü.” hatırlatmasında bulunarak bu tür meselelerin artık bugün konu bile olmadığını dile getirdi.

“Türkiye’nin hangi üniversitesinde olursanız olun, istediğiniz kaynağa internet aracılığıyla rahatça ulaşabiliyorsunuz. Bu bilişim teknolojileri ciddi anlamda hayatımızı kolaylaştırdı.” diyen Prof. Dr. Gündoğan, bilişimin gelişmesiyle birlikte hukuk sistemlerinde ve hukuk mekanizmalarında da belli önlemler alınmaya başladığına dikkat çekti. Gündoğan, düzenlenen konferansın konusunun da bilişim alanındaki gelişmelerin ortaya çıkardığı değişimin hukuksal boyutunu tartışmak olduğunu ifade etti. 

”Hayatımızın merkezi bilişim oldu”

Prof. Dr. Gündoğan’dan sonra söz alan Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Aydın bilişim, sosyal medya ve internetin hayatımızın merkezinde yer alan kavramlar haline geldiğine dikkat çekerek bütün bunların hayatımızdaki yerini “Neredeyse hepimiz Zaytung’la gülüyoruz, Wikipedia’yla bilgileniyoruz, Google’la araştırıyoruz, Messenger’la haberleşiyoruz, Facebook’la arkadaş oluyoruz. Yani yaşamımızın her yerinde bilişimle ilgili bir şeyler var.” sözleriyle örneklendirdi.

Prof. Dr. Aydın “Çağımızda yaşadığımız bu inanılmaz dönüşümün getirdiği hukuksal sorunlar ve çözümleri üzerine bir konferans yapacağız bugün. Konferansın düzenlenmesi için üniversitemizin tüm birimleri bize destek sağladı. Herkes için çok yararlı ve çok aydınlatıcı bir konferans olmasını umuyorum. Katılan herkese çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

anadolu üniversitesi hukuk fakültesi

Üç oturum olarak gerçekleşen konferansın tüm oturumlarında ele alınan konular şu şekilde:

İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Memiş ”Hukuki Açıdan Verilerin Ticarileştirilmesi”

İstanbul Barosu’ndan Avukat Burçak Ünsal ”Arama Motorlarının Sorumluluğu ve İnternet Hukuku”

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Küzeci ”Kişisel Verilerin Korunması Alanındaki Güncel Gelişmeler”

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ”Evrensel İnternetten Türk Tipi İnternet’e: İnternet Sansür Ağı”

Mevlana Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halid Özkan ”Sosyal Medya Aracılığıyla İşlenen Suçlar”

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Akbulut ”Yeni Nesil Akran Zorbalığı-Siber Zorbalık”

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Arş. Gör. Murat Arabacı ”Google Glass, Mahremiyet ve Türk Ceza Kanunu”