Çocuk Üniversitesi – Türk Alman Üniversitesi Pro-Bono Hukuk Kulübü

Ön elemeyi geçerek “Yılın Hukuk Projesi” ödülü adayları arasında yer alan Türk Alman Üniversitesi Pro-Bono Hukuk Kulübünün gerçekleştirdiği “Çocuk Üniversitesi” projesinin ayrıntıları şu şekilde:

Projenin özeti:

“Çocuk Üniversitesi” projesi 05 – 26 Aralık 2016 tarihleri toplam (4 hafta – 8 saat) arasında Türk Alman Üniversitesi ve Beykoz Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı Şubesinde gerçekleştirildi. Çocukların kendi haklarını tanımalarını, toplumdaki yerlerini bilinçli bir şekilde kavramalarını gerçekleştirebilmek amacıyla; ilköğretim 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden oluşan on dört kişilik bir çocuk ekibi ile her hafta 2 saatlik bir birliktelik gerçekleştirilmiştir. Projeden faydalanan çocuklar TEGV Beykoz Şubesi tarafından belirlendi. Konunun uzmanlarının danışmanlığında oluşturulan müfredat takip edildi.  Proje kapsamında çocuklarla “hak ve hukuk kavramlarının anlamları, çocukların zorla çalıştırılamayacakları, herkesin vücudunun kendisine ait olduğu, eğitim hakkı ve fikir hürriyeti” konuları oyunlar eşliğinde paylaşıldı. Proje sonunda çocuklarla mezuniyet pastası kesilmiş ve diploma töreni gerçekleştirilerek çocuklara özel olarak tasarlanan diplomaları verildi. 14 çocuk, sembolik olarak “Çocuk Üniversitesi”nin ilk mezunları olarak uğurlandı.

Bu proje “Yılın Hukuk Projesi” ödülünü niçin alır?

Projeyi gerçekleştiren Türk Alman Üniversitesi Pro Bono Hukuk Kulübü, projelerinin niçin “Yılın Hukuk Projesi” ödülüne layık olduğu yönündeki görüşlerini şu cümlelerle ifade ediyor: Çocuk haklarının bilincinde bir nesille geleceğe adım atmak için ufak bir kıvılcım olmayı hedefledik. Türkiye çapında bildiğimiz ilk ve tek çocuk hakları konulu çocuk üniversitesini bizler kurduk. Gelecek nesiller için yine gelecek nesiller ile bir araya gelinmelidir. Çocukların ne kadar önemli olduklarını onlara hissettirmeliyiz. Farklılıklar da gerekli ve de önemlidir. Bazen yüzlerce yetişkine dokunmaktan ziyade 14 çocuk ile tokalaşmak dünyaya daha faydalıdır. Çünkü biliyoruz ki bilinçli nesiller, soru soran çocukların meraklı düşüncelerinde yeşerirler. Çocuklarımızın bilinçli olmalarına katkı sağlamayı hedef edinerek bir farkımız olduğunu düşünüyoruz.

Projenin içeriğini oluşturan konu başlıkları:

Çocuk Hakları; Hak ve hukuk kavramlarının bir çocuk için anlamı; Eğitim hakkı; Çocukların zorla çalıştırılma yasağı; Çocukların istismardan korunmalarının ne şekilde mümkün olduklarının bilincinde olmaları; Çocukların ve üniversite öğrencilerinin bir araya gelmesinin önemi

Projenin taşıdığı sosyal sorumluluk değeri:

Projemiz kapsamında Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı gibi kendilerini sosyal sorumluluk bilinciyle yaşama bağlamış bir kurumla hareket ettik. Çocuklarımıza haklarına saygı duyulması gerektiğini, haklarının önemli olduğunu oyunlarla anlattık.

Projeden faydalanan kitle:

Projeden doğrudan faydalanan çocuk sayısı 14. Çocukların üniversite ziyareti sırasında onlarla iletişime geçen sayısız üniversite öğrencisi de projeden dolaylı olarak faydalandı.

Proje bütçesi:

Proje kapsamında 400 TL’lik bir harcama yapıldı. Bu harcama, proje gönüllülerinin kendileri tarafından karşılandı.

Projeye katılım için kişilerden talep edilen ücret:

Gönüllülüğe dayalı projede taraflardan herhangi bir ücret talep edilmedi.

Projenin destekçileri / sponsorları:

Projenin herhangi bir sponsoru yoktur.

Projede görev alan kişilerin sayısı ve görevleri:

5 gönüllü üniversite öğrencisi ve TEGV Beykoz Birimi Yöneticisi

Projeye konuşmacı olarak katılan veya gönüllü desteğinde bulunan kişiler:

  • Makbule İnanç, TEGV Beykoz Birimi Yöneticisi
  • Cemre Çakmak – Gönüllü
  • Başak Berkün – Gönüllü
  • İrem Korkmaz – Gönüllü
  • Ozan Emin Halhallı – Gönüllü
  • Selvacan Akpınar – Gönüllü

Projeye dair fotoğraflar: