Hukuk derslerine verimli çalışma önerileri

Her lisans programı gibi hukuk fakültesinde okumak da çoğunlukla “zor” olarak nitelendirilir. Hukuk tercihi yapmak istemeyenlerin öne sürdüğü sebeplerin başında hukuk kitaplarının kalınlığı ve derslerin zorluğu gelmekte. Ancak düzenli ve verimli çalışıldığı, özellikle de “ders, derste dinlenildiği” zaman altından kalkılamayacak ders, başarılamayacak sınav yok. Gözünüzde büyüttüğünüz hukuk derslerini verimli bir şekilde çalışmanız için size 10 önerimiz var:

Görselleştirin

Hukuk, ağır sözel ifadelerden oluşur. Konu başlıkları çok fazladır, hele ki işin içine yasalar, maddeler girerse konular daha karmaşık bir yapı halini alabilmekte. Bu sebeple hangi hukuk dersine çalışacaksanız ona kuşbakışı bakarak genel resmi görün. Bunun için de şemalaştırma yöntemine gidin. Gerekirse ezber gerektiğini düşündüğünüz konuları hatırlamanızı kolaylaştıracak resimler çizin. Bu konuda hayal gücünüzü kullanmaktan çekinmeyin.

Parçalara bölün

Parçalara bölerek yutmak bütünü yutmaya çalışmaktan her zaman daha kolaydır. Hukuk derslerini konu başlıklarına, o konu başlıklarını da alt başlıklara ayırarak şemalaştırma yöntemi gözünüzde örümcek ağı gibi duran derslerin sadeleşmesini sağlayacaktır. Dersleri bir bütün halinde öğrenmeye çalışmak yerine şemalar üzerinden ana konulara öncelik vererek çalışmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Parçalara böldüğünüz konuları, önem ve öncelik sırasına göre de derecelendirerek çalışma planınızı oluşturabilirsiniz.

Renklendirin

Dersi hangi kaynaktan çalışıyorsanız metinleri öncelikle öykü okur gibi okumanızı öneririz. Bu yöntem, gözünüzde büyüttüğünüz ve anlaşılmasının zor olduğunu düşündüğünüz hukuk konularına karşı ön yargınızı kıracaktır. İkinci okumanızı makale okur gibi yapın. Bu okuma sırasında renk tercihi size kalmış bir fosforlu kalemle önemli olduğunu düşündüğünüz satırları çizin. Bu, bir anlamda özetleminin ilk adımıdır. Tekrar o sayfaya döndüğünüzde bütün bir sayfayı değil sadece altı çizili satırları okuyarak zamandan da tasarruf sağlamış olursunuz. Satırları kalemle işaretlemek hoşunuza gitmiyorsa küçük renkli yapışkan kağıtlar ile de önemli bölümleri işaretleyebilir, not kâğıtlarına o bölümün niçin önemli olduğuna dair kısa notlar ekleyebilirsiniz.

Notlar çıkarın

Yukarıda ilk özetlemeyi yaptığınızı belirtmiştik. Fosforlu kalemle işaretlediğiniz satırlara tekrar dönün ve o bölümleri dikkatlice okuyarak ya ayrı bir deftere ya da sayfaların üzerine yapıştıracağınız renkli kâğıtlar üzerine notlar çıkarın. Önerimiz, her ders için ayrı bir özet defterinizin olması ki onlarca kitabı açıp oradaki notlarınızı arayıp bulmak çok daha zor olacaktır. Özet notlarınızın yanında hangi kitabın kaçıncı sayfasından alındığına dair hatırlatıcı bilgiler eklemeyi de unutmayın. Çünkü asıl olan kaynağın kendisidir, özetiniz değil.

Mevzuattan yararlanın

Asıl olan özetiniz değil kaynağın kendisidir dedik. Ders kitaplarınız da elbette önemli birer kaynak ancak söz konusu olan kanunlar, yasalar ise Mevzuat Bilgi Sistemi e-Mevzuat gibi muazzam bir kaynak her zaman elinizin altında olmalı. Çalıştığınız dersin konusuna göre e-Mevzuat’ta arama yaptırın ve bilgileri sürekli teyit edin.

Özeti özet yapan tekrardır

Çoğu ders gibi hukuk dersleri de nankördür, tekrar edilmediğinde kolaylıkla unutulur. Konuları hafızanıza daha iyi yerleştirebilmek için özetlerinizi sık sık tekrar etmenizde fayda var. Bu tekrarları hem okuyarak hem de sesli olarak hikâye gibi anlatarak yapın. Hikâyeleştirmeyi biraz daha açalım:

Hikâyeleştirin

Hukuk derslerini çalışırken yapılan hataların başında bilgileri ezberlemek gelir. Oysa konuları ezberlemek yerine hikâyeleştirmek, bilgilerin akılda kalıcılığını daha çok sağlar. Notlar çıkararak özetlediğiniz konuları, eğer çok karmaşık bir yapıya sahipse, olay örgüsü içerisinde bir hikâyeye dönüştürmeniz işiniz son derece kolaylaştıracaktır.

Dersi anlatan hoca olun

Konuları şemalaştırıp görselleştirdiniz; önemli yerleri işaretleyip özetlediniz, notlarınız üzerinden hikâyleştirdiniz ve aslında yorucu gibi görünse de keyifli bir süreci tamamladınız. Peki, bitti mi? O dersi hallettiniz mi? Elbette ki hayır. Şimdi sıra o dersin hocası olmakta. Çalıştığınız konuyla ilgili şu ana kadar geldiğiniz noktada elinizdeki görselleri, şemaları, özetleri, hikâyeleri kullanarak bunları sanki karşınızda öğrencileriniz varmış gibi onlara anlatın. İsterseniz boş duvara, isterseniz de saksıdaki çiçeklere konuyu anlatın, hatta kendinizi videoya çekip kameraya anlatın. Ama mutlaka o dersin hocası gibi bu konuyu hayali de olsa birilerine aktarmaya çalışın. Özetlediğiniz ve notlar çıkardığınız konuyu, kendi cümlelerinizle birilerine anlatmaya çalışmak bilgilerin kalıcılığını sağlamlaştıracaktır. Sadece bununla da yetinmeyin, karşınızda zeki ve sorgulayıcı öğrenciler olduğunu düşünerek bu konu hakkında hangi soruları sorarlardı diye tahmin yürütmeye çalışın. Ve söz konusu dersle ilgili gelmesi muhtemel soruları hemen not edin. Bu sorular, ilgili dersle ilgili gireceğiniz sınavda karşılaşabileceğiniz soruların aslında bir ön habercisi. Hatta belki de tam da sınav sorusu.

Amerika’yı yeniden keşfetmeyin

Hukuk derslerini çalışırken epey yoruldunuz, haklısınız. Bu sebeple Amerika’yı yeniden keşfederek daha çok yorulmanıza gerek yok. Anlamadığınız, anlamakta zorlandığınız ya da çok karmaşık gelen hukuk derslerinde bir uzmana, bir üst sınıftaki arkadaşınıza ya da bir avukata danışmaktan çekinmeyin. Bilgisine başvurulan herkes, seve seve size yardımcı olacaktır. Daha önce bu konuları çalışmış biri, tecrübelerini sizinle paylaşmakla kalmayacak söz konusu dersi daha pratik nasıl çalışabileceğinize dair size yol da gösterecektir. Bunu kolaylaştırmanın bir yolunu daha biliyoruz:

Bonus: Whatsapp grubu kurun

Whatsapp grupları aslında o kadar da geyik yapılan eğlenceli bir o kadar da sıkıcı değil. Neden mobil teknolojiyi, derslerinize olumlu katkı sağlayacak şekilde kullanmayı denemiyorsunuz? Çalışırken zorlandığınız, desteğe ihtiyacınızın olduğunu düşündüğünüz hukuk dersiyle ilgili bir Whatsapp grubu kurabilir ve gruba o dersle ilgili bilgisine güvendiğiniz arkadaşlarınızı ekleyebilirsiniz. Tabii ki o kişilerden izin alarak ve sınavlar bittikten sonra grubu sileceğinize söz vererek. Aynı dersin sınavına hazırlananların aynı Whatsapp grubunda olması bilgi paylaşımı ve konuların tartışılarak derinlemesine öğrenilmesi açısından faydalı olabilir. Fakat dikkatinizin dağılmaması için grupta ders dışı konuların konuşulmaması şartını koyun ve grup bildirimlerini kapatın. Türkiye Hukuk editörleri, sık kullanılmasa da bu gibi durumlarda Whatsapp yerine Telegram’ın kullanılmasını önermekte. Sebebi ise Whatsapp’ın aksine Telegram’da cep telefonu numarasının görünmemesi ve böylece birbirini tanımayan kişilerin ortak amaçla kurulmuş Telegram grubuna gönül rahatlığıyla dahil olabilmesi.