Hukuk Mezunu Edebiyatçılar

Yolu hukuk fakültesinden geçen ancak kariyer yolculuğuna edebiyat alanında devam eden birçok isim var.

O isimlerden biri, Türk edebiyatının usta kalemlerinden ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Rasim Özdenören; Yaşayan Edebiyat adlı eserde kendisiyle yapılan söyleşide hukuk tahsilinin yerini hiçbir branşın doldurmayacağını belirterek “Mümkün olsa da her branş biraz hukuk nosyonundan pay alabilse diye düşünürüm. Özellikle edebiyat öğrencileri hukuk nosyonuna aşina olsa edebî eleştiride mesafe kat edilirdi.” ifadelerini kullanmakta.

Orhan Seyfi Orhon ve aruz ölçüsünü ustalıkla kullanan şairlerimizden Ahmet Haşim, Mekteb-i Hukuk-ı Sultani; Mithat Cemal Kuntay, İstanbul Darülfünun Hukuk Mektebi mezunudur.

Listedeki isimlerin geneline bakıldığında çoğunluğun İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olduğu görülmekte. Türk edebiyatına yön veren hukuk kökenli edebiyatçıları derlediğimiz listemiz, alfabetik olarak sıralanmaktadır.

Behçet Çelik

İlk öyküsü 1987 yılında Varlık dergisinde yayımlanan Behçet Çelik, 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Çelik, 1989 yılında Akademi Kitabevi Öykü Başarı Ödülünü, 2008’de Sait Faik Hikâye Armağanını ve 2011 yılında Haldun Taner Öykü Ödülünü kazandı.

Doğan Hızlan

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Doğan Hızlan, Altın Kitaplar Yayınevinde çalıştı ve Yeni Edebiyat dergisinin kuruculuğu ile yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Aralık 1980’den beri Hürriyet Gösteri dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapan Hızlan, Hürriyet gazetesinin yayın danışmanlığını ve köşe yazarlığını sürdürmektedir. Hızlan’ın deneme-eleştiri başta olmak üzere söyleşi ve hazırlama-derleme türlerinde birçok eseri bulunmaktadır.

1995 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Ece Temelkuran, kariyer yolculuğuna hukukçu olarak değil gazeteci olarak devam etmeyi tercih etti. Aldığı avukatlık ruhsatnamesini, çocukları savunmak için bir günlüğüne sembolik olarak kullanan Temelkuran’ın ilk yazıları Patika dergisinde yayımlandı. Temelkuran’ın roman ve deneme türünde birçok eseri bulunmaktadır.

Necati Cumalı

Türk edebiyatının usta kalemlerinden Necati Cumalı, 1941 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra 1950-1957 yılları arasında İzmir ve Urla’da avukatlık da yaptı. Cumalı şiir, roman, öykü türlerinde ve tiyatro oyunları üzerine başarılı eserler ortaya koydu.

Nuri Pakdil

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Nuri Pakdil, üniversite öğrenciliği yıllarında gazetelerin sanat sayfalarını düzenledi. Ankara’da 1969 yılında Edebiyat dergisi çıkarmaya başlayan Pakdil, 1972 yılında da Edebiyat Dergisi Yayınlarını kurdu. Pakdil’in deneme, şiir, oyun, söyleşi, mektup ve gezi türlerinde birçok eseri bulunmaktadır.

Rasim Özdenören

1967 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Rasim Özdenören, hukuk öğrenimi aldığı yıllarda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine bağlı Gazetecilik Enstitüsüne de devam etti. George Orwell’dan çevirdiği Hayvan Çiftliği 1964 yılında yayımlanan Özdenören, 1966 yılından itibaren Diriliş dergisinde öykülerini yayımlamaya başladı. 1967 yılında ilk öykü kitabı Hastalar ve Işıklar yayımlanan Özdenören, 2015 yılında Necip Fazıl Saygı Ödülüne layık görüldü.

Sibel Eraslan

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1989 yılında mezun olan Sibel Eraslan’ın öyküleri Teklif, İmza, Mostar, Türk Edebiyatı, Dergâh, Hece ve İtibar gibi pek çok edebiyat dergisinde yayımlandı. Halen İtibar dergisi danışma kurulu üyeliği ve Star gazetesi köşe yazarlığına devam eden Eraslan’ın öykü, roman ve hatıra türünde eserleri bulunmaktadır.

Yalçın Armağan

2000 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Yalçın Armağan, Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümünde 2003 yılında yüksek lisans, 2007 yılında da doktora programlarını tamamladı. Armağan’ın İmkânsız Özerklik: Türk Şiirinde Modernizm isimli eseri bulunuyor.

Yalçın Tosun

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Yalçın Tosun, aynı üniversitede özel hukuk doktorası da yaptı. İlk kitabı Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler ile Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülünü, ikinci kitabı Peruk Gibi Hüzünlü ile Sait Faik Hikâye Armağanını alan Tosun, 2015 yılında yayımladığı Bir Nedene Sunuldum isimli öykü kitabıyla da Yunus Nadi Öykü Ödülüne layık görüldü.

Hukuk Fakültesini Yarıda Bırakan Edebiyatçılar

Hukuk fakültesinde okurken öğrenimini yarıda bırakan edebiyatçılar arasında Ali Canip Yöntem, Mehmet Emin Yurdakul, Hilmi Yavuz ve Selim İleri gibi isimler de yer almaktadır. Hilmi Yavuz, devamsızlıktan kalarak kaydının silindiği hukuk fakültesinde kısa süreliğine de olsa aldığı eğitimin kendisine katkılarını şu sözlerle ifade etmektedir: Hukuk fakültesinde aldığım eğitim ile Londra Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde aldığım eğitimin sentezi ve bileşkesinin çok işime yaradığını söyleyebilirim. Hukuk meselelerine çok daha analitik bakmayı, hukuk fakültesinin o medresevari eğitiminin, ezberci eğitiminin alternatifi olarak farklı bir hukuk konseptini Londra’daki felsefe eğitimim sırasında geliştirdiğimi söyleyebilirim.

Bu içerik güncellenmektedir.