Prof. Dr. Çetin Özek 1934 senesinde Çorum’da doğdu. Hukukçu, yazar, gazetecidir.
2001 yılına kadar İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğretim üyeliği yaptı. Ayrıca demokrasi için verdiği siyasi mücadeleyle de tanınıyordu. HaberTürk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ayşe Özek’in ve NTV Kanalı Prodüktörlerinden Zeynep Özek’in babasıdır.
Eğitimi ve Memuriyeti:
1952 yılında Pertevniyal Lisesi’ni bitirdi.
1956 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Ceza ve Ceza Usûl Hukuku Kürsüsü’nde asistanlık yapmaya başladı.
1961 yılında “Türkiye’de Laiklik” konulu doktora tezini tamamladı.
1962 yılından 1964‘e kadar, İtalyan devletinin verdiği bir bursla Roma Üniversitesi’ne bağlı “Scuola di Perfezionamento di Diritto Penale” de eğitim aldı.
1965 yılında doçent kadrosuna atandı.
1969 -1970 yılları arasında İngiltere’de ceza ve ceza hukuku üzerine çalışmalarda bulundu.
12 Mart 1971 Muhtırası ile üniversitedeki görevinden uzaklaştırıldı. Daha sonra Danıştay kararıyla üniversiteye dönerek görevini sürdürdü.
1978 yılında profesör kadrosuna atandı.
1983‘te YÖK’ün kurulmasına tepki göstererek üniversiteden ayrıldı. Milliyet, Hürriyet, Günaydın gazetelerinde hukuk danışmanlığı ile köşe yazarlığı yaptı. O zamanın gündemde yer eden davaları da üstlenerek ceza avukatlığı mesleğini sürdürdü. Bir süre sonra yeniden üniversiteye döndü.
1999‘da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Başkanıyken dönemin rektörü Kemal Alemdaroğlu’nun “yasakçı ve kısıtlayıcı tavırları”nı protesto ederek üniversite senatosundan istifa etti.
2001 yılında yaş haddinden İstanbul Üniversitesi’nden emekli oldu.
2004‘te İstanbul Barosu Yayınları tarafından “Çetin Özek Armağanı” adlı eser yayınlandı.
2008, 16 Temmuz tarihinde Prof. Dr. Çetin ÖZEK aramızdan ayrıldı. 17 Temmuz Perşembe günü İstanbul Üniversitesi’nde cenaze töreni düzenlendi. Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Kozlu Mezarlığında toprağa verildi.
Prof. Özek’in öğrencisi Av. Fikret İlkiz’in, hocasının ardından söylediği sözleri şöyleydi:
“İnsancıl ceza hukuku kavramını, ceza hukukuna katan en önemli ceza hukukçusudur. Türkiye’ye basın hukuku anlamında, ayrıca halkın gerçekleri öğrenme hakkı anlamında en büyük katkıyı yapan kişidir. Türkiye’yi bu kavramlarla tanıştıran, ifade özgülüğünün, basın hukukunun nasıl olması gerektiğini anlatan, dünyanın en önemli ceza hukukçularından biridir.”
Eserleri:
- Basın Kanunu ve İlgili Mevzuat
- Basın Özgürlüğünden Bilgilenme Hakkına
- Ceza Hukuku Pratik Çalışma Gereçleri
- Ceza Hukuku Özel Bölüm Kamu Güvenine Karşı İşlenen Suçlar (TCK 316 – 368)
- Türkiye’de Laiklik
- Siyasi İktidar Düzeni ve Fonksiyonu Aleyhine Cürümler
- Devlet Başkanına Karşı İşlenen Suçlar
- Devlete Karşı Suçlar
- Basın Suçlarında Ceza Sorumluluğu
- 141-142
- Türkiye’de Gerici Akımlar
- Devlet ve Din
- Türk Basın Hukuku
- Ceza Hukuku Özel Bölüm