Türk Alman Üniversitesi Pro-Bono Hukuk Kulübünü Ağırladık

Tükiye’nin hukuk etkinlikleri platformu Türkiye Hukuk olarak özellikle hukuk kulüplerinin ve genç hukukçu adayların çalışmalarını önemsediğimizi her fırsatta dile getiriyoruz. Kapımız da Türkiye Hukuk sayfaları da projelerini hukuk dünyasına duyurmak isteyen üniversitelerin hukuk kulüplerine her zaman açık. Bu vesileyle Türk – Alman Üniversitesi (TAÜ) Pro-Bono Hukuk Kulübü temsilcileri Ozan Emin Halhallı, Günhan Küçükizsiz, Eda Uslu, Adem Çakman ve Rabia Şahan‘ı 15 Aralık Perşembe günü Taksim’deki ofisimizde misafir ettik.

TAÜ Pro-Bono, henüz çok yeni kurulmuş ve 80’e yakın üyesi olan bir hukuk kulübü. İlk projeleri sosyal sorumluluk bilincini de içinde barındıran Çocuk Üniversitesi projesi. 4 hafta süren proje kapsamında hukuk öğrencileri 3. ve 4. sınıf öğrencileriyle bir araya gelerek onlara oyunlar eşliğinde kendi haklarını öğretmeye çalışıyor. Oyunlaştırılmış eğitimlerin sona ereceği önümüzdeki hafta ilk okul öğrencilerine mezuniyet belgesi de vermeye hazırlanıyorlar.

Üniversite sıralarında okumanın sorumluluğunu yerleşke dışına da taşıma ve hem akranlarına hem de topluma faydalı olma düşüncesiyle hareket eden Pro-Bono Hukuk Kulübünün pırıl pırıl 5 ismiyle sohbet ederken iki sorunun cevabını biz sormadan aldık. İlki, Pro-Bono isminin nereden geldiği konusu. Kulüp hazırladığı metinde isim seçimiyle ilgili konuyu şu cümlelerle açıklıyor: Pro-Bono, Latince “toplumun iyiliği için toplum yararına” anlamında kullanılan bir hukuk terimi. Genellikle ücret alınmadan gönüllü olarak yapılan işler için kullanılmaktadır. Bizler de gönüllü olarak hareket edecek olmanın yanı sıra hukuk bilincini topluma gücümüz yettiğince benimsetmeye çalışmak amacıyla yola çıkarak bu ismi benimsedik.

Diğer bir konu da Türk Alma Üniversitesinin vakıf üniversitesi zannedilmesi. Kulüp temsilcileri, sohbetimiz sırasında bu konudan da yakındıklarını dile getirdiler. TAÜ, sanıldığının aksine bir vakıf üniversitesi değil Almanya – Türkiye arasında imzalanan özel bir anlaşma ile kurulmuş bir devlet üniversitesi özelliği taşıyor.

Pro-Bono Hukuk Kulübünü farklı kılan diğer bir özellikleri de üyelerinin sadece hukuk fakültesi öğrencilerinden değil üniversitenin bölümlerindeki öğrencilerden oluşması. Pro-Bono Hukuk Kulübü bu karma yapısıyla 8 ayrı komisyonu de bünyesinde barındırıyor:

  1. Sosyal medya komisyonu
  2. Yarışma denetleme ve düzenleme komisyonu
  3. Çeviri komisyonu
  4. Girişimciler komisyonu
  5. Kadın hakları komisyonu
  6. Hayvan hakları komisyonu
  7. Çocuk hakları komisyonu
  8. Bilgi havuzu komisyonu

Kulüp, önümüzdeki haftalarda mesleğinde uzman kişileri üniversitelerinde ağırlamaya hazırlanıyor. Pro-Bono Hukuk Kulübününün çalışmalarını yakından takip etmek ve heyecanlarına ortak olmak için onları aşağıdaki iletişi kanallarından takip edebilirsiniz: