2019/33 Hukuk dünyasında neler oldu?

Türkiye Hukuk, bundan böyle geçen hafta hukuk dünyasında yaşanan önemli olaylara yer verilen haftalık bir liste yayımlayacak.

Fotoğraf: T24

Ali Demir hakkında soruşturma izni verildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ üyeliği suçlamasıyla Nisan 2019’da göz altı kararı çıkartılan Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir hakkında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu, soruşturma izni verdi.

Yargıtay’dan emsal niteliğinde ikinci el araç kararı

Yargıtay, satın aldığı aracın pert kayıtlı olduğunu öğrenen vatandaşın tazminat davasını “almadan basit bir sorgu yaparak öğrenebilirdi” diyerek reddeden yerel mahkeme kararını “Davacı aracı satın alırken mevcut ayıbı bilmeyerek daha yüksek meblağ ödediğinden aradaki farkı isteme hakkına sahiptir” gerekçesiyle bozdu.

Fotoğraf: T24

CHP’den Meclis’e Yargı Paketi Çağrısı

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu’nun koordine edeceği ve 18 Ağustos’ta İstanbul’da gerçekleştirecek “Adil Yargılama Hakkı” konulu toplantıya TBMM’de grubu ve temsilcisi bulunan tüm partiler davet edildi.

Yargıtay: Tedbir nafakasına boşanma sonrası takip yapılmaz

Yargıtay, tedbir nafakası boşanma ilamının kesinleşmesinden sonra son bulacağından buna tedbir nafakasına ilişkin takipten kaynaklı olarak nafaka borçlusuna ceza verilmeyeceğine hükmetti.

İzmir Barosu, Yeni Adli Yıl Açılış Töreni Davetini Geri Çevirdi

İzmir Barosu, Yeni Adli Yıl Açılış Törenine katılmayacaklarını Baro Başkanı Av. Özkan YÜCEL’in imzası ve “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak olan Yeni Adli Yıl Açılış Töreni’ne ilişkin Yargıtay’ın İzmir Barosu’na gönderdiği davet yazısına, Baromuzun cevabi yazısını paylaşıyoruz.” açıklamasıyla internet sitesinde duyurdu.

İstanbul Barosu, Adli Yıl Açılış Töreni Davetine Katılmayacak

İstanbul Barosu, Yeni Adli Yıl Açılış Törenine katılmayacağını “Yargıtay Başkanlığı’nın Adli Yıl Açılış Töreni Davetine Yanıtımız” başlığıyla resmî internet sitesinden duyurdu. Ankara, Bursa, Adana, Mersin, Antalya, Şanlıurfa, Eskişehir, Kocaeli, Muğla, Aydın, Balıkesir, Van, Ordu, Hatay, Düzce, Kırklareli, Amasya, Muş, Denizli, Zonguldak Baroları da 2019 – 2020 Yargı Yılı açılış törenine katılmayacaklarını açıkladılar.

Türkiye Barolar Birliği, 2019 – 2020 Yargı Yılı açılış törenine katılacak

Türkiye Barolar Birliği (TBB) resmî internet sitesinde, Yargıtay Başkanlığı’nın Adli Yıl Töreni’ne davetin TBB Yönetim Kurulu’nda tüm yönleriyle görüşüldüğü ve törene katılım gösterileceği açıklandı. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun törende yapacağı açılış konuşması süresinin de 15 dakika olarak belirlendiği duyuruldu.

Burhan Kuzu’dan Adli Yıl Açılış Törenine Katılmayacaklara Tepki

Anayasa Profesörü Burhan Kuzu, 2019 – 2020 Yargı Yılına katılmayacaklarını açıklayanlara Twitter hesabından tepki göstererek “Gelin siz de katılın” çağrısında bulundu.

Yargıtay’ın siyasi etki altında olduğuna dair ithamlar üzüntüyle karşılanmıştır.

Yargıtay Başkanlığı, 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni davetine yönelik barolardan gelen ret cevaplarına ve kendisine yönelik bazı ithamlara yönelik basın açıklamasında bulundu. Yargıtay açıklamada “Yargıtay’ın siyasi etki altında olduğuna dair ithamlar ile başlayan bir dizi suçlamalar hiçbir insaf ve adalet ölçüsü ile bağdaşmamakta olup, üzüntüyle karşılanmıştır.” ifadelerine yer verdi.