Askeri Casusluk Davasında Yeniden Yargılama Başladı

İlk duruşması dün gerçekleştirilen Askeri Casusluk Davası kapsamında mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 14 sanık yargılanıyor.

Aralarında emekli Albay İbrahim Sezer, mağdurlar Yelda Gargun ve Türker Ertürk’ün de aralarında bulunduğu 10 tutuksuz sanık ve avukatlarının katıldığı Askeri Casusluk Davasının ilk duruşması Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mağdurlardan Türker Ertürk, duruşmada söz alarak “Ben Beşiktaş’ta yapılan yargılama sırasında sanıklardan şikayetçi olmadığımı, ortada bir kumpas olduğunu en yetkili ağızlar beyan etmeden önce sanıklara kumpas kurulduğunu söylemiştim. Bugün bu kumpası kuran kişi Fetullah Gülen ve onun askeriyeye sızmış uzantısıdır” ifadelerini kullandı.

“Ortada hukuksal bir karar yok”

Kimlik tespitinden sonra söz alan sanık Burak Çetin’in avukatı Celal Ülgen, ortada hukuksal bir kararın olmadığını belirterek “Hukuksalmış gibi süsü verilmiş, bir mahkeme kararı vardır. Gerek yerel mahkemenin gerekse Yargıtay’ın kararları bu yöndedir. Yargı içerisine sızmış aşağılık bir çetenin kumpası neticesinde görülen ve verilen karara karşı beyanda bulunmamız mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

“Bu davalar bir çetenin organizesi”

Sanıklardan Deniz Mahmet’in avukatı Kemal Yener Saraçoğlu, Anayasa mahkemesinin gerekçeli kararı beklenerek diğer dosya ile bu dosyanın birleştirilmesini talep ederken tutuksuz yargılanan sanık Deniz Mehmet Irak da bu davaların bir çete tarafından organize edildiği iddiasında bulundu. Irak, sözlerine “Ben yaklaşık 2 sene askeri ceazevinde kaldım. Biz bu davalarda devlete ve mesleğimize olan inancımızı kaybettik. Devletin içerisine çöreklenmiş, bizleri ordu içerisinde istenmeyen bir çetenin yaptıklarına maruz kaldık. Ben ne yerel mahkemenin verdiği kararı ne de Yargıtay 9. Dairesi’nin verdiği kararı tasvip etmiyorum. Bir an önce adil bir yargılama yapılarak tarafımıza onurlarımızın geri verilmesini istiyoruz” şeklinde devam etti.

Tutuksuz sanık İbrahim Sezer’in talebi ise Yargıtay’ın bozma ilamındaki aleyhine olan hususlara uyulmaması ancak lehine olan hususlara uyulması yönünde oldu. Cumhuriyet Savcısı Sezai Öztürk de usul ve yasaya uygun bulunan bozma ilamına uyulması talebinde bulundu.

Usul ve yasaya uygun bulunan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma kararına uyulmasına hükmeden Mahkeme, Yargıtayca kararı onanan sanıklarla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu ‘Hak ihlali’ kararının gerekçesinin beklenmesi yönünde de karar bildirdi.

Bir sonraki duruşma 8 Temmuz’da

Anayasa Mahkemesi’nin ‘Hak ihlali’ kısa kararında ‘silahların eşitliği ilkesine aykırı davranıldığı’ gerekçe olarak gösterildiğinden ve kararı kesinleşen sanıklarla ilgili dosyanın yargılanmasının yenilenmesine karar verildiğinden yenilenmesine karar verilen dava dosyasının bekletici mesele yapılmasına karar veren Mahkeme Heyeti, bir sonraki duruşmayı 8 Temmuz 2015 tarihine erteledi.