Av. Kılıç: Akıllı Sözleşmeyle Tüm Aracı Kurumlar Ortadan Kalkmakta

Haber: Taha Ahmet Özel

“Blockchain Teknolojisi ve Kripto Para Hukuku” konusunun ele alındığı Hukuknedio’nın çevrim içi yayınına katılan Av. Oğuz Evren Kılıç, kripto paraların hukuki boyutu hakkında önemli bilgiler aktardı.  

Blokzincir ve Kripto Paralarda Müşteri Satıcı İlişkisini Görüyoruz

Blokzincir ve kripto paraların pek çok hukuk dalıyla bağlantılı olduğunu belirten Av. Oğuz Evren Kılıç, bazı hukuk alanlarında tartışmaların sürdüğünü söyledi. Kılıç “Eşya hukuku açısından kripto paraların niteliği tartışılan bir konu. Borçlar hukuku açısından akıllı sözleşmeler tartışılıyor. Devrim niteliği taşıyan yenilik olarak karşımıza çıkıyor. Tüketici hukuku bu işin garip bir yanı. Normalde sermaye piyasası hukuku çerçevesinde değerlendirilip düzenleyici otoriteler tarafından denetlenmesi çatışmaların önlenmesi ve giderilmesi gerekirken şu anda yasal bir düzenleme olmadığı için kripto paralar hukuki açıdan sıradan bir marketten farksız bir durumda. Yatırımcılar da sıradan bir müşteriden farksız. Şu anda blokzincir ve kripto para hukukunun yatırımcı borsa ilişkisi müşteri satıcı ilişkisiyle aynı düzeyde.” dedi.

Blokzincir Teknolojisi ve Kripto Paralar Bu İşin Görünen Kısmı

“Anayasa hukuku ve idari hukuk açısından bu konu hiç konuşulmuyor” diyen Kılıç, kripto paralarla ilgili toplumda spekükatif bilgilerin dolaştığını belirtti. Kılıç “Kripto paralar özellikle Bitcoin’le birlikte iki üç yıl önce duyulmaya başlandı. Kısa sürede yüksek değerlere ulaşması ve insanlara para kazandırması veya para kaybettirmesi minimalinde değerlendiriliyor. Sadece spekülasyon için çıkarılmış, insanların parasını almak için çıkarılmış bir yatırım aracıymış gibi düşünülüyor. İşin aslı öyle değil. Burada çok ciddi bir tarihsel süreç var. Blokzincir teknolojisi ve kripto paralar bu işin çok küçük ve araçsal kısmı” ifadelerini kullandı. 

Temel Düşünce Verilerin Tek Bir Bilgisayarda Toplanmamasını Sağlamak

Blokzincir teknolojisinin merkezi bir anlayışı reddetiğini belirten Kılıç, bunu bir örnekle anlattı. Kılıç “ Evinizden çıkıp markete gidiyor ve alışveriş yapıyorsunuz. Arabanızı dolduruyorsunuz ve eve geliyorsunuz. Böylece evinizin ihtiyaçlarını karşılamış oluyorsunuz. Market yandı, yıkıldı. Markete bir şekilde erişim imkanınız kalmadı. Ne yapacaksınız? Evinizin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaksınız? İşte ana güvenlik problemi bu. Merkeziliğin en büyük sıkıntısı bu. Merkez yıkıldığı veya kapandığı anda siz bütün sistemi kaybediyorsunuz” şeklinde konuştu. 

Kılıç, blokzincir teknolojisinin yapısını özetleyerek “Blokzinciri düşünenler ise ‘Bir merkeze bağlanmayalım. Bir ağ içerisindeki bütün bilgisayarlara veriler kopyalansın. Bu bilgiler bilgisayarlarda tutulsun.’ dedi. Böylelikle ağ içerisinde bütün bilgisayarlarda toplanan veriler güvenlik altına alınmış olacak. Bir veya birkaç bilgisayara bir şey olsa bile önemi yok. Diğer bilgisayardaki veriler üzerinden sistem işlemeye devam edeceği için sistemin kapanmasının önüne geçilecek. Aynı zaman verilerin hacklenmesi önlenecek. Temel düşünce bu.” değerlendirmesinde bulundu. 

Akıllı Sözleşmeler Hayatımızı Değiştirip Dönüştürecek 

Akıllı sözleşmelerin blokzincir teknolojisinde sınırlı alanlarda görüldüğünü belirten Kılıç “Kripto para yatırımcılarının çoğu akıllı sözleşmeyi bilmiyor. Çok yakın zamanda hayatımızı değiştirecek ve dönüştürecek bir teknoloji. Akıllı sözleşme bir malı tarladan alıp teslim edip ödemenizi de tahsil edebiliyor. Bu otomasyonu sağlıyor. Böylelikle bütün aracılar ortadan kalkıyor. Bu işlemler sırasında sözleşmenin imzasının, metninin güvenilirliğini ortadan kaldırmak için pek çok onay aracısı kullanılıyor. Noter, uluslararası ticarette gümrük, gayrimenkul alım satımı söz konusuysa tapu gibi tüm kurumları akıllı sözleşmeler ortadan kaldırıyor. Çünkü sözleşmeler blokzincir ağında yüklendikten sonra bir daha değiştirilmesi, dönüştürülmesi mümkün olmuyor. Sözleşmenin sahteliği iddiası ileri sürülemiyor. Bundan dolayı akıllı sözleşmeyle birlikte borçlar hukukunda yaşadığımız en büyük sıkıntıların ortadan kalktığını görüyoruz.” diyerek akıllı sözleşmelerin sağladığı kolaylıklara vurgu yaptı. 

Yayının tamamını izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=WElf79N67H8