Av. Nevin Can: Müvekkil Özel Hissettirilmeli

Avukat Hakları Grubu İzmir’in çevrim içi yayınında “Avukatlıkta Etkili Konuşma” konusu ele alındı. Yayına katılan Av. Nevin Can, etkili konuşmanın ve hitabetin önemine vurgu yaptı. 

Etkili Hitabet için Dinlemek Gerek

Hitabet ve güzel konuşmak için karşı tarafı dinlemek gerektiğini belirten Av. Nevin Can “Avukat çok konuşur, iyi konuşur, çenesi düşüktür gibi algılar ve beklentiler var. Ama avukatlık mesleği psikologlar gibi daha çok dinlemeye dayanıyor. Dinlemeden öğrenemiyoruz. Öğrenemeden de konuşmamız, etkili konuşmamız mümkün değil. Dinlemek bir karakter, kişilik meselesi. Aynı zamanda geliştirilebilir bir beceri. Bizden beklenen iyi konuşma, iyi hitabet. Ama bunun temeli dinlemekten geçiyor” dedi.

Hayatta Her An Bir Sunum

Av. Can, etkili konuşmanın günlük hayatın içinde de önemli bir yeri olduğunun altını çizdi. Mesleki gelişim için sürekli aktif olunması gerektiğini vurgulayan Can “Biz avukat olarak sadece mahkemelerde görev almıyoruz. Müvekkillerimizle görüşüyoruz. Sivil toplum kuruluşlarında yer alıyoruz. Hayatımızın her anında aslında birer sunum yapıyoruz. Müvekkillerimizle yaptığımız her görüşme bir sunumdur. Avukat olduğumuz için bu yeteneğe de sahip olmamız gerekir. Hukuk sistemimizde davalar dilekçe üzerinden ilerliyor. Ama ceza davalarında sözlü olarak savunmamızı yapıyoruz. Bugün dikkat ederseniz sürekli mesleki alanda kendimizi geliştirmek için sunum yada seminerler veriyor ya da katılıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Önce Ufkumuzu Genişletmeliyiz

“Yazabilmek için bilgiye ulaşmak gerekiyor” diyen Can, okumanın, araştırmanın bir bütün olduğunu ifade etti. Can “Sadece mesleki kaynaklardan beslenerek değil her şeyden,  romandan, biyografiden, araştırmalardan yararlanabiliriz. İyi yazabilmek için de sözcük dağarcığımızın çok zengin olması gerekiyor. Ama bunların hepsi geliştirilebilir konular. Okumadan, ufkumuzu genişletmeden ne yazabilir ne de güzel konuşabiliriz.” şeklinde konuştu. 

Tatlı Dil, Güleryüz İletişimin Önemli Faktörleri

İlk iletişim anının bir selamlamayla başlayabileceğini ve izlenimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Nevin Can “Her şey bir merhaba ile başlar. Selamlaşma ritüeli son derece önemlidir. İlk 90 saniyede karşımızdaki kişi hakkında bilgi ya da ön yargı sahibi oluyoruz. Daha sonra bu önyargıları kırmak zor olabiliyor. Bu neden insanlarla bir araya geldiğimizde güler yüzle karşılamak iletişimde birinci kural. Tatlı dil bir başka kural. Olumsuz konuşmamak, şikâyet etmemek gerek.” diyerek iletişimin seyrini etkileyen faktörlerin önemini vurguladı. 

Özgüven Yoksa Hitabet Eksik Kalır

Etkili konuşmanın sonradan öğrenilerek geliştirilebileceğini söyleyen Can, hitabetin yanı sıra mutlaka kişinin özgüveninin de olması gerektiğini ifade etti. Can “Hitabet, güzel konuşma geliştirilebilir şeylerdir. Bazı insanlar doğuştan yetenekli olabilirler. Düşünürler, yazarlar, oyuncular, sanatçılar var. Her kesimden insanlar bu yeteneklerini zamanla geliştiriyorlar. Var olan bir yetenek zamanla geliştirilebileceği gibi hiç olmayan bir yetenek oluşturulabilir ve sonrasında geliştirilebilir. İstediğiniz kadar çalışın. Özgüveniniz olmazsa her şey eksik kalır. Bu konuda ne kadar çok tecrübe edinirseniz daha iyi konuşursunuz.” dedi.

Müvekkilin Sorunu Özeldir

Müvekkille avukat arasında kurulacak ilişkinin özel olması gerektiğini belirten Can “Müvekkilimiz bizimle görüştüğünde onun durumu, sorunu, kendisi özeldir. Özel hissettirilmelidir. Onu tanıdığımızı, gördüğümüzü, sorununu anladığımızı hissettiğinde çok daha rahat bir şekilde güven tesis edilecek. Müvekkille çok daha sağlıklı bir iletişim kurulacaktır. Bu iletişimi tüm vücudumuzla, beden dilimizle, ses tonumuzla bunu vermemiz lazım.” diyerek hitabetin yanı sıra beden dilinin de müvekkille kurulacak olan iletişimdeki rolüne değindi.