Av. Sibel Suiçmez: Yargılama Süreçleri Kadınların Aleyhine İşliyor

Haber: Taha Ahmet Özel

Adana Barosu’nun Kadın Hakları Alanında Yasalar ve Uygulamaları konulu çevrim içi yayınına katılan Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez, hukuk alanında kadın erkek eşitliği için mücadele etmelerine rağmen  bu eşitliği sağlayamadıkları için üzgün olduğunu dile getirdi.

Eşitlik Mücadelesi Verirken Mesleğimizdeki Temsil Eşitsizliği Üzücü

Suiçmez “Türkiye çapında 77 bin 797 erkek avukat meslektaşımız varken 65 bin 533 kadın avukatımız var. Neredeyse yarı yarıya. Orantısal anlamda baktığımızda bu sayı yetersiz. Biz alanda kadınların her türlü eşitliği için mücadele ederken seçme ve seçilme hakları için yönetimlerde eşit temsilleri için kendi meslek grubumuzda bu tabloyu gördüğümüzde maalesef üzüntü duyuyoruz. Ama son yıllarda yönetim bazında kadın yöneticilerimizin sayısının artmasını sevindirici buluyorum.” dedi.

Kadın Hakları Komisyonları Zor Şartlarda Çalışmakta

Suiçmez, baroların kadın hakları komisyonlarının salgından dolayı zor koşullarda çalışmalarını sürdürdüğünün altını çizdi. “Birlikte görev aldığımız kadın baro başkanları, bu komisyonlara büyük destek oldular” diyen Suiçmez, komisyonlar tarafından yapılan etkinliklere destek verildiğini ifade etti. Suiçmez ayrıca kadın hakları komisyonlarının ilerleyen süreçte etkinliklerinin artması gerektiğini ve baro başkanlarının bu konudaki duyarlılığından dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.

Yasal Bir Eksiklik Gördüğümüzde Gidermek için Çalışıyoruz 

“Kadına ve çocuğa yönelik şiddet ve istismardan sonra kamu vicdanının zedelendiği ve yasaların yetersizliğinden söz ediliyor” diyen Suiçmez, yasaların ceza anlamında yeterli olduğunu ifade etti. Suiçmez “Cezaların artırılması kadına yönelik şiddeti veya cinsel saldırıları önlemiyor. Uygulamada ceza kanunundan iş kanununa kadar kadına yönelik eşitsizlikleri artıran yasal eksikliklerin giderilmesi için taleplerde bulunuyoruz. Bu noktada eksiklikler gördüğümüz her alanda taleplerimizi yazılı olarak sunuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kadınlar Adalete Erişmek İsterken İkincil Mağduriyetler Yaratılıyor 

Kadınların adalet önünde hak ararken çeşitli haksızlıklar yaşadığını ve mağdur olduklarını belirten Suiçmez “Uzunca bir süredir kadınların adalete erişimini tartışıyoruz. Problem sadece kadınların adalete erişiminde değil ki. Kadınların problemi adalete erişimin sağlandığı noktada da devam ediyor. Çünkü orada ikincil mağduriyetlerin yaratılmasına devam ediliyor. Kadın mağdurken ‘yargılanan’ haline dönüşüyor. Yargılama sürecinin de kadın aleyhine işlediğine görüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Yayının tamamını izlemek için tıklayınız.