Hukuk Gündemi 2021/10

8-14 Mart haftası internet medyası ve sosyal ağlarda İnsan Hakları Eylem Planı‘na dair görüşler dile getirilmeye devam ederken Yeni Anayasa çalışmaları gündemdeki sıcaklığını korudu. Bir önceki haftanın öne çıkan başlıkları şu şekilde:

Türkiye Hukuk olarak içerik stratejimizi 2021 için Stajyer Hakları Farkındalık Yılı olarak belirledik. Yıl sonuna kadar yayın politikamız bu çerçevede şekillendirilecek.

#İnsanHaklarıEylemPlanı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Habertürk TV’de yayımlanan Açık ve Net programında, İnsan Hakları Eylem Planı’na dair “Gazeteci güvenliğiyle ilgili çok önemli adımlar var Eylem Planı’nda. Hiç kimse düşüncesinden dolayı, eleştiriden dolayı özgürlüğünden mahrum bırakılamaz. Bu evrensel bir ilkedir, Eylem Planı’na, kanuna bile yazmaya gerek yoktur. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde bir hedef olarak vardı. Şimdi de Eylem Planı’na koyuyoruz. Bir ifadenin eleştiri mi, düşünce mi, yoksa hakaret mi? Terör propagandası mı, nefret suçu mu, ayrımcılık suçu mu? Bunun kararını verecek olan yargı merciidir. Sizin terör propagandası dediğiniz eleştiri olabilir, nefret suçu dediğiniz düşünce olabilir. Biz bu konuyla ilgili eğitimler yapacağız, farkındalık oluşturacağız. Bir sihirli değnek var her şey düzelecek, öyle bir şey vadetmiyoruz. Eleştiri olacaktır, farklı görüşler olacaktır ve hukukun koruması altındadır.” ifadelerini kullandı.

Habertürk TV’de Fatih Altaylı’nın programına konuk olan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, İnsan Hakları Eylem Planı’yla ilgili “Beni heyecanlandıran kısmı sorunu tespit etmiş mi, çözüm önermiş mi? Anayasa Mahkemesi, İnsan Hakları Mahkemesi’ne uymamak, insan haklarına duyarsızlık göstermek hâkimin tayin ve terfisinde öncelikli olarak dikkate alınacak. Sahadan da çok ciddi bilgiler toplandı. Bunun içinde biz de varız. Adeta keyfi hüküm veren hâkimlerin kararlarını sadece bozmakla yetinmeyecekler, aynı zamanda tayin ve terfiden sorumlu olan HSK’ya da ‘Bu hâkim böyle yapıyor’ diye bildirilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Hukuk’un örselenmiş kadın sendromuyla ilgili kendisiyle söyleşi yaptığı Av. Kardelen Yarlı: Çok uzun süre partnerinden düzenli olarak şiddet gören kadınların birçoğunda uzun vadede örselenmiş kadın sendromunun oluştuğunu ve farklı semptomlar gösterdiğini biliyoruz. Hukuki olarak henüz bir tanım yok. Çünkü yasalarımızda, içtihatlarımızda henüz kullanılmaya başlanan bir terim ya da kavram değil. 

#AdaletBakanı

Hâkim ve Cumhuriyet Savcısı Kura Töreninde konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Hâkim, adliyede de adliye sonrasındaki insani ilişkilerinde de mahkemeye, adliyenin vakarına yakışır tutum içinde olmalıdır. Gerek adliyede, gerek adliye dışında her türlü imayla bile olsa görüşlerimizi, sosyal münasebetlerimizi itinayla oluşturmamız gerekir.

Avukat Hakları Grubu’nun çevrim içi yayınına katılan Doç. Dr. Özge Yücel, “Hâlâ kadınların ve kız çocuklarının haklarını gasp eden yasal düzenlemeler hukukumuzda bulunmakta. Örnek verecek olursa kürtaj hakkı.” ifadelerini kullandı.

#Danıştay

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu; Öğrenci Andı’nın okunmasını yürürlükten kaldıran yönetmeliğin iptaline karar veren Danıştay 8. Dairesi’nin kararını 11’e karşı 4 oyla bozdu.

#Barolar

51 barodan “Baro Seçimlerinin Üzerinden Elinizi Çekin” açıklaması: Baro Genel Kurullarının önündeki engellerin kaldırılması demokrasinin gereğidir.