Hukuk Gündemi 2021/11

15-21 Mart haftası internet medyası ve sosyal ağlarda toplumun büyük kesimini ilgilendiren hukuk alanındaki iptal kararları gündeme geldi. Danıştay’ın öğrenci andı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nin tek taraflı feshi gündemin bir numaralı gelişmeleri arasında yer aldı.

#ÖğrenciAndı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın temyiz itirazını kabul ederek Danıştay 8. Daire’nin ilköğretim okullarında öğrenci andının okunması yönündeki kararını kaldırdı.

#BelediyelerinYardımKampanyaları

Belediyelerin 2020 yılında koronavirüs salgını dolayısıyla başlattığı “Birlikte Başaracağız” kampanyasının İçişleri Bakanlığı genelgesiyle yasaklanması sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın söz konusu genelgenin iptali için Danıştay’a açtığı dava sonuçlandı. Danıştay 10. Dairesi, genelgenin iptali yönündeki başvuruyu reddetti.

#MetinFeyzioğlu

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun “baro seçimlerinin koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı günlerde yapılabilir” kararı sonrası Twitter hesabından açıklamada bulundu: Barolarımız pandemi koşulları çerçevesinde genel kurullarını yapıp TBB delegelerini seçtiklerinde Türkiye Barolar Birliği, Genel Kurulu’nu yapmaya hazırdır.

#İstanbulSözleşmesi

Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, 20 Mart 2021 tarihinde 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3’üncü maddesi gereğince Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle feshedilmesi üzerine Twitter hesabından “Uluslararası sözleşmelerin onayı ve yürürlüğe konulması usulü hukukumuzda açıktır. TBMM katılmayı onaylar, yürütme de bunu bir kararla yürürlüğe koyar. Yürürlüğün aynı şekilde durdurulması ve feshi, yürütmenin yetkisindedir.” paylaşımında bulundu.

Türkiye Barolar Birliği, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili yayımladığı basın açıklamasında “Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden Türkiye’nin imzasını çekmesi hukuka aykırıdır.” ifadelerine yer verdi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer, İstanbul Sözleşmesi’nin yürütme tasarrufuyla feshedilemeyeceğini belirtti.

İstanbul Barosu, İstanbul Sözleşmesi’nin feshiyle ilgili web sitesinden “İstanbul Sözleşmesi, Anayasamızın 90. maddesine göre usulüne uygun olarak 24 Kasım 2011 tarihinde TBMM tarafından onaylanmış bir uluslararası Sözleşmedir. 6251 sayılı onaylamayı uygun bulma Kanunu uyarınca, İstanbul Sözleşmesinin “Yürütme tarafından feshedilmesi hakkındaki karar” YOK HÜKMÜNDEDİR.” açıklamasını yayımladı.

#Mobbing

İstanbul Barosu Bağlı Çalışan Avukatlar Kurulu’nun düzenlediği çevrim içi yayına katılan Av. Gökçem Erkuş: Cinsel taciz gibi mobbing için de Yargıtay kararları uyarınca yüzde 100’lük ispat aranmamakta. Çünkü mobbing kesin ispatlayabileceğimiz bir şey değil. Somut bir delil bırakmıyor.

#KadınHakları

Adana Barosu’nun çevrim içi yayınına katılan Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez: Cezaların artırılması kadına yönelik şiddeti veya cinsel saldırıları önlemiyor.

#HDP’yeKapatmaDavası

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Halkların Demokratik Partisi hakkında Anayasa Mahkemesi’ne kapatma davası açtı.