Hukuk Gündemi 2021/30

Türkiye, halen devam eden orman yangınlarının sıcak gündemindeki bir haftayı geride bıraktı. Yılın otuzuncu haftasını kapsayan 26 Temmuz – 1 Ağustos arasında hukuk alanında konuşulanları Hukuk Gündemi‘nde derledik.

#26Temmuz Pazartesi

İstanbul Barosu, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Hayvanların Korunmasına Dair Kanun ve Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi‘nin kabul edilemez olduğunu belirterek sebeplerini on dokuz maddeyle sıraladı.

#27Temmuz Salı

Ceza İnfaz Kurumlarında annelerinin yanında kalan çocuklar ile 18 yaş altındaki hükümlü, tutuklu ve denetimli serbestlik yükümlüsü çocukların psiko-sosyal gelişimlerine destek olmak için Adalet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca iş birliği protokolü imzalandı. Protokolle çocukların eğitim, barınma ve ayni ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan ortak çalışmaların kapsamı genişletildi.

#29Temmuz Perşembe

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye’nin birçok noktasında peş peşe çıkan orman yangınlarıyla ilgili attığı tivitte “Cennet vatanımızda çıkan yangınların kaynağı ve sebebi başsavcılıklar tarafından her yönüyle araştırılmaktadır. Bütün ihtimaller titizlikle inceleniyor, ilgili tüm kurumlarca gerekli adımlar hassasiyetle atılıyor. ifadelerine yer verdi.

#30Temmuz Cuma

Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun, ilk defa birinci sınıfa ayrılma incelemesine tabi tutulan adli ve idari yargı hâkimleri ile Cumhuriyet başsavcı ve savcıları listesi Resmî Gazete’de yayımlandı.

Hukukçu Cüneyd Altıparmak, sosyal medya konusunda getirilmesi düşünülen düzenlemeye dair görüşlerini yazdı: Konu çok katmanlı. Yalnızca hukukun alanı değil. Yapısı itibarıyla multidisipliner bir çalışmanın ürünü olmalı. Kaldı ki sadece sosyal medyaya çeki-düzen vermek ile sorunun sadece bir kısmı çözülebilir.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Raporu 2020‘i yayımladı.

#31Temmuz Cumartesi

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Konya’nın Meram ilçesinde yedi kişilik ailenin öldürülmesiyle ilgili “İlk bulgulara göre bu konunun etnik bir temele dayanmadığı konusunda tespitleri var. 84 milyon biriz, beraberiz. Kardeşliğimizi kimse bozamaz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 30.07.2021 tarihinde Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili sürecin Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi ve Konya Barosuyla birlikte yakından takip edileceğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyesi doğrultusunda 17 Mart 2020 tarihinde ara verilen Nöbetçi Noterlik uygulaması 31 Temmuz Cumartesi günü tekrar başladı. Nöbetçi noterler 10.00-16.00 saatleri arasında gerekli önlemleri alarak hizmet verecek

Hâkimler ve Savcılar Kurulu, 2022-2026 Üçüncü Dönem Stratejik Planına aktarmak amacıyla hâkim ve savcıların görüş ve önerilerini toplayacağı bir anket yayımladı.