Avukat Hakları Grubu’nun çevrim içi yayınında “Gayrimenkul Hukuku Alanında Avukatlık” konusu ele alındı. Yayına katılan Av. Ali Güvenç Kiraz, konuyla ilgili görüşlerini aktardı.
Av. Kiraz, gayrimenkul hukuku ile ilgili bir alanın olmadığını fakat bunun popüler hale geldiğini söyledi. Kiraz “Biz bunu popülerleştirdik. Çünkü biz aslında Medeni Kanunun işgal hukukundaki taşınmaz hukuku kısmını konuşuyoruz. Bizde Gayrimenkul Hukuku olarak popülerleşti ve çatı oldu. Biz gayrimenkule çok yakın bir toplumuz. Bütün birikimlerimiz öyle ya da böyle gayrimenkulde. Gayrimenkule olan ilgi hiç azalmadı. Ekonomik durumu zayıf olan insan bile öyle ya da böyle yatırımının ufak bir kısmını arsaya, eve değerlendirmek istiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Gayrimenkulde Kullanılabilecek Çok Alan Var
Gayrimenkul hukukunun pek çok yatırım aracını kapsadığının altını çizen Kiraz, “Gayrimenkul hukuku, yelpazesi çok geniş bir alan. İmar hukuku uygulamaları, imar planına ilişkin davaları, idare hukukunun içine girebilecek konuları, kira, tahliye, izale-i şuyu, miras kaynaklı tenkis, muris muvazaası ve yer paylaşımına ilişkin davalar, tapu iptal ve tescil davalarının tümünü bu içerisinde değerlendirebiliriz. Bunların yanı sıra sermaye piyasası aracı olarak ortaya çıkan argümanlar; gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım fonları, sukuk, gayrimenkul sertifikası gibi araçlarda gayrimenkul hukukunda kullanabileceğimiz ve çalışabileceğimiz alanlar.” ifadelerini kullandı.
Kira Hiçbir Zaman Gücünü Kaybetmeyecek
Türkiye’nin önemli bir ticaret ülkesi olduğunu belirten Av. Ali Güvenç Kiraz, kiranın her zaman güçlü bir konumda kalacağını ifade etti. Kiraz “Kira hukuku dünyada bizdeki kadar karmaşık değil. Sistemleri daha kolay, sözleşme süreleri bittiğinde genel anlamda bitiyor. Bizde sözleşme süresi biterse kira sözleşmesi bitmez diye enteresan bir hüküm var. Kira sözleşmesi devam ediyor uzuyor. Şu an pandemi çıktı ve kira hukuku ne olacak? Bütün işletmeler, işyerleri, buraya kilitlenmiş durumda. Kiramızı ödeyecek miyiz? Ödeyeceksek ne kadar ödeyeceğiz? Kira bu anlamda çok önemli. Türkiye çok ciddi bir ticaret ülkesi. Kira, hiçbir zaman gücünü kaybetmeyecek bir alan.” şeklinde konuştu.
Kentsel Dönüşümde Mutlaka Avukata İhtiyaç Var
Kiraz, kentsel dönüşümün başlı başına bir alan olduğunu vurgularken bu alanla ilgili davalarda mutlaka bir avukata ihtiyaç olduğunu belirtti. “6306 Sayılı yasa ile riskli yapı ilan ediliyor. İlan edildikten sonra bir anda mutlaka bir avukata ihtiyacınız var. Çünkü o yolda kaybolup gidebilirsiniz. Avukatınızın size mutlaka bina ortak karar protokolü hazırlaması lazım. Bir sözleşmeyi okuyup, inceleyip size sunması lazım. 1/2, 1/3, 2/3 prosedürlerini yürütmesi lazım. Dolayısıyla kentsel dönüşüm bambaşka bir alan.” dedi.
Hukuk Fakülteleri 4+1 ya da 4+2 olmalı
Gayrimenkul hukukunda ilerlemek isteyen avukatlar için bazı tavsiyelerde bulunan Kiraz “Herkes gibi biz de bu işin pratiğine geçtiğimizde zor olduğunu gördük. Teorimiz vardı ama pratikte bunu denemek istediğimizde bu işin farklı olduğunu gördük. Bu farklılık içerisinde ilk tercih kesinlikle uzmanlaşma. Buna bir karar vermek gerekiyor. Ben hukuk fakültelerinin 4+1 ya da 4+2 olması taraftarıyım. Bir senenin uzmanlaşmaya gitmesi, sonrasında avukatların da tabelada uzmanlaşması gerek. Göz doktoru, kalp cerrahı gibi uzmanlaşması lazım. Gayrimenkul, medeni, idare, ceza hukuku gibi genel alanlarda genel uzmanlaşmanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Nerede başlarsanız öyle devam ediyorsunuz. Sizden bilgiyi saklayan avukatlar varsa staj ve devam eden senenizi kaybetmiş olabiliyorsunuz.” diyerek staj için doğru bir hukuk bürosu tercih etmenin önemine vurgu yaptı.