Avukat Hakları Grubu İzmir’de “Hukuk Teknolojileri” konuşuldu. Çevrim içi yayında teknolojinin hukukla olan ilişkisi üzerine birikimlerini aktaran Avukat Resul Göksoy, UYAP’la ilgili sık yaşanan sorunlara dair çözüm önerilerinde bulunduklarını ancak yıllardır bu yönde ciddi adımlar atılamamasıyla ilgili eleştirilerini de dile getirdi.
Hukuk teknolojilerinin genel anlamda tanımını yapan Av. Resul Göksoy “Hukuk teknolojileri, hukuk mesleğinde kullanılan teknolojiler için verilen genel bir isimdir. Bu teknolojiyi doğrudan veya dolaylı olmak üzere ikiye de ayırabiliriz. Doğrudan hukukta; çıkarılan bir teknolojik gelişmenin, sistemin veya donanımın hukukçuların kullanımına sunulan veya bu mesleğe özgü çıkarılan bir teknolojidir. Dolaylı hukuk teknolojileri dediğimizde ise aslında doğrudan hukuk sektörünü ilgilendirmeyen ancak hukuk sektöründe de faydalanabildiğimiz teknolojilerden bahsediyoruz.” dedi.
Teknolojik Yenilik Sistemi Daha Kullanışlı Hale Getiriyorsa Başarılıdır
Teknolojik bir gelişmenin hukuk alanında kullanılacağı zaman temkinli davranan avukatların olduğunu belirten Göksoy, buna gerek olmadığını ifade etti. Göksoy “Uluslararası Elektronik Tebligat Sistemi (UETS), ilk hayatımıza girdiğinde yaşça kıdemli olan meslektaşlarımız ‘Ya tebligat bana ulaşmazsa?’ korkusuyla UETS hesaplarını aktif etmediler. Hâlâ daha aktif hale getirmeyenler var. Mevcut sistemi daha iyi, daha hızlı, daha pratik hale getirebilen bir sistemin neden yüzde 100 sorunsuz olmasını arıyoruz? Zaten mevcut sistemde de sorunlar var. Yeni sistem, mevcut sistemin sorunlarını biraz olsun egale edebiliyorsa bence bu başarılıdır. Bence teknolojiyi kullanırken korkacak bir durum yok. Zaten o tebligat size ulaşmazsa usulsüz olacağı açık. Yapılacak bilişim incelemesiyle çok rahat ortaya çıkarılabilir bir durum. Bundan dolayı korkmak için bir sebep göremiyorum.” ifadelerini kullandı.
Teknoloji Sayesinde Bilgiye Zahmetsiz Ulaşılıyor
Teknolojiye uyum sağlamanın önemine vurgu yapan Av. Göksoy, gelişmeleri takip edemeyen avukatların geride kalabileceğinin altını çizdi. Göksoy “Teknoloji demek, bilgiye daha hızlı ve zahmetsiz erişmek demek. Avukatlık mesleğinin ana sermayesi bilgiyse bu mesleği sürdürürken bilgiye daha çok bilgiye daha hızlı şekilde erişebilen kişiler meslekte biraz daha öne geçme avantajı sağlayacaklar. Teknolojiye ayak uydurup çalışma ortamını dijitalize edebilen meslektaşlar bir tık daha öne geçebilecekler. Ofisinizdeki standartları yukarı çekemediyseniz işsiz kalma riskiniz bile olabiliyor.” şeklinde konuştu.
Teknoloji, Bilginin Tekrar Kullanılmasını Sağlar
Avukatların teknolojiyle birlikte güç kazandıklarını belirten Göksoy, teknolojiyle birlikte sağlanan avantajların önemli boyutlarda tasarrufu olduğunu söyledi. Göksoy “Teknoloji bize iş gücünden tasarruf sağlıyor. Zamandan tasarruf sağlıyor. Aynı zamanda kağıt tasarrufu sağlıyor.Teknoloji, bilginin kolaylıkla yeniden kullanılmasını sağlıyor. Örneğin önceden yazmış olduğunuz dilekçelerin içinde kelime araması yaparak veya dilekçe isimlerini düzgün kaydettiyseniz aynı konuyla ilgili başka bir dava açtığınızda bir önceki davada kullandığınız argümanlardan çok rahat bir şekilde yararlanabiliyorsunuz.” diyerek teknolojiyi kullanarak planlı ve düzenli çalışılabileceğini aktardı.
Bilişim Komisyonu Önerisi İki Kez Kabul Görmedi
Teknolojik açıdan yaşanan sorunlarla ilgilenebilecek bir komisyonun kurulması için çaba sarfettiğini belirten Göksoy, Türkiye Barolar Birliği’nin bu konuda avukatın yanında yer almadığını ve iki defa komisyon kurulmasını reddettiğini söyledi. Göksoy “Bilişimle ilgilenen, UYAP’la ilgili çözüm önerilerini paylaşan bir grup avukat, bir araya gelerek Barolar Birliği’ne ‘Bir bilişim komisyonu oluşturalım’ dedik. Çağrıya çıkılsın, bizim bilmediğimiz, meslektaşlarımız arasında teknolojiyle haşır neşir olan avukatlar vardır. Onları da davet edelim katılsınlar. UYAP’la ilgili sorunların çözümünde bu komisyon görev alsın. Avukatların talepleri, sistemin gelişimi için yapılacak olan görüşmeleri bu komisyon yapsın. Maalesef bu talebimiz iki defa iletilmesine rağmen kabul göremedi.” dedi.