İstanbul Barosu’nun Youtube kanalında “Spor Hukukunda Güncel Sorunlar” başlıklı bir yayın gerçekleştirildi. İstanbul Barosu’ndan yayına katılan Av. Aysu Melis Bağlan, sporcuların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptıkları başvuruları ve Sporda Şiddet Yasası’na dair önemli bilgiler aktardı.
AİHM’e Başvuranların Şikâyetleri Belli Başlıklar Altında Toplanıyor
Aysu Melis Bağlan, Yargıtay’ın yakın tarihte aldığı “Sporcu sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklarda iş mahkemesi görevlidir.” kararı aldığını belirtti. Bu kararla birlikte Yargıtay’ın daha önceki kararlarla çelişen ifadeleri olduğunu vurgulayan Bağlan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuran futbolcuların şikâyetlerini aktardı. Bağlan “Başvuranların Tahkim Kurulu’nun bağımsız olmadığıyla ilgili şikâyetleri var. Savunmalarımızı hazırlamamız için yeterli süremiz olmadı. Yargılama aleni yapılmadı. Dosyadaki belgelere erişemedik. Tahkim Kurulu kararlarını gerekçeli vermiyor. Başvuranların esas şikâyetleri bu başlıklar altında toplanıyor.” dedi.
AİHM: TFF ve Tahkim Kurulu Bağımsız ve Tarafsız Değil
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde ihlal edilen hakları sıralayan Bağlan “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2020 senesinin ilk günlerinde Türkiye Futbol Federasyonu’nun ve Tahkim Kurulu’nun bağımsız ve tarafsız olmadığına dair böyle bir karar verdi. Adil yargılanma hakkı, mahkemelere erişim hakkı, etkili başvuru hakkı, belgelere erişim hakkı, savunma hakkı ve aleni duruşma hakkı ihlal edilen haklar arasında sayıldı.” ifadelerini kullandı.
Tahkim Kurulunun Süresi Yönetimle Başlayıp Yönetimle Bitmemeli
Tahkim Kurulu’nun görev süresinin Federasyon Yönetim Kurulu’nun görev sayısıyla eşit olduğunun altını çizen Aysu Melis Bağlan, bu kuralın bağımsız bir Tahkim Kurulu’nun bağımsızlığına gölge düşürebileceğini vurguladı. Bağlan “Ben nereye sen oraya gibi bir durum var. Burada bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlamanın süresi olması meselesi bana göre yönetim kurulunun süresiyle ölçülmesi gibi bir anlama gelmemeli. Ne yazık ki burada göbek bağının kesilmediğini anlıyoruz.” diye konuştu.
Çözüm Odaklı Bir Yasa Olmalı
Yasaların çıkmasının önemli olduğunu söyleyen Av. Bağlan, nasıl çıktığının da önemli olduğunu ifade etti. Sporda Şiddet Yasası’ndan örnek veren Bağlan, 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair diye bir yasa var mı? Var. Fakat beni çok büyük hayal kırıklığına uğratan şey yaşı bizden küçük hukuki düzenlemelerin sadece Anayasa’ya bile uygun olsa mükemmel olabilecekken hâlâ sadece taraftardan korumaya çalışan bu meseleye, sporu, sporun ruhunu sanki sadece taraftardan korumaya çalışan bir üslubu varmış gibi.Dolayısıyla paydaşlar aynı masada olmayacaksa, gerçekten çözüm odaklı bir şey olmayacaksa, dostlar yasa çıkarmış görecekse, yasanın olmaması ya da olması arasında çok bir fark olmuyor.” değerlendirmesinde bulundu.