13-19 Eylül haftasında hukuk dünyasında yaşanan gelişmeleri özetlediğimiz Hukuk Gündemi‘nde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün açıklamları ve 79 baronun ortak basın açıklaması ön plana çıktı.
#13Eylül Pazartesi
Türkiye Adalet Akademisi 25. Dönem 2. Grup Hakim-Savcı Adayları Hazırlık Eğitimlerinin açılış programına katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: “…sosyal medya dahil olmak üzere her türlü ortamlarda bu mesleğe yakışır şekilde davranmanız gerekmektedir. Yarın mesleğe başladığınız da sizin kararınız ne kadar adil olursa olsun eğer sosyal ilişkilerinizde davanıza baktığınız taraflarla sosyal ilişkileriniz ya da avukatlarla taraflarla farklı yerlerde görünmeniz sizin verdiğiniz adil karara gölge düşürecektir.“
#14Eylül Salı
14 Eylül 2021 tarihli Resmî Gazete’de “Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı.
79 baro, 13 Eylül 2021 tarihinde Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki bir duruşmada müdafii avukatların, Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Nihat Eren ve yönetim kurulu üyelerinin mahkeme başkanının isteğiyle polis müdahalesine maruz kalmalarıyla ilgili ortak basın açıklamasında bulundu.
#15Eylül Çarşamba
Adana Barosu, mesleğin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla “Avukatlık Mesleğindeki Sorunlar Forumu-1” konulu toplantı gerçekleştirdi. Forumda konuşan Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, “Bu toplantılarla enerjimizi yeniliyor, mesleğimizin biriken sorunlarının çözümüne odaklanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
#16Eylül Perşembe
Yargıtay Başkanlığı, “görev süresinin uzatılmaması halinde kıdem şartı aranan başkan, başsavcı ve daire başkanlığı seçimlerinde sorun yaşanacağı” iddiasıyla üyelerin görev süresinin 12 yılla sınırlandırılması uygulamasından vazgeçilmesi için Cumhurbaşkanlığı’ndan talepte bulundu.
#17Eylül Cuma
Anayasa Mahkemesi, resmî internet sitesinde bireysel başvurulara ilişkin 23 Eylül 2012 – 30 Haziran 2021 tarihlerini içeren istatistikleri yayımladı.
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), 8 Temmuz’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yasalaşan 4. yargı paketinin uluslararası hukuk standartlarından uzak olduğunu belirterek, bağımsız ve tarafsız bir yargı sisteminin güvence altına alınmadığı sürece yapılan değişikliklerin yüzeysel kalacağı uyarısı yaptı.
Adalet Bakanlığınca hayata geçirilen uygulama ile adaletin tecellisine doğrudan etki eden tanıkların, tanık davetiyelerine tanımlanan karekod yardımıyla merak ettikleri birçok soruya cevap bulabilecekleri “Tanık Bilgilendirme Broşürü“ne daha hızlı ve kolayca erişebilmeleri sağlandı.
#18Eylül Cumartesi
Endonezya’nın Bandung şehrinde 15-17 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen, Türkiye’yi Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ve Başraportör Murat Azaklı’nın temsil ettiği uluslararası konferansta “İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) Üye Devletler Anayasa Yargısı Konferansı (CCJ-OIC)” adıyla yeni bir birliğin kurulması kararlaştırıldı. Genel kurulda ayrıca 2018’de kabul edilen “İstanbul Deklarasyonu” ile başlayan süreçte kurulmasına karar verilen konferansın ilk (açılış) kongresinin 2022 yılında İstanbul’da yapılması ve bu kongrede kuruluş sürecinin tamamlanması kararlaştırıldı.
Ceza adalet sistemini oluşturan kanunlar üzerinde çalışma yapılması amacıyla geçen yıl temmuz ayında kurulan Adalet Bakanlığı Ceza Hukuku Bilim Komisyonu üyeleri, İstanbul’da Adalet Bakanı Gül’ün katıldığı toplantıda bir araya geldi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Tahkim Arabuluculuk Merkezi’nin açılışına katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: “Vatandaşın devletten alacağı var. Tazminat talebi var. Gerek adliyeye gerekse idare mahkemesine müracaat ediyor. Tıpkı ara buluculukta olduğu gibi devletin de vatandaşla bir masa etrafında oturmasıyla belki sorun çözülecek. 2 milyondan fazla böyle dava var. Bu davaların da bir masa etrafında konuşulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu, Cumhurbaşkanımızın açıkladığı reformlar arasında da var. Önümüzdeki dönemde de bunun yasalaşarak yürürlüğe girmesi çok daha anlamlı olacak. Devlet ile vatandaş mahkemelik olmayacak.“