Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Ramiz Erinç Sağkan, Sözcü’den Saygı Öztürk’ün sorularını yanıtladı. Türkiye’nin tam anlamıyla bağımsız bir yargıya hiçbir zaman sahip olamadığını söyleyen Sağkan, yargı üzerindeki baskının son on yıldır daha da arttığını ifade etti.
“Devletten isteğimiz yargıyı rahat bırakmasıdır. Yargının bağımsızlığının, vatandaşın o devlete aitlik hissi ile bir bağı var.” diyen TBB Başkanı Sağkan; “Hakimlik sınavı koşullarında 70 puan barajı kaldırıldı. Çok enteresan şekilde dereceye giren bazı hukukçular mülakatta elendi, 53-54 puan alan bazı hukukçular mesleğe alındı. Bunların bir siyasi partiye bağlı olup olmadığı üzerinden maalesef ki değerlendirmeler yapıldı.” diyerek 15 Temmuz sürecinden ders çıkarılmadığını dile getirdi.
Torpilin adı referans oldu
Sınırlı da olsa eskiden torpilin var olduğunu, bu hukuksuzluğun son günlerde “referans” adı altında yürütülmeye devam ettiğini söyleyen Ramiz Erinç Sağkan, mülakatta, “Sizin referansınız kim” diye sorulduğunu; bazı yapılara aidiyeti, iltisakı olan kişilerin değerlendirmeye alınarak bu kişilere öncelik verildiğini duyduklarını belirtti. Sağkan, niteliği yüksek kişilerin “referansı” olmadığı için tercih edilmemesinden dolayı kadrolaşmanın dışında hukuk camiasında ciddi bir nitelik sorunu başladığının altını çizdi.
“Türkiye’de maalesef yargı baskı altında.” diyen Sağkan, tutuklama tedbirinin bir sopaya çevrildiği sürecin yaşandığını belirterek adli kontrol hükümlerinin varlığını hatırlattı: Tutuklamanın yerine uygulanabilecek çok sayıda adli kontrol tedbiri var. En son uygulanması gereken, en başta uygulanıyor.
Bu, hukuk devleti olmadığımızın kabulü
TBB Başkanı Ramiz Erinç Sağkan, uygulanmayan Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan hakları Mahkemesi kararlarını hatırlatarak “Anayasa Mahkemesi kararını, ilk derece mahkemesi uygulamıyor. Bırakın bizi, AİHM kararı uygulanmıyor. Bu artık hukuk devleti olmadığınızın da kabulü anlamına gelmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.
Göreve üçüncü kez atanan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’la ilgili de görüş bildiren Sağkan çoklu baro sürecinde baroların sesinin kısılması çabasıyla karşılaştıklarını hatırlatarak Bozdağ’dan uygulamada yaşanan aksaklıkların giderilmesini talep ettiklerini dile getirdi. Sağkan, Bozdağ’ın “Cezasının alt sınırı 1 yıl olan suçlarda tutuklama tedbirinin uygulanmasına ve çoklu baroya karşı tavrı”nın önümüzdeki süreçte belirleyici olacağını vurguladı.