Türkiye Hukuk’un bu yıl ilk kez düzenlediği “Yılın Hukuk Projesi” ödülü 5 kişilik jürinin değerlendirmesi sonucu Türk Alman Üniversitesi (TAU) Pro-Bono Hukuk Kulübünün Çocuk Üniversitesi projesine verildi. Ödül, 15 Mayıs 2017 tarihinde Türk Alman Üniversitesinde düzenlenen törenle TAU Pro-Bono Hukuk Kulübüne takdim edildi.
Ödül takdim töreninde TAU Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, TAU Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mesut Serdar Çekin, TAU Pro-Bono Hukuk Kulübü Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Işıl Egemen Demir, “Yılın Hukuk Projesi” jürisinden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Kürşat, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Beykoz Birim Sorumlusu Makbule İnanç ve Türkiye Hukuk Genel Yayın Yönetmeni Av. Ahmet Akcan hazır bulundu.
Törenin açılış konuşmasını yapan TAU Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız çocuklara haklarının öğretilmesinin önemini kendi oğluyla ilgili anılarından yola çıkarak vurguladı ve yeni neslin bir şey bilmediği yönündeki eleştirilere katılmadığını şu cümlelerle ifade etti:
“Artık nesil değişti, yeni gençler bir şey bilmiyor” deniyor ama aslında öyle değil. Benim izlenimim birçok şeyi çok iyi biliyorlar. Arzu ettikleri konuyla ilgili çok ciddi araştırmalar yapıyorlar. Gerekli olan konularda çok hızlı şekilde bilgi edinebiliyorlar. Bizim gençlere yapmamız gereken şey bu yolu açmamız. Pro Bono Hukuk Kulübü, Çocuk Üniversitesi projesinden ilk bahsettiklerinde gerçekten çok etkilendim. Kulüp olarak projeyi çok başarılı bir şekilde de yaptılar. Kendilerini tebrik ediyorum çünkü onlara biz böyle bir görev vermedik, bunu yapmalarını istemedik. Onlar kendileri bunu görev edindi.
Prof. Dr. Yıldız’ın ardından söz alan Türkiye Hukuk Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Akcan, Türkiye Hukuk’un ortaya çıkış hikâyesini anlatarak çocuk haklarına da yer verilen yeni bir sivil Anayasaya kavuşulması temennisinde bulundu:
Türkiye hızla gelişiyor. Hukuk alanında da büyük değişimler var. Ancak gerçekleştirilen çok önemli etkinliklerden hukuk dünyası çok fazla haberdar olamıyor. Biz bu eksikliği fark ederek Türkiye Hukuk projesini hayata geçirdik. Üniversite yıllarımda ben de Çocuk Vakfında iki yıl gönüllü olarak çalıştım. Çocuklarım olduktan sonra bu konuya daha çok eğilir oldum. Türkiye uzun yıllardır sivil ve yeni bir Anayasa’yı tartışıyor. Umarız kısa sürede yeni bir sivil Anayasa’ya kavuşuruz. Ama bununla birlikte Anayasamızın tek bir maddesinde dahi “çocuk” ifadesi geçmiyor. İnşallah çocuk haklarının, en azından çocuk kelimesinin geçtiği bir sivil anayasaya sahip oluruz.
TAU Pro Bono Hukuk Kulübünün Çocuk Üniversitesi projesini birlikte düzenledikleri TEGV Beykoz Birim Sorumlusu Makbule İnanç, proje kendilerine ilk geldiğinde hukuk gibi ağır bir kavramın çocuklara nasıl aktarılacağı konusunda yaşadığı şaşkınlığı anlattı. İnanç, Çocuk Üniversitesi projesinin burada kalmaması, devam ettirilmesi temennisinde bulunurken Türk Alman Üniversitesine yerleşkelerindeki binalarda Çocuk Üniversitesi için ayrı bir sınıf ayırmaları önerisinde de bulundu:
Çocuk Üniversitesi projesi kapsamında çocuklara hakları oyunlaştırılarak anlatılmaya çalışıldı ve başarılı da olundu. Çocuklar bizim geleceğimiz ve sonrasında bize yol gösterecek kişiler. Bu sebeple hamuru iyi yoğurmamız gerekiyor. Kendi çocuklarımızı iyi okullarda iyi şartlarda yetiştirebiliyoruz ancak çevremizdeki bazı çocukların bu imkanlara sahip olmadığının bilincindeyiz. Birlikte yaşayacağız, hep bu toplumun bireyi yetişkini olacak. Bu sebeple elimizi taşın altına koymalıyız. Bu inançla TEGV olarak yıllardır binlerce çocuk yetiştirdik. Çocuk Üniversitesi projesi kâğıt üzerinde kalmamalı. Ben şunu önermek istiyorum: Bu kadar büyük bir alanınız varken bir sınıfınızı Çocuk Üniversitesi projesine ayırın. İçerisini renklendirin. Ve bu gençlerimiz, çocuklara kendi haklarını öğretsin. Böyle bir şey gerçekleşirse biz TEGV olarak üniversitenizin ilk proje ortağı olmaktan da gurur duyarız. Onlar küçük yaşlarda haklarını öğrenmeye başlarsa en azından bilinçli bir topluma yetiştirmiş oluruz. Sadece Beykoz’daki değil Türkiye’nin genelindeki çocukların buna ihtiyacı var.
“Yılın Hukuk Projesi” Niçin Önemli?
Hukuk kulüplerinin inanılmaz projeleri ve desteklenmesi gereken hayalleri var. Türkiye Hukuk olarak bunun bilincindeyiz ve bu anlamda hukuk kulüplerine sunabileceğimiz en iyi destek, etkinliklerini %90’dan fazlası hukukçulardan oluşan takipçi kitlesine ulaştırmak.
Öyle ki “Yılın Hukuk Projesi”ne aday gösterilen 7 hukuk kulübünün projeleriyle ilgili yayınlarımız 3 ayda (14 Şubat – 14 Mayıs 2017 dönemi) web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız toplamında 173 bine yakın kişi tarafından okundu. Ödülü kazanan Pro Bono Hukuk Kulübü özelinde istatistiklere bakıldığında Çocuk Üniversitesi projesinden haberdar ettiğimiz kişi sayısı 80 bin.
Türkiye Hukuk ailesi olarak bizi ağırlayan ve törene ev sahipliği yapan Türk Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığına teşekkür eder, “Yılın Hukuk Projesi” ödülünün Pro-Bono Hukuk Kulübüne hayırlı olmasını dileriz.
Türkiye Hukuk “Yılın Hukuk Projesi” ödül töreninin tamamını Twitter’daki canlı yayın kaydımızdan seyredebilirsiniz.
Törenden fotoğrafları Facebook sayfamızdaki albümden inceleyebilirsiniz.