Yılın Hukuk Projesi: Çocuk Üniversitesi

Hukuk kulüplerinin 2016 yılında gerçekleştirdikleri projeleri daha geniş bir kitleye duyurmak ve projelerde yer alan gençleri desteklemek amacıyla Türkiye Hukuk, bu yıldan itibaren “Yılın Hukuk Projesi” ödülünü verme kararı aldı. Prof. Dr. Yavuz ATAR, Doç. Dr. Zekeriya KÜRŞAT, Yrd. Doç. Dr. Esra ALAN AKCAN, Av. Işıl İLGİN OKTAY ve Arş. Gör. Ömer TEMEL‘den oluşan jürinin ön elemeden geçen 7 hukuk projesini değerlendirmesi sonucu Yılın Hukuk Projesi 2016 ödülünü “Çocuk Üniversitesi” projesiyle Türk Alman Üniversitesi Pro-Bono Hukuk Kulübü kazandı.

Pro-Bono Hukuk Kulübü üyelerini ve Çocuk Üniversitesi projesinde görev alan herkesi tebrik eder; “Yılın Hukuk Projesi” ödülüne başvuran bütün hukuk kulüplerini dahil oldukları topluma genç yaşta değer kattıkları ve fayda sağladıkları için Türkiye Hukuk ekibi olarak yürekten kutlarız.

Çocuk Üniversitesi Projesi Hakkında:

“Çocuk Üniversitesi” projesi 05 – 26 Aralık 2016 tarihleri arasına (toplam 4 hafta – 8 saat) Türk Alman Üniversitesi ve Beykoz Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı Şubesinde gerçekleştirildi. Çocukların kendi haklarını tanımalarını, toplumdaki yerlerini bilinçli bir şekilde kavramalarını gerçekleştirebilmek amacıyla; ilköğretim 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden oluşan on dört kişilik bir çocuk ekibi ile her hafta 2 saatlik bir birliktelik gerçekleştirilmiştir.

Projeden faydalanan çocuklar TEGV Beykoz Şubesi tarafından belirlendi. Konunun uzmanlarının danışmanlığında oluşturulan müfredat takip edildi. Proje kapsamında çocuklarla “hak ve hukuk kavramlarının anlamları, çocukların zorla çalıştırılamayacakları, herkesin vücudunun kendisine ait olduğu, eğitim hakkı ve fikir hürriyeti” konuları oyunlar eşliğinde paylaşıldı. Proje sonunda çocuklarla mezuniyet pastası kesilmiş ve diploma töreni gerçekleştirilerek çocuklara özel olarak tasarlanan diplomaları verildi. 14 çocuk, sembolik olarak “Çocuk Üniversitesi”nin ilk mezunları olarak uğurlandı. (Daha fazla ayrıntı)

Pro-Bono Hukuk Kulübü Hakkında:

Türk Amerikan Üniversitesi bünyesinde Kasım 2016’da kurulan Pro-Bono Hukuk Kulübünün 80’i aşkın üyesi bulunuyor. İlk projeleri sosyal sorumluluk bilincini de içinde barındıran Çocuk Üniversitesi projesi.

Üniversite sıralarında okumanın sorumluluğunu yerleşke dışına da taşıma ve hem akranlarına hem de topluma faydalı olma düşüncesiyle hareket eden Pro-Bono Hukuk Kulübünün ismi  Latince “toplumun iyiliği için toplum yararına” anlamında kullanılan bir hukuk teriminden geliyor. Pro-Bono terimi, ücret alınmadan gönüllü olarak yapılan işler için kullanılmaktadır.

Pro-Bono Hukuk Kulübünü farklı kılan diğer bir özellikleri de üyelerinin sadece hukuk fakültesi öğrencilerinden değil üniversitenin bölümlerindeki öğrencilerden oluşması. Pro-Bono Hukuk Kulübü bu karma yapısıyla 8 ayrı komisyonu de bünyesinde barındırıyor:

  • Sosyal medya komisyonu
  • Yarışma denetleme ve düzenleme komisyonu
  • Çeviri komisyonu
  • Girişimciler komisyonu
  • Kadın hakları komisyonu
  • Hayvan hakları komisyonu
  • Çocuk hakları komisyonu
  • Bilgi havuzu komisyonu

Pro-Bono Hukuk Kulübü üyeleri kendi için ne söylüyor?

Bizler gönüllü olarak hareket edecek olmanın yanı sıra hukuk bilincini topluma gücümüz yettiğince benimsetmeye çalışacağımızdan yola çıkarak Pro-Bono ismini benimsedik. Birçok hedefi olan kulübümüzün ismi kadar algısı da hukukla sınırlı olmayıp çeşitli alanlarda görev alan arkadaşlarımızın ve üyelerimizin farklı fakültelerden birleşerek kulübümüze renk katmaları bizler için önemlidir. Hayallerimizin büyüklüğünü gerçeğin keskinliğine dönüştüreceğimize inanıyoruz.

Çoklu hedeflerimizi gerçekleştirebilmek ve ayrıca birçok farklı ilgi alanları olan arkadaşlarımızın, çalışmalarında daha etkin olabilmeleri adına hedeflerimizi komisyonlarla aramızda bölüştük. Böylelikle hangi komisyonda görev almak istediğini belirleyen arkadaşlarımız hedeflerine daha yakından ve ilgisi yüksek birliktelikleriyle, daha hızlı bir şekilde ulaşabileceklerdir.

Kulübümüzün en önemli özelliği ise her ne kadar kâğıt üzerinde yalnızca “bir kişi” başkan sıfatına sahip olsa da asıl olan “herkesin” bu kulübün başkanı olduğu anlayışıdır. Bu özelliğimizle her daim birlikte çalışmakta ve gençliğin, hukukçuluğun en verimli çağlarında elimizden geleni bir hukuk kulübü olarak yapmaya özen göstermekteyiz. Yoğun taleple, hızla büyüyen ailemiz çalışmaktan ve yorulmaktan asla korkmamakta ve hedeflerine emin adımlarla yürümektedir ve yürüyecektir. Biliyoruz ki bizler bir gelenek ateşinin ilk kıvılcımı olan öncüleriyiz.