Diyarbakır Barosu’nda avukatlık mesleğinde vergilendirme süreci konuşuldu. Çevrim içi yayında konuşan Dr. İbrahim Nihat Bayar vergilendirmenin aşamalarını ve dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.
“Vergiler tüm dünyada büyük bir problem” diyen Dr. İbrahim Nihat Bayar “Biz avukatlar için daha da sıkıcıdır. Son zamanlarda yapılan tevkifat düzenlemesiyle daha da sıkıcı oldu. Bu konuda bazı çelişkiler var. Sanıyorum önümüzdeki süreçte yeni bir düzenleme yapılacaktır. Belirsizlikler ve çelişkiler giderilecektir.” diyerek yasal süreçte bazı eksikliklerin olduğunu ifade etti.
Yasal Olmayan Süreçler Ciddi Sonuçlar Doğurur
Bayar vergilendirme sürecinde hukuki olmayan durumların ciddi sonuçları olduğunun altını çizdi. Bayar “Devletin kendi üzerine düşen yükümlülükleri hukuka bağlı devlet anlayışına uygun şekilde yerine getiriyor olması lazım. Bu alandaki hukuksuzluklar telafisi imkansız sonuçlar doğuruyor. Avukatlık mesleği özelinde bakarsak yıllarca okuyup, çalışarak belli bir noktaya geliniyor. Büyük bir emek var. Bu emeği basit bir vergi incelemesiyle ya da ucu açık belirsiz normlarla kaybetmememiz lazım.” ifadelerini kullandı.
Kendi Makbuzunu Düzenleyemeyen Meslektaşlarımız Var
Hukuk fakültelerinde vergi hukuku dersinin öğrencilere iyi anlatılamadığını belirten Bayar “Biz vergi hukukunu anlatmayı ve öğretmeyi beceremiyoruz. Mezun olan arkadaşlara pek çok eğitimler verdim. Mezun arkadaşlara ‘Vergi davası alır mıydınız?’ diye sorduğumda ‘Hayır’ cevabını veriyorlar. En sevilmeyen en önem verilmeyen derslerden bir tanesi. Yeni mezun hatta kıdemli arkadaşlarımız makbuz düzenlemeyi de bilmezler. E-makbuz çıktığından beri bir nebze olsun hepimizin ayıbı biraz olsun kapandı. Ondan önce kendi makbuzumuzu düzenlemeyi bilmiyorduk.” değerlendirmesinde bulundu.
Şekli Vergi Ödevlerini Yapmakla Yükümlüyüz
Dr. Bayar, avukatların başını derde sokan şekli vergi ödevleri olduğunu ifade etti. Bayar “Her mükellef gibi bizimde mal varlığımızda azalmaya yol açmayan sayısız vergi şekli var. Örneğin tasdikli bir serbest meslek kazanç defteri tutmamız lazım. Bu defter istendiğinde geri dönük 5 yılı ibraz etmemiz gerek. Bu bir şekli görev. Mal varlığımızda azalmaya yol açmıyor. Ama nihayetinde yapmakla yükümlü olduğumuz bir görev.” şeklinde konuştu.
Bayar, diğer şekli vergisel ödevlerinin açıklayarak “Serbest meslek makbuzu, vergisel kayıtları muhafaza ve ibraz, kira ödemelerinin banka kanalıyla yapılması, belli bir miktar üzerindeki ödemelerin banka kanalıyla yapılması, işe başlamayı bildirme ödevi gibi mal varlığımızda azalmaya yol açmayan şekli vergi ödevlerimiz Vergi Kanunu’nda çok sayıda var.” dedi.
Avukatlık Tanımı Büyük Önem Taşımakta
Dr. Bayar, yapılan işin vergisini ödemeden önce mesleği tanımanın önemli olduğunu vurguladı. Bayar “İster maddi ister manevi, isterse şekli vergiler olsun bir vergi ödevinin mahiyetini anlamak için ilk yapılması gereken şey aslında o vergi ödevine dayanak olan mesleki faaliyeti tanımak. Önümüze çıkan pek çok vergi hukukuyla ilgili hukuki problemi çözerken Gelir Vergisi Kanunu’ndaki avukatlık tanımı büyük önem taşımakta. Bu tanımda sermayeden ziyade şahsi mesaiye, bilime ve ihtisasa dayalı bilgiye dayanır şeklinde bir ifade yer almakta. Toplumun herhangi bir ferdinin kabiliyeti ve ehliyeti olmayan bir işi yapıyorsak biz sermayeden ziyade şahsi mesaiye, bilime, ihtisasa dayalı bir iş yapıyoruz demektir.” açıklamasında bulundu.