Geride bıraktığımız 8- 14 Şubat haftasında hukuk dünyasında neler konuşulduğunu, hangi konuların gündeme getirildiğini özetlemeye çalıştık. Geçen haftanın en çok konuşulan konusu “Yeni Anayasa” oldu.
Gazete Duvar’ın kendisiyle söyleşi yaptığı Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Anayasa Hukuku Profesörü Bertil Emrah Oder, “1921 Anayasası’nın yapılış sürecine odaklandığımızda çoğunlukla onu bir ‘savaş demokrasisi süreci’ olarak da adlandırıyoruz. O olağanüstü koşullarda, olağanüstü yetkilere sahip olan bir Meclis’in yaptığı bir anayasa var ve o anayasanın hazırlanmasındaki dinamiklerde Meclis olağanüstü koşullarda demokrasiyi yöneten kurum olarak karşımıza çıkıyor. Bugüne baktığımızda olağanüstü koşulların olmadığı açık ama olağanüstülük oldukça güçlü hale gelmiş olan yürütme organının kendisiyle alâkalı” açıklamasında bulundu. (Kaynak)
Dijital Gündem’in çevrim içi yayınına katılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, “Türkiye’nin her yerine artık mahallelere dahi hukuk fakülteleri açılıyor. Semtlerdeki boş evlere kiracı bulunuyor ama bir kira uyuşmazlığını çözecek bir hukukçu bulamaz hale geldik.” ifadelerini kullandı. (Kaynak)
Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen İrfan Fidan’ın yemin törenindeki konuşmasında “Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, Anayasa’yı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebilir. Anayasa hükümleri yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını bağlayan üstün hukuk kurallarıdır.” açıklamasında bulundu. (Kaynak)
TBB Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu, 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de meydana gelen depremde büroları hasar gören avukatlara ilk yapılan sosyal yardım desteğine ek olarak, ilave bir ödeme yapılmasını planlanladıklarını duyurdu. (Kaynak)
Dijital Gündem’in çevrim içi yayınına katılan Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir KVKK ile GDPR (Genel Veri Koruma Tüzüğü) uyumluluğunun sağlanması için başlattıkları çalışmaları tamamladıklarını söyledi. (Kaynak)
Anayasalar toplumun tamamının desteğini almak zorundadır
AK Parti Grup Toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Anayasalar mümkünse toplumun tamamının ama kahir ekseriyetinin desteğini almak zorundadır. Tercihimiz tüm siyasi partilerimizin bu sürecin içinde yer alamsıdır. Bunun için sonuna kadar samimi bir gayret göstereceğiz. Bunun için acele etmeden her kesimle istişareleri yaparak bir Anaysa metni ortaya çıkarmalıyız.” açıklamasında bulundu. (Kaynak)
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Türkiye gazetesinin kendisiyle yaptığı söyleşide “Bu anayasanın ismi ‘Yeniden Kuruluş Anayasası’ olacak. Çünkü Gazi Mustafa Kemal’in İzmir İktisat Kongresi’nde yaptığı bir konuşmada, ‘Arkadaşlar ülkemizi düşman işgalinden kurtardık, topraklarımızdaki işgali sonlandırdık. Ancak aynı İstiklal mücadelesini ekonomide, diplomaside, hukukta, sağlıkta, havacılıkta, üretimde ve ihracatta her alanda gerçekleştirmeliyiz’ diyor. Yüz yıllık serüvenin ardından istiklal mücadelemizin bütün bu alanlarda amacına hedefine ulaşmasının neticesinden kuruluş anayasası olarak, sivil, demokratik bir anlayışla hazırlanmış anayasayla inşallah gerçekleştirmiş olacağız.” ifadelerini kullandı. (Kaynak)
Yargının sosyal medya fenomeni olması kabul edilemez
TRT Haber’e konuk olan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili “Herkes görüşünü sunsun ve bu görüşünü tartışmaya açsın, milletin hakemliği önünde, öyle merdiven altı, gizli kapaklı değil çünkü anayasa toplumsal sözleşmedir.” çağrısında bulundu. Gül, sosyal medya üzerinden sıklıkla yapılan “adalet” çağrıları için de “Yargının sosyal medya fenomeni olması kabul edilemez. Herkesin yargının bağımsızlığını içselleştirmesi lazım. Bırakın, müsaade edin de o cübbeyi giymiş hakim, savcı o kararı versin.” yorumunda bulundu. (Kaynak)
İstanbul 2 Nolu Barosunun kuruluş çalışmalarında görev alan aynı zamanda 6 Mart’ta yapılacak seçimlerde İstanbul 2 Nolu Barosuna Başkan adayı olan Av. Yasin Şamlı, kendisiyle yaptığımız söyleşide İstanbul 2 Nolu Barosu’nun Türkiye’nin en güçlü barosu olacağını dile getirdi. (Kaynak)