Meşhur Hukukçular: Prof. Dr. Selâhattin Sulhi TEKİNAY

Prof. Dr. Selâhattin Sulhi TEKİNAY, 24 Temmuz 1923 tarihinde Antalya’da doğdu. Türk medeni hukuk profesörüdür. Sayısız ulusal ve uluslararası sempozyum ve konferanslara katıldı. Mükemmel düzeyde Fransızca, Almanca ve İngilizce biliyordu. İki kız çocuk sahibiydi.

Eğitimi ve Memuriyeti:

1945 yılında İstanbul Üniversitesi  Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra bir süre avukatlık yaptı.

1951 yılında doktora tezini verdi.

1956 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine medeni hukuk doçenti olarak atandı.

1957’de İstanbul Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Kürsüsünde göreve başladı.

1963 yılında aynı üniversitede profesörlüğe yükseldi.

1983-1988 yılları arasında İstanbul Barosu başkanlığını yaptı. Prof. Tekinay döneminde İstanbul Barosu, 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile bozulan  cezaevlerinin “insanileştirilmesi” çalışmalarını yürüttü.

1984 yılında ICC Uluslararası Tahkim Divanı’nda  Türkiye’yi temsil etmeye başladı.

1991 yılında emekli olmasına rağmen son günlerine kadar İstanbul ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültelerinde öğrenci yetiştirmeye devam etti.

28 Kasım 1995 tarihinde medeni hukuk hocamız Prof. Dr. Selâhattin Sulhi TEKİNAY vefat etti. Cenazesi 30 Kasım 1995 Perşembe günü Levent Camii’nde kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.

Prof. Dr. Selâhattin Sulhi TEKİNAY, son dersinde öğrencilerine vasiyet niteliğinde söylediği şu sözü onun nasıl bir hukuk insanı olduğunu da gösteriyordu:

 “Adaleti hatır için de, başka bir şey için de satmayın, sattırmayın! Siz hukuk öğrencileri hâkim, savcı ve avukat olacaksınız. Müvekkilinizin haklarını sonuna kadar çekinmeksizin ve cesaret ile savununuz.” 

Eserleri:

  • Medenî Hukuka Giriş Dersleri
  • Türk Aile Hukuku
  • Eşya Hukuku
  • Borçlar Hukuku