Darağacındaki İstiklal Madalyası – 27 Mayıs Darbesi

Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali’nin editörlüğünde titiz bir çalışmayla hazırlanan Darağacındaki İstiklal Madalyası – 27 Mayıs Darbesi kitabı, Lale Yayımcılık etiketiyle raflardaki yerini aldı.

432 sayfadan oluşan eser, 27 Mayıs’ı hukuki ve siyasi yönüyle, ayrıca toplum perspektifinde ele almakta. 27 Mayıs darbesinin hukuki yönüyle ele alındığı bölümde Mehmet Emin Artuk, Erkam Yılmaz ve Emine Gürsoy Naskali’nin yazıları bulunmakta. Darbenin siyasi yönünün incelendiği ikinci bölümdeyse Şerif Demir’in 27 Mayıs Askeri Yönetiminin Siyaseti Şekillendirme Çabaları: Yuvarlak Masa Toplantıları yazısı yer almakta. Darbe ve Toplum başlığı altındaysa Emine Gürsoy Naskali ile Nilüfer Gürsoy’un imzalarını taşıyan iki yazıya yer verilmekte.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 3. Cumhurbaşkanı, İstiklal Mücadelesi’nin en önemli aktörlerinden, Türk siyasi tarihine damga vuran bir isim: Celal Bayar. Bayar’ın torunu olan ve önemli çalışmalara imza atan Naskali’nin editörlüğünü üstlendiği bu çalışmada, Bayar’ın bir asra yaklaşan yoğun ve sancılı hayatına dair önemli ayrıntılar yer almakta. Çalışma kapsamında darbenin hem hukuki hem siyasal hem de toplumsal veçheleri ele alınırken, döneme ilişkin kişisel tanıklıklara da yer verilmiş. Eser, 27 Mayıs’ın önemli mağdurlarından Celal Bayar’ın hayatına daha yakından bakmak için değerli bir kaynak.