2019/34 Hukuk dünyasında neler yaşandı?

Türkiye Hukuk, hukuk alanında haftanın önemli gelişmelerini listelemeye devam ediyor. Geride bıraktığımız hafta, adli yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı külliyesinde yapılacak olmasının tartışmaları sıcaklığını korurken barolar, üç büyükşehir belediye başkanının görevden alınarak yerine kayyumların görevlendirilmesine tepki gösterdi. Haftanın en üzücü gelişmesi ise an be an kaydedilerek sosyal ağlarda paylaşılan Emine Bulut cinayetiydi.

Av. Mehmet Haşim Mısır Hayatını Kaybetti

Türkiye Barolar Birliği’nde önceki dönem Disiplin Kurulu Başkanlığı yapan, yine Türkiye Barolar Birliği Gaziantep delegesi olan Avukat Mehmet Haşim Mısır geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. 1948 Şanlıurfa doğumlu Mısır, 1970 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Gaziantep Barosuna kayıtlı olan Haşim Mısır, 1992-1994, 1994-1996 dönemlerinde Gaziantep Barosu Başkanlığı yaptı; 2001-2005, 2005-2009 yılları arasında Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu üyeliği görevini yürüttü.

Adli Yıl Açılış Töreni

TBB Başkanı Prof. Dr. Av. Metin Feyzioğlu

Feyzioğlu: Mecbursunuz Görüşmeye

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Dr. Av. Metin Feyzioğlu, adli yıl açılış töreninin bu yıl Cumhurbaşkanlığı külliyesinde yapılmasıyla ilgili çıkan tartışmalarla ilgili “Mecbursunuz görüşmeye. Elimizdeki anayasa bu. Elimizdeki sistem bu. Bu Anayasayı ben yapmadım bu sistemi de ben getirmedim. Ama bu sistemin içerisinde bir meslek örgütünün başkanı olarak temsil ettiği meslektaşlarına ve o meslektaşlarının hizmet ettiği vatandaşlara en iyi şekilde hizmet etmek için çırpınıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt

Aydın Barosu: Bir yerlerde tuz kokmuştur

Aydın Barosu‘nun resmî internet sitesinde yeni adli yıl açılış töreniyle ilgili “Savunma makamı her anlamda imkansızlıklarla boğuşarak ayakta kalmaya ve bağımsızlığına halkın güvenmediği yargıdan adalet çıkarmaya çalışmaktadır. Bugüne kadar, bütün taleplerimize ve kurduğumuz diyaloglara rağmen, CMK tarifesi dahil olmak üzere bir tek sorunu bile çözülmeyen avukatların tuzu kuru değildir; bir yerlerde tuz kokmuştur. Gitmediğimiz yer diyalog toplantısı değil, Adli Yıl Açılış Töreni’nin yapılmaması gereken Yürütme Erki’nin Sarayı’dır.” açıklamalarına yer verildi.

Diyarbakır, Mardin ve Van’a Kayyum Ataması

Fotoğraf: Van Barosu

30 Baro: Hukuk dışı uygulamayı kabul etmiyoruz

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerinin belediye başkanları görevden alınarak, yerlerine bu illerin valilerinin kayyum olarak atanması üzerine 30 baro tarafından yapılan ortak basın bildirisinde “…barış içinde bir arada yaşama fikrini, demokratik hukukdevleti idealine olan inancı da tümden ortadan kaldıran bu hukuk dışı uygulamayı kabul etmiyoruz. OHAL uygulamalarının devamı olan bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilerek, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iadesini talep ediyoruz.” ifadelerine yer verildi. Ortak bildiri Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Kars-Ardahan, Mardin, Mersin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tunceli, Van ve Yalova Barolarının imzasıyla yayımlandı.

Feyzioğu: Vatandaş demokrasiye küserse hepimiz sıkıntı çekeriz

Diyarbakır, Mardin ve Van’ın belediye başkanlarının görevden alınmasıyla ilgili görüşlerini dile getiren TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, “Vatandaş demokrasiye küserse bundan hepimiz sıkıntı çekeriz. Sandığa güvenmeliyiz. Demokrasiyi Türkiye’nin her santimetre karesinde eksiksiz hissedelim, yaşayalım. Suçsuzluk karinesini tüm vatandaşlarımız için geçerli hak olarak benimseyelim. Sözün özü; seçilmiş kişilerin idari işlemle görevden alınması ilk bakışta demokrasiyle bağdaşmıyor. Çok çok zorunlu halde bunu yapıyorsanız, hemen yargıya intikal ettirirsiniz.” ifadelerinde bulundu.

Türkiye Barolar Birliği: Bu işlemler sağlam delillerle gerekçelendirilmelidir.

Türkiye Barolar Birliği, kayyum atamalarıyla ilgili resmî internet sitesinden basın açıklamasında bulundu. Açıklamada “Kamuoyu, seçilmelerinin üzerinden birkaç ay gibi kısa bir süre geçmiş olan ve YSK tarafından adaylıkları konusunda bir sakınca görülmeyen bu belediye başkanlarının hangi somut davranışlarının görevden uzaklaştırmayı gerektiren görev suçlarına vücut verdiği konusunda tatmin edici şekilde bilgilendirilmelidir.” ifadelerine yer verildi.

Çocuklara karşı cinsel şiddetin gerçek boyutları, buzdağının görünen yüzü kadar

Şanlıurfa Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Şanlıurfa Barosu CMK Uygulama Merkezi kayıtlarına dayanarak çocuk istismarıyla ilgili çarpıcı bir rapor hazırladı. Rapora göre 01.01.2018-21.08.2019 tarihleri arasında 12-16 yaş aralığındaki 378 çocuk, cinsel istismar kurbanı. Kurbanların 287’si kız, 91’i erkek çocuklardan oluşmakta.

Wikipedia için AİHM’den Türkiye’ye: Kanıtlayın!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Wikimedia Vakfı tarafından Türkiye’ye karşı dava başvurusu dosyasını hızlandırılmış prosedürle işleme aldı. Buna göre AİHM, Türk hükûmetine 31 Ekim 2019’a kadar süre vererek, Türkiye’de Wikipedia’ya (Vikipedi) getirilen erişim yasağının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile uyumlu olduğunu kanıtlamasını istedi.

Fotoğraf: Sözcü

Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi’nden AOÇ Kararı

5 Eylül günü müzayede ile satışa çıkarılacak Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi için Şehir Plancıları Odası tarafından açılan davada, Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi, “AOÇ arazilerinde ticaret ve konuta izin verilemez. Atatürk’ün şartlı bağışına aykırı işlem yapılamaz.” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Eşi ve ailesine “Sizi süründüreceğim” diyen yandı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, eşi ve ailesine, “Sizi süründüreceğim” tehdidinde bulunan kocanın tehditkar sözlerini boşanma sebebi sayarak karısının kişilik haklarını zedelediğine hükmetti. Davalı kocanın manevi tazminat ödemesi gerektiğine karar verildi.

Emine Bulut cinayeti

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: 7/24 takipteyiz

Türkiye, eski eşi Fedai Baran tarafından 10 yaşındaki kızı önünde Kırıkkale’de vahşice öldürülen Emine Bulut‘un olay anına ait görüntüleriyle sarsıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, olayla ilgili “Saldırıya tanık olan kızımız yakınlarının yanında ve Bakanlığımız psikologlarının gözetimindedir. Çocuğumuzun ve ailenin durumu olayın yaşandığı andan itibaren ekiplerimizce 7/24 takip edilmektedir. Cinayeti gerçekleştiren kişinin en ağır cezayı alması için Bakanlık Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz kanalı ile de davaya müdahil olunacaktır.” açıklamasında bulundu.

Savcılık’tan yayın yasağı

Kamuoyu, Emine Bulut’un 10 yaşındaki kızının gözleri önünde vahşi bir cinayete kurban gitmesi kadar olay anını videoya kaydederek sosyal medyada yayımlanmasını da tartıştı. Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı, “Toplumun veya bireyin üstün ve gözetilmesi gereken hukuki yararını korumak amacıyla kamu sağlığı ve kamu düzeni açısından sosyal medya ve medya kuruluşlarında yayınlanan olay anına ilişkin şiddet içerikli görüntülere Kırıkkale Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişimin ve yayınlanmasının kısıtlanması kararı verilmiştir.” açıklamasında bulunarak söz konusu görüntülerle ilgili yayın yasağı getirdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Emine Bulut’u canice öldüren eski kocanın cezasının gecikmeksizin verileceğine dair inancını dile getirdi.