Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Hakimevi’nde düzenlenen Adli Yargı Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Toplantıda yargının bağımsızlığına ve hukuk devleti ilkelerine dikkat çeken Tunç, Türk yargısının tarafsız ve güvenilir yapısını vurguladı.
Yargının görevini sadece Anayasa, hukuk kuralları ve millet iradesi doğrultusunda yerine getirdiğini belirten Bakan Tunç, “Türk yargısı, bağımsız ve tarafsızdır. Hukukun üstünlüğünü önceleyen, millet iradesine ve hukuk devletine saygılı bir yapıya sahiptir” değerlendirmesinde bulundu.
“Adalet için güçlü bir mevzuat, fiziki altyapı ve nitelikli insan kaynağı şart”
Adaletin sağlıklı şekilde tecellisi için tarafsız ve bağımsız bir yargının zorunlu olduğunu kaydeden Tunç, bu sürecin üç temel unsur üzerine kurulu olduğunu “Toplumun ihtiyaçlarına cevap veren bir mevzuat yapısı, yeterli fiziki ve teknolojik altyapı ile güçlü ve nitelikli bir insan kaynağı.” sözleriyle ifade eden Tunç, son yirmi üç yılda bu alanlarda önemli mesafeler katedildiğini dile getirdi.
2002 yılında yaklaşık 9 bin olan hâkim ve savcı sayısının bugün itibarıyla 25 bin 695’e ulaştığını açıklayan Bakan Tunç, bu artışın özellikle 17-25 Aralık süreci ile 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından büyük hasar gören yargı teşkilatında toplarlanma sürecine girildiğinin göstergesi olduğunu söyledi.
“Yargı mensuplarını hedef alan söylemler vicdanla da hukukla da bağdaşmaz”
Yargı kararları hakkında dosya içeriği ve deliller bilinmeden yapılan peşin hükümlü değerlendirmelerin hukuk devleti ilkeleriyle çeliştiğinin altını çizen Tunç, “Yargı mensuplarımızı hedef alan, onları zan altında bırakan mesnetsiz ifadeleri ne hukuk ne de vicdan kabul eder” şeklinde konuştu.
FETÖ’nün darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesini hatırlatan Bakan Tunç, o gece yargı teşkilatının hukukun aydınlığına yöneldiğini ve milletin iradesine sahip çıktığını belirterek, “Yargı, o gece korkunun gölgesine değil, hukukun ışığına yürüdü. Darbeciler hakkında derhal soruşturmalar başlatılarak gözaltı kararları alındı” dedi.
264 yeni faaliyet, dört yıllık takvime bağlandı
Adalet Bakanı, yargı alanında reform çalışmalarının kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. 23 Ocak’ta kamuoyuyla paylaşılan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne değinen Tunç, bu belgede hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen ve öngörülebilir bir adalet sisteminin hedeflendiğini söyledi.
Belgede belirlenen beş temel amaç doğrultusunda 264 yeni faaliyetin hayata geçirilmesinin planlandığını açıklayan Tunç, bu faaliyetlerin bir uygulama takvimi çerçevesinde 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve 4 yıl gibi dönemsel hedeflerle gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.
Yasal düzenleme gerektiren başlıklarda Meclis’e sunulmak üzere kanun teklifi taslaklarının hazırlandığını aktaran Tunç, uygulamaya dönük konulardaysa hızlı adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.





