Türkiye Hukuk’un ilk defa bu yıl vereceği “Yılın Hukuk Projesi” ödülüne başvurular 14 Mart 2017 tarihinde sona erdi ve ön değerlendirmeyi geçen adaylar belirlendi. Başvuru tarihlerine göre kronolojik olarak tanıtmaya başlayacağımız “Yılın Hukuk Projesi” adaylarından ilki İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Kulübünün hayata geçirdiği “Konuşulmayanı Konuşmak” projesi.
Projenin özeti:
“Konuşulmayanı Konuşmak” etkinliği İKÜ Şirinevler Yerleşkesinde 8 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirildi. İnsan hakları çatısı altında hem akademik camiada hem de günlük yaşamda üzerine çok fazla düşülmediği fark edilen konulardan birtakımını tartışarak farkındalık oluşturulması, bilgi alışverişinin sağlanması ve yapıcı tartışmaların oluşturulması amaçlanmıştır.
Bu proje “Yılın Hukuk Projesi” ödülünü niçin alır?
Projeyi gerçekleştiren İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Kulübü, projelerinin “Rutinin dışına çıkarak FARKLI olması” özelliğiyle ödüle layık olduğu görüşünü paylaşıyor.
Projenin içeriğini oluşturan konu başlıkları:
Göçmenlik Kimliği Katmanları; Noel Baba’ya Tapma Hakkı ve Benzer Haklar; Erkekler Mars’tan, Kadınlar Venüs’ten; Peki İnterseksler Nereden Geldi? Kimdir Bu ‘İ’ler?; Seks-Pozitiflik ve HIV Pozitiflik; Son Dönem Artan İhlaller Bağlamında Mahpus Hakları; Çocuk İstismarına Psikolojik Bakış; Hayvan Hakkı Tabağınızda Başlar; Hasta Hakları ve Güncel Yansımaları: Hastanın Tek Güvencesi Hekimin Vicdanı ve Ahlakıdır
Projenin taşıdığı sosyal sorumluluk değeri:
Projenin asıl amacı belli konular üzerinde farkındalık yaratmaktır. Mağduriyet faktörü ile beraber sivil toplumda bazı konular daha popüler olmakla beraber geri planda kalmış konulara dokunmanın kattığı değer projede mevcuttur.
Projeden faydalanan kitle:
En az 3 oturuma katılım şartı ile beraber katılım belgesi almaya hak kazanan 101 kişi projeden faydalandı. Bu şartı sağlamayanlarla beraber sayı 150’nin üzerine çıktı.
Proje bütçesi:
600 TL
Projeye katılım için kişilerden talep edilen ücret:
Ücret talep edilmedi.
Projenin destekçileri / sponsorları:
Üniversitenin kulübe ayırdığı bütçe kullanıldı.
Projede görev alan kişilerin sayısı ve görevleri:
Projede Hukuk Kulübü’nün Sertifikalı Etkinlikler Komitesi görev almış olup toplam sayı 12’dir. Bu sayının içerisinde 1 koordinatör, 1 koordinatör yardımcısı ve farklı görevler yapmış 10 komite üyesi bulunmaktadır.
Projeye konuşmacı olarak katılan veya gönüllü desteğinde bulunan kişiler:
- Cihan Arıkan, İsveç RFSL Sığınma ve Göçmenlik Komitesi Başkanı
- Av. Rita Ender
- Zeynep Keskin, İnterseks Aktivisti
- Rayka Kumru, Seksolog
- Av. Ezgi Duman – CİSST
- Burcu Yıldırım, Psikolog
- Ebru Arıman, Vegan ve Vejetaryenler Derneği Başkanı
- Orhan Demir, Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı
- Yrd. Doç. Dr. Bilge Erson Asar, Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı Üyesi
- Yrd. Doç. Dr. Hasan Atilla Güngör, Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Üyesi
- Yrd. Doç. Dr. Efser Erden Tütüncü, Ceza Hukuku Ana Bilim Dalı Üyesi
- Arş. Gör. Serkan Seyhan, İdare Hukuku Ana Bilim Dalı Üyesi