Bakan Gül: Türkiye’de demokrasi deneyimi kolay kazanılmadı
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ankara Hakimevi’nde düzenlenen Adalet Bölge Değerlendirme Toplantılarının ikincisinde önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de demokrasi deneyiminin zor kazanıldığını söyleyen Adalet Bakanı Gül; Adnan Menderes’i idam sehpasına götüren yargı anlayışından 28 Şubatlarda brifing alan yargı anlayışına kadar zorlu bir süreçten geçildiğini dile getirdi. Bakan Gül ““Türk yargısı hiçbir kimseden, hiçbir yerden, hiçbir vesayet düşüncesinden talimat almaz. Talimat aldığı tek yer anayasadır, hukuktur ve kendi vicdanıdır. İşte tüm gayretimiz bu noktadaki eksiklerimizin de telafi etmek olmalı.” dedi.
HSK’dan Danıştay ve Yargıtay’a 11 Yeni Üye
Hâkimler ve Savcılar KuruluHSK) Genel Kurulu, 17 Eylül Salı günü yaptığı toplantıda Danıştay’a 3 ve Yargıtay’a 8 yeni üye ataması yaptı. Bu atamalara göre Konya Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Kemal Kuku, Ankara Vergi Mahkemesi Başkanı Tekin Yalım ve Danıştay Savcısı Zuhal Öztaş Danıştay üyeliklerine getirildi. Yargıtay üyeliklerine ise Ankara 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Nazmi Alp, Hatay Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Turan Oral, Ankara hâkimi Ali Ramazan Bilgisiçok, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Faruk Şener, Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Oğuz Dik, Ankara Başsavcıvekili Ramazan Dinç ile Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Remzi Doğan getirildi.
Eski HSYK Genel Sekreteri ve eski Yargıtay Üyesine FETÖ üyeliğinden 15 yıl hapis
8 Şubat 2018 tarihinde Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) “gaybubet evi”ne düzenlenen operasyonda yakalanan eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri ve eski Yargıtay Üyesi M. K.; ByLock kullandığı, örgütün yargı yapılanması içerisindeki önemli 9 isimden biri olduğu ve örgütün “yüksek yargı danışma heyeti”nde görev aldığı suçlamalarıyla çıktığı hâkim karşısında 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Palu ailesi 3. kez hâkim karşısında
Kamuoyunun haftalarca televizyon ekranlarından takip ettiği cinayetin katil zanlıları Palu ailesi, Kocaeli Adliyesi’nde üçüncü kez hâkim karşısına çıktı. Palu ailesinin 6 ferdi, 2008 yılında Kocaeli’nin Körfez ilçesinde kaybolan Meryem Tanhal (35) ve kızı Melike Tanhal’ı (8) “tasarlayarak canavarca hisle, eziyet çektirerek öldürmek”, “cebir kullanarak birden fazla kişi ile hürriyetinden yoksun kılmak” suçlamalarıyla yargılanıyor.
AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı: Meclis’in ilk gündemi yargı paketi olacak
NTV’de canlı yayına katılan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, 1 Ekim’e kadar yargı paketiyle ilgili çalışmaları bitirmeyi planladıklarını ve 1 Ekim’de açılacak TBMM Genel Kurulu’nun da ilk gündeminin yeni yargı paketi olacağını söyledi. Bostancı, “Cezaevlerindeki insan sayısı 300 bine ulaşmış görünüyor. Cezaların infazına ilişkin Meclis’te bu konuda ortak mutabakatın çıkmasını umuyoruz.” ifadelerini kullandı.
HSK Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz: 1.500 hâkim ve savcıyla ilgili verilmiş bir soruşturma izni yok
HSK Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, 21 Mart’ta 4 Yargıtay üyesi ile bin 500’e yakın hâkim-savcı hakkında ankesörden soruşturma başlatıldığı haberleriyle ilgili resmî Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Mehmet Yılmaz, attığı tivitte;” Daha öncede ifade edildiği üzere HSK Birinci Dairesi tarafından (Ankösörlü telefon aramasından kaynaklanan) 1509 hakim – savcı hakkında verilmiş bir inceleme ve soruşturma izni kesinlikle yoktur. Son haberde bildirilen İzmir Başsavcılığının yaptığı Ankösör soruşturmasında ismi geçen ve hakkında soruşturma yapılan görevdeki ilk derece hakim sayısı üç kişidir. Haberde de belirtildiği gibi iki hakim idari yargıda bir hakim ise adli yargıda görevlidir. Yine bu soruşturma kapsamında bulunan dört hakimin ise HSK genel kurulunca daha önceden meslekten çıkartıldığı görülmüştür. Hâkimler Savcılar Kuruluna çeşitli yollarla ulaşan ihbar, şikayetler ile etkin pişmanlık nedeniyle verilen ifadeden ve bayloc içeriklerinden çıkan sonuçlardan ciddi görülenler HSK teftiş kurulunca incelenip, soruşturulmakta ve HSK Genel Kurulunca gereken kararlar alınmaktadır.” ifadelerine yer verildi.
Adnan Oktar ilk kez hâkim karşısında
Adnan Oktar Suç Örgütüne yönelik soruşturma kapsamında hakkında 32 ayrı suçlama bulunan Adnan Oktar ile 162 sanık ilk kez hâkim karşısına çıktı. Duruşma İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısında bulunan salonda gerçekleştirildi.
Abdulhamit Gül: FETÖ ile mücadele FETÖ yöntemleriyle yapılamaz
Ankara’da düzenlenen Ürün ve El Sanatları Fuarı’nın açılışına katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türk yargısının bağımsızlığını ve tarafsızlığını sürdürmeye devam edeceği vurgusunda bulunarak “FETÖ ile mücadele, FETÖ yöntemleriyle yapılamaz. Herkes FETÖ’cü ise FETÖ’cü yoktur. Bu FETÖ’nün bir stratejisidir. Masum masumla suçluyu ayırt etmek kuru ile yaşı ayırt etmek işte Türk yargısının görevidir. Ve Türk yargısı bu mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürmektedir.” açıklamalarında bulundu.
AİHM’in temyiz organı Büyük Daire’de Selahattin Demirtaş duruşması
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) temyiz organı Büyük Daire’de, Eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk haliyle ilgili davanın duruşması yapıldı. Türkiye’nin avukatları ile Selahattin Demirtaş’ın avukatlarının talepleri üzerine davayı baştan ele alan 17 yargıçlı Büyük Daire’nin önümüzdeki aylarda açıklayacağı karar nihai olacak ve tarafların itirazı kabul edilmeyecek.
Mardin Barosuna kayıtlı avukata saldırıya kınama
Türkiye Barolar Birliği, Mardin Barosu’na kayıtlı Avukat İbrahim Dündar ve Avukat Özlem Dündar’a yapılan saldırıyı “Bir hakim ya da savcı çifte bıçaklı saldırı olsa, hamile eş darp edilse, diğer eş bıçakla yaralansa saldırıyı gerçekleştirdiğini sorguda itiraf edenler salıverilir miydi?” sorusunu yönelterek kınadığını açıkladı.
Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Saldırım: Halkın, yargı sisteminin nasıl çalıştığını bilme hakkı var.
İstanbul Bildirgesi’ne ilişkin açıklamalarda bulunan Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Saldırım, İstanbul Bildirgesi’nin yargıda şeffaflık konusunda ilk ve kapsamlı bir metin olduğunun vurgusunu yaptı. Saldırım, “Türk yargısı Türk milleti adına karar veriyor. Bu nedenle de aldığı tüm kararların hesabını millete vermesi gerekiyor. Dolayısıyla halkın yargı sisteminin nasıl çalıştığını, hangi usullerle işlediğini, kararlarının ne olduğunu bilmeye hakkı var.” ifadelerini kullandı.
Kıvanç Tatlıtuğ ile fotoğraf çektiren hâkim hakkında inceleme
“Vergi usül kanuna muhalefet” suçlamasıyla 6 yıldan 10 yıla kadar hapis istenen Kıvanç Tatlıtuğ, duruşma için gittiği Anadolu 13. Asliye Ceza Mahkemesinde kendisiyle fotoğraf çektirip bunu Whatsapp durumunda paylaşan hâkim ile gündemde. Tatlıtuğ, tartışmalar üzerine resmî Twitter hesabından “Fotoğraftaki hakim, benim davama bakan hakim değildir. Kamuoyunu bilgilendirmek isterim.” açıklamasında bulunurken HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz da Twitter’dan “Hakim ve film yıldızının sosyal medya da yer alan Fotoğrafı üzerine başlatılan incelemede ilk saptanan resmi gerçek, İlgilinin yargılandığı mahkemenin 13. Asliye Ceza Mahkemesi olup, Fotoğraf da yer alan Hakimin 12.Asliye Ceza Mahkemesi hakimi olduğudur.” paylaşımında bulundu.