Kanal 7’de yayımlanan Başkent Kulisi programına katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
Cezaevlerindeki Kovid İzinleri
Kovid izinlerinin zorunluluktan ortaya çıktığını belirten Bakan Bozdağ, hâlen 103 bin 532 kişinin faydalandığı bu iznin 31 Mayıs’ta sona ereceğini hatırlattı. Bugüne kadar 413 bin 652 kişinin bu izinden faydalandığını, aralarında suça karışanlardan tekrar tutuklananların ve yargılanmaları devam edenlerin olduğunu ifade eden Bozdağ, 22 binden fazla kişinin de SGK’lı olarak çalıştığını; tüm bunlarla ilgili değerlendirmelerin de MYK’da gündeme getirilip orada bir arzının olacağını söyledi.
Kiralık Evler Sorunu
“Son zamanlarda Türkiye’de de görüyoruz, haberlerde de pek çok yerde özellikle büyükşehirler daha çok yoğun olmak üzere bu konularda maalesef kiracıları zorlayan ve onları çıkarmak isteyen ve bu konuda kiracının karşılayamayacağı miktarda artış talep eden ev sahipleri olduğuna dair ciddi haberler var.” diyerek kiracıların yaşadığı sorunlara dikkat çeken Bekir Bozdağ, Borçlar Kanunu’nda hem kiracıları hem kiralayanı koruyan önemli hükümler yer aldığının altını çizdi. Bozdağ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının birlikte yaptığı çalışmaya Adalet Bakanlığı olarak katkı sunduklarını ifade etti.
Devletin koyduğu bir standart yoksa kanun hükümlerinin koyduğu standartlar olduğunu hatırlatan Bozdağ, “Serbest sözleşme ilkeleri çerçevesinde kiralayan ile kiracı arasındaki ilişki ile şekilleniyor. Ama yasa, bu noktada asgari müşterekleri ortaya koyuyor ve usulü koyuyor, burada haksızlık yapmak isteyene karşı kiracıyı da koruyor, ev sahibini de kiracıya karşı koruyan pek çok hükümler var.” diyerek ilgili bakanlıkların hem ev sahibinin hukukunu hem kiracının hukukunu koruyacak makul bir formül üzerinde çalıştığını, böyle bir formülün bulunması durumunda da Adalet Bakanlığının gerekli adımları atacağını söyledi.
Türkiye’nin Yargı Sistemini Kimse Sorgulayamaz
Yargıya, yargılama süreçlerine herhangi bir etkisi olmasın diye devam eden yargılamalarla ilgili Adalet Bakanı olarak konuşmamaya özen gösterdiğinin altını çizen Bozdağ, “İki üç kişi üzerinden Türkiye’nin yargı sistemini, infaz sistemini hukuk devleti anlayışını kimse sorgulayamaz ve buradan da adil ve doğru bir sonuca kimse varamaz. Ortada olan hadiseleri hukuk içinde değerlendirmek lazım.” vurgusunda bulundu.
Hukuk Devletini Tahkim Ettik
Bireysel başvuru hakkının, denetim yolunun, bilgi edinme hakkının getirildiğini; kamu baş denetçiliğinin kurulduğunu, Anayasa’nın ve kişisel verileri koruma kanununun değiştirildiğini söyleyen Bakan Bozdağ, vatandaşın devletin karşısında güçlü bir noktaya getirildiğinin altını çizerek “Türkiye’yi hukuk devletinin vasıflarından uzak ayıplarından kurtardık. Hukuk devletini tahkim ettik. Demokratik alanı genişlettik. Yasakları kaldırdık.” ifadelerini kullandı.