Geçen hafta yayımladığımız ve büyük ilgi gören hukuk filmleri listesinin ikincisini hazırladık. 1962 – 1981 yılları arasında beyazperdeye yansıyan filmlerden derlediğimiz listede Dava, Bülbülü Öldürmek, Her Devrin Adamı, Şans Kurabiyesi, Soğuk Kanlı, The Paper Chase, Kramer Kramer’e Karşı, Ve Herkes İçin Adalet, Breaker Morant ve Yanlış Karar filmleri yer alıyor.
1. Dava (Le procès) (1962)
Fransa, İtalya, Batı Almanya ve Yugoslavya’da çekilen 1962 yapımı Dava, dram, fantastik ve gerilimi bir arada beyazperdeye yansıtıyor. Film, bürokrasinin çıldırtan yapısını gözler önüne sermektedir. Bir sabah odasında uyandığında karşısında polisleri bulan ve ne ile suçlandığını bir türlü öğrenemeyen banka memuru Josef K.’nın gerçek dışı ve absürt durumunun anlatıldığı filmin yönetmenliğini Orson Wellws üstleniyor. Orijinal ismi Le procès olan filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.
2. Bülbülü Öldürmek (To Kill a Mockingbird) (1962)
Yönetmenliğini Robert Mulligan’ın yaptığı film, Harper Lee’nin aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlandı. 1962 ABD yapımı olan filmin senaryosunu Horton Foote yazdı. Orijinal adı To Kill a Mockingbird olan Bülbülü Öldürmek, tüm zamanların en iyi filmlerinden biri kabul ediliyor. Ayrıca ırkçılığa getirdiği eleştiri ile de örnek yapımlardan biri olarak gösterilen filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.
3. Her Devrin Adamı (A Man for All Seasons) (1966)
Başka bir kadınla evlenmek için karısını boşamak isteyen 8. Henry ile bu duruma ister istemez karışan Sir Thomas More’un öyküsünün anlatıldığı Her Devrin Adamı, biyografik ve dramatik özellikler taşıyor. ABD yapımı film, “en iyi film”, “en iyi yönetmen” ve “en iyi aktör” dahil altı dalda Oscar kazandı. Leo McKern ve Orson Welles’li kadrosuyla gerçek bir klasik olan filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.
4. Şans Kurabiyesi (The Fortune Cookie) (1966)
Billy Wilder’ın yönetmenliğini yaptığı film romantik komedi sinemasının iki büyük ustasını buluşturan keyifli bir seyirlik. Karry (Jack Lemmon) futbol kameramanıdır ve bir maçta yaşanan talihsizlik yüzünden kendisini aniden hastanede bulur. Bu durumdan faydalanmak isteyen uyanık avukat Willie (Walter Matthau) ise sigorta şirketinden yüklü bir tazminat parası koparmaya çalışacaktır. Filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.
5. Soğuk Kanlı (In Cold Blood) – (1967)
Truman Capote’nun en çok satan romanından beyazperdeye uyarlanan Soğuk Kanlı’nın yönetmenliğini Richard Brooks yapıyor. Dram ve tarih yüklü ABD yapımı film soğukkanlı işlenen bir cinayetin hikâyesini konu edinmektedir. İki katilin suçlarından pişmanlık duyacak kadar bile aklı yerinde değildir. Hikâye suçluların bilinçaltına yolculuğu içerir. Filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.
6. The Paper Chase (1973)
ABD yapımı komedi ve dram türü olan filmde Harvard Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisinin (Hart) hikayesi anlatılmaktadır. Hart, en katı disiplinli profesörlerden efsanevi ‘Charles W. Kingsfield Jr.’ın (John Houseman) gözüne girmeye çalışırken diğer yandan da yeni tanıştığı Susan’la (Lindsay Wagner) bir ilişki başlatır. Hart, Susan’ın Profesör Kingsfield’in kızı olduğunu sonradan öğrenir. Yönetmen koltuğunda James Bridges’in oturduğu filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.
7. Kramer Kramer’e Karşı (Kramer vs. Kramer) – (1979)
Yönetmenliğini Robert Benton’ın yaptığı film aile hukuku açısından önem taşımaktadır. Gerçekler gözler önüne serilmiş ve acıyı tebessümle vererek başarıyı hak etmiş bir film olan ABD yapımı dram türünde başarıyı yakalamıştır. Filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.
8.Ve Herkes İçin Adalet (And Justice for All) (1979)
Gerilimin adına yakışır sahnelere imza atan film ABD yapımı olup, filmin yönetmenliğini Norman Jewison üstlenmiştir. Suçluların serbest kaldığı, yargıç ve avukatların anlaşmalar yaptığı ve masumların korunmasız bırakıldığı bir adalet sisteminde, genç ve idealist bir avukat olan Arthur (Al Pacino) birgün genç bir kıza tecavüzden suçlanan ünlü bir yargıcı (John Forsythe) savunmaya zorlanır. Filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.
9. Breaker Morant – (1980)
Biyografi, Dram ve Savaş türünde bir Avustralya yapımı olan filmin yönetmen koltuğunda Bruce Beresford oturuyor. 19. yüzyılın sonlarında Avustralya’da yaşayan Henry ‘Breaker’ Morant adlı bir İngiliz’in biyografisini konu alan film bütün dünyada ilgi görmüş ve Avustralya sinemasının günümüzdeki rönesansının kapılarını açmıştır. Senaryo dalında Oscar adayı olan film, 10 ayrı dalda Avustralya film ödülü kazanmıştır. Filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.
10. Yanlış Karar (Absence of Malice) – 1981
Yönetmenliğini Sydney Pollack’ın yaptığı Yanlış Karar, dram ve romantik türünün başarılı bir örneğini bizlere sunuyor. Aylardır kayıp olan bir birlik liderinin öldürülmüş olduğundan şüphelenilmektedir ve Mike’ın babası mafya ile olan ilişkileriyle bilinmektedir. Soruşturmayı yürüten Elliot Rosen, güzel gazeteci Megan Carter’ı kullanarak Mike’a karşı psikolojik bir saldırı başlatır. Megan’ın gazetede kaleme aldığı yazı sonrasında işler iyice karışır, böylece Mike hem FBI hem de adaletle hesaplaşacağı bir yolculuğa çıkar. Filmin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.
Daha önce yayımladığımız diğer 10 Hukuk Filmi listesini inceleyin.