Hukuk Gündemi 2021/3

2021 yılının üçüncü haftasında hukuk alanındaki önemli gelişmeleri derledik. Haftalık olarak yayımladığımız bir önceki haftanın öne çıkan başlıklarını yazının sonunda yer alan e-bültene kaydolarak da alabilirsiniz.

E-devlet’ten 20 milyon adli sicil belgesi alındı

Adalet Bakanlığı, yargıda dijitalleşmeye dair 2020 verilerini paylaştı. Bakanlığın paylaştığı verilere göre E-devlet üzerinden 17 milyon 958 bin 948 adet adli sicil belgesi alındı. Söz konusu adli sicil belgelerinin 187 bini 11 farklı dilde indirildi. 96 mahkeme kararı ve 1331 adli sicil kaydı belgesi olmak üzere toplam bin 427 belgeye de e-apostil şerhi verildi. (Kaynak)

Yargı Bağımsız Değilse Hukuk Devleti de Bağımsız Değildir

Yapısal Reformlarda Avukatların Rolü ve Önemi konulu çevrim içi yayına katılan Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan, “Reform denildiğinde benim aklıma Magna Carta geliyor. O belgenin, üzerinde çalışılan planın hukuk devletine, kuvvetler ayrılığına, yargının bağımsızlığına, tarafsızlığına ilişkin savunmanın yargı içindeki rolüne ve statüsüne ilişkin bir önermesi olmalı.” açıklamalarında bulundu (Kaynak)

HSK’dan Kılık Kıyafet Açıklaması

Hâkimler ve Savcılar Kurulu, yaptığı basın açıklamasında Anayasanın 138’inci maddesi işaret edilerek Türk Hâkim ve Savcılarının birinci önceliğinin anayasaya, kanunlara, dosyadaki maddi gerçeğe ve hukuka uygun elde edilmiş delillere göre hüküm vermek olduğu vurgusunda bulundu. Söz konusu açıklamada “Türk Hâkim ve Savcılarını; yaşam biçimleri, giyim kuşamları, inançları gibi çağ dışı anlayışla tartışmaya açmak, yargı sistemimize, adalete, ülkeye ve millete hiçbir katkı sunmayacağı unutulmamalıdır.” ifadelerine yer verildi. (Kaynak)

Hak Savunucuları Olarak Güçlü Bir Mekanizmaya İhtiyaç Var

İzmir Barosu’nun AİHM Kararlarının Ulusal Hukukta İcrası konulu canlı yayınına katılan Av. Serkan Cengiz, “Tarihsel sürece de baktığınızda şu ana kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ayarında bir uluslararası mahkeme kurulmuş değil. Kuşkusuz pek çok sorun var. Umarım AİHM kararları ülkeler tarafından daha nitelikli bir şekilde icra edilir.” ifadelerini kullandı.

AYM’den Andrew Craig Brunson Başvurusuna Ret

Tutukluluğuyla ilgili hak ihlali olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan Andrew Craig Brunson’un başvurusu AYM tarafından reddedildi. AYM kararında “Tutuklamanın hukuki olmaması ve tutukluluğun makul süreyi aşması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiaların süre aşımı nedeniyle KABUL EDİLEMEZ OLDUĞU; Konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrol tedbirinin hukuki olmaması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle KABUL EDİLEMEZ OLDU” ifadelerine yer verdi. (Kaynak)

Uzlaşma sağlanan dosyalar 2020’de %85 arttı

Adalet Bakanlığı verilerine göre 2017 yılında uygulamaya giren ceza mahkemelerinde alternatif uyuşmazlık çözüm yolu uzlaştırma kapsamında aynı yıl 223 bin 469 dosyada uzlaşmaya gidildi. Vatandaşlar, 2020 yılında 507 bin 779 dosya için uzlaştırma bürolarına başvuruda bulundu. Bunların 214 bin 710’u uzlaşmayla sonuçlandı. (Kaynak)