Hukuk Gündemi 2021/8

2021’in sekizinci haftasını geride bırakırken Şubat’ın son haftası internet medyası ve sosyal ağlarda hukuka dair paylaşımlardan öne çıkan başlıkları derledik.

#AnayasaMahkemesi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik Kurumu Uzman Yardımcılarına Yönelik Eğitim Programı açılışında konuştu: Bireysel başvuruyla birlikte Anayasa Mahkemesi soyut düzlemde anayasallık denetimi yapan bir kurum olmaktan çıkmış, toplumun hemen her kesiminin hukuksal sorunlarını ele alan ve topluma dokunan bir yüksek mahkeme hâline gelmiştir. Gerçekten de bireysel başvurunun uygulandığı 8 yılı aşan dönemde neredeyse tüm toplumsal ve siyasi sorunlar bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesinin önüne taşınmıştır. 

#AdaletBakanlığı

Adalet Bakanlığı, ceza uyuşmazlıklarında dostane çözüm yolu olarak uygulamaya koyduğu Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemlerinin hayata geçirildiği günden bu yana yüzde 83 başarı oranına sahip olduğunu açıkladı. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet Bakanlığına 13 bin 202 yeni personel alınacağını açıkladı: İnfaz koruma memuru, mübaşir, zabıt katibi, psikolog gibi çeşitli kadrolara 13.202 yeni personel alıyoruz. Adalet teşkilatımızı sizlerle güçlendireceğiz.

Avukat Hakları Grubu’nun çevrim içi yayınına katılan Av. Mete Tevetoğlu: Hukukçuların büyük bir kısmı belli bir hukuk disiplinini öğrendiklerinde onu bir kenara koyup başka bir alana geçme düşüncesiyle hareket ediyorlar. Halbuki hukuk bir bütün. 

#StajyerAvukatlar

Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış’ın haberine göre; Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nda “kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik iyileştirmeler”in yer alıyor ve “Önceden hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra sigortalı işte çalışamayan stajyer avukatların, eylem planıyla birlikte bir mesleği icra ederken aynı zamanda avukatlık stajı yapılabilmesine imkân” sağlanacağı belirtiliyor.

İstanbul Barosu’nun çevrim içi yayınına katılan Dr. Barış Erman: Mahkemelerin sorumluluk konusundaki aşırı şekilci, formalist tutumu nedeniyle avukatların sorumluluğuna ilişkin genel ilkelerden ayrılan noktalar var.

#28Şubat

28 Şubat Postmodern Darbenin yıl dönümü dolayısıyla İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapan İstanbul 2 Nolu Barosu üyeleri: 28 Şubat, Türkiye’de yaşayan büyük bir kesimin, doğuştan sahip olduğu evrensel insan haklarının mevcut anayasaya aykırı olmasına rağmen ayaklar altına alındığı günün yıl dönümüdür.

#İfadeÖzgürlüğü

Erciyes Üniversitesi Nizam ve Adalet Kulübü’nün çevrim içi yayınına katılan Avukat Tuğçe Duygu Köksal: İfade özgürlüğü Anayasamızda birden fazla bileşen altında teminat altına alınmıştır. Hakkın özü, esasıdır.

#HâkimlerveSavcılarKurulu

Hâkimler ve Savcılar Kurulu İkinci Dairesi, meslek öncesi eğitimlerini tamamlayarak avukatlık mesleğinden geçen 9. dönem adli yargı hâkim ve Cumhuriyet savcısı adayları ile 14. dönem idari yargı hâkim adayları için mesleğe kabul işlemi için sorgulama ekranını yayımladı.

#YargıdaŞeffaflık

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, “Yargıda şeffaflık ilkesi adına” Facebook hesabından yaptığı paylaşımda “2021 yılı OCAK ayında gelen dosyaların da temyiz incelemesini tamamlamak üzereyiz. Şu an boşanma dosyalarının Yargıtay’da bekleme süresi “ortalama” 30 gün seviyesindedir.” açıklamasında bulundu.