İstanbul Medeniyet Üniversitesi İslam Hukuku Araştırmaları tarafından organize edilen, aynı zamanda Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan ve 4 gün sürecek İslam Ceza Hukuku Konferansı, 32 ülkeden akademisyen ve hukukçuların katılımıyla 30 Nisan Perşembe günü Antalya Ramada Plaza’da başladı. Konferansla ilgili paylaşımlar üç gün boyunca Twitter üzerinden #isclaw2015 hastagi ile de takip edilebildi.
Her yıl düzenlenmesi planlanan İslam Ceza Hukuku Konferansı ile ilgili tebliğler kitabı da etkinliğin resmi internet sitesinden edinilebilecek.
2 Mayıs Cumartesi 3. Gün
Hukuk dünyasının dikkat kesildiği İslam Ceza Hukuku Konferansı’nın üçüncü gününde de tebliğler sunulmaya devam ediyor. Üçüncü gün programı Günümüzde İslam Ceza Hukuku I başlıklı ilk oturumla başladı.
Prof. Dr. Şamil Dağcı, İslâm Ceza Hukuku’nda Ceza Kavramı ve Ceza Usulü ile ilgili problemler başlıklı tebliğini sunarken Prof. Junya Shinohe da sunumu sonrası katılımcıların sorularını yanıtladı.
Dr. Aveen Khaled Abdurrahman, Irak hukuku hakkında konferansın son oturumunda dinleyicileri aydınlatırken Prof. Abdurrahman Eren de Müslüman Ülkeleri Anayasalarında Ceza Hukuku İlkeleri üzerine bir sunum gerçekleştirdi.
1 Mayıs Cuma 2. Gün
İslam Ceza Hukuku Konferansı, ikinci gününde de hız kesmeden devam etti. 1. oturumda İslam ceza hukukunda suç ve cezalar I: Suçların sınıflandırılması konusu masaya yatırılırken Cezayir Djelfa Üniversitesinden Dr. Hamadi Nourredine, İslam Ceza Hukukunda Cezalandırma Kurallarının Hedefleri konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Konferansın ikinci günü konuşmacılarından Cezayir Djelfa Üniversitesinden Prof. Assad Elmahacen Lahrech, İslam Ceza Hukuku Amaçları ve Alternatif Cezalar başlıklı tebliğini sunarken hemen ardından Irak Nehreyn Üniversitesinden Dr. Haider Talib Mohamed de İslam Ceza Hukukunda Suçların Cezalandırılmasının Felsefesi tebliği ile aydınlatıcı bilgiler paylaştı.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Emrah Bozbayındır’ın oturum başkanlığında başlayan öğleden sonraki oturumda söz alan Irak Duhok Üniversitesinden Prof. Dr. Şükri El-Zavedi, İslam Ceza Hukukunda Cezaların Zorlayıcılık ve Engelleyicilik Fonksiyonu başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Oturumların devamında ABD Kaliforniya Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmad Atif Ahmad, Usulü Fıkhı Esnetmek: Suç ve Cezayı Yeniden Düşünmek; Madrid Üniversitesinden Prof. Dr.Mohamad Elgeadi ve Dr. Aysha Saleh, İslam Ceza Hukukunda Suçların Eğitimsel Yönü ve Programı; Almanya MaxPlanck Mukayeseli Ceza Hukuk Enstitüsünden Dr. Benjamin Vogel, Ceza Hukukunun Sujeler arası temellendirmesi konulu tebliğlerini sundu.
İslam Ceza Hukuku’nda Suç ve Cezalar IV: Cezalar başlıklı dördüncü oturumun konuşmacılarından Av. Yasin Şamlı, “Kısasta ciddi bir caydırıcılık vardır; çünkü katil olacak kişi, hem muhatabının hayatından, hemde kendi hayatından vazgeçmek zorundadır.” ifadelerini kullanırken düştüğü yeri yakan ateşin, düştüğü yerde söndürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Şamlı, işlenen suçlara verilen cezalar ne kadar sert görünürse görünsün suçtan doğan zararın çok daha büyük olduğuna vurgu yaptı.
30 Nisan Perşembe 1. Gün
Saat 16.00’da Av. Ali Elbeyoğlu, Necati Ceylan (UHUB Genel Sekreteri), Dr. Sheikh Ali Muhiuddin Al-Qurra Daghi (Dünya İslam Alimleri Birliği Genel Başkanı), Prof. Dr. M. Refik Korkusuz (İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı, UHUB Genel Sekreter Vekili), Prof. Dr. Mehmet Bulut (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü) ve Prof. Dr. M. İhsan Karaman’ın (İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü) açılış konuşmalarıyla başlayan İslam Ceza Hukuku Konferansı, Twitter üzerinden #isclaw2015 hastagi ile dört gün boyunca takip edilebilecek.