Tunç: Hâkim ve savcı adaylarının akademi eğitimini özenle ele alıyoruz

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’daki Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde (IUS) Türkiye Adalet Akademisi, IUS, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Bosna Hersek Hakimler ve Savcılar Eğitim Merkezi iş birliğiyle düzenlenen Siber Suçlarla Mücadele Uluslararası Çalıştayı’nda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, başarılı hâkim ve savcıların yetişmesinde iyi bir hukuk eğitiminin önemine vurgu yaptı. Tunç, teorik eğitimin tek başına yeterli olmadığına ve hukuk öğrencilerinin mesleğe başlamadan önce tecrübe kazanmasının gerekliliğine işaret etti.

“Anayasa ve kanunlardan almış oldukları yetki çerçevesinde hukuka ve insan haklarına bağlı, meslek etik ilkelerini benimseyen ve uygulayan, toplumun adalet ihtiyacına cevap verebilecek nitelikli hâkim ve savcılarımızın yetişmesine büyük önem veriyoruz. Bu bakımdan gerek hukuk öğrencilerinin fakültelerde aldıkları eğitimin, gerekse de hâkim ve savcı adaylarının meslek öncesinde aldıkları akademi eğitimini özenle ele alıyoruz.” diyen Bakan Tunç, hukuk fakültesi mezunlarının 2024’ten itibaren Hukuk Mesleklerine Giriş sınavına tabi tutulduklarını ve bu sınavda başarılı olanların avukatlık yapabildiğini hatırlatarak “Biz bu tecrübelerimizi dost ülkelerimizle ve adli iş birliği yaptığımız ülkelerimizle paylaşmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Siber suçlara da değinen, ulusal seviyede Türk emniyet güçlerinin ve yargı mercilerinin siber suçlarla etkili bir mücadele gerçekleştirdiğinin altını çizen Tunç, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Mağdurla aynı fiziki ortamda bulunmaya gerek olmadan dolandırıcılık, hırsızlık, şantaj ve tehdit gibi suçların işlenmesi mümkün hale gelmiştir. Bunun yanı sıra suç gruplarının veya terör örgütlerinin faaliyet alanı genişlemiş, iletişim ve propaganda imkanları artmıştır. Sanal ortamda işlenen suçlarla mücadelede edindiğimiz ilk tecrübe, öncelikle etkili önlemleri ve caydırıcı yaptırımları içeren yasal bir alt yapıya sahip olunmasıdır.

Kaynak