Adalet Bakanlığı bünyesindeki Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Aksaray, Alaşehir, Aydın, Bayburt, Bingöl, Çorum, Denizli, Dörtyol, Hınıs, Iğdır, İnebolu, Kars, Kırıkhan, Kocaeli, Manavgat, Midyat, Niğde, Osmaniye, Siirt, Silivri, Vezirköprü, Yalvaç ve Şırnak adliyelerinde 19 Eylül 2022 tarihi itibarıyla açılacak çocuk teslimi merkezleriyle icra yoluyla çocuk teslimi uygulamasının sona erdiğini duyurdu. Böylece uygulamanın yapıldığı adliye sayısı 102’ye yükseldi. 

Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Daire Başkanlığınca konu hakkında yapılan açıklama şu şekilde:

Adalet Bakanlığınca yürütülen icra yolu ile çocuk teslimine son veren uygulama, bugün 23 adliyede daha başlayacak. Böylece uygulamanın yapıldığı adliye sayısı 102’ye yükselecek.  

Uygulama pilot olarak 4 Nisan 2022’de 11 ildeki adliyede hayata geçilirken, 13 Haziran’da bazı il ve ilçelerde açılmasıyla bu sayı 25’e, 1 Ağustos’ta sayı 50’ye, 12 Eylül 2022 tarihi itibariyle ile de Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü (ADM) bulunmayan Alaçam, Altıntaş, Aşkale, Bahçe, Beyşehir, Cihanbeyli, Çubuk, Demirci, Düziçi, Erbaa, Gediz, Germencik, Gölbaşı, Hassa, Kahta, Kelkit, Keskin, Kula, Kulp, Küre, Lice, Mudanya, Mustafa Kemal Paşa, Reyhanlı, Sarayönü, Selendi, Taşova, Turhal, Uzunköprü adliyelerinde çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulması işlemleri hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlükleri tarafından yerine getirilmeye başlanmasıyla çocuk teslim merkezi sayısı ADM bulunmayan 29 adliye ile birlikte 79’a ulaşmıştı. Yeni uygulama kapsamında, bu güne kadar 132 dosyada çocuk teslimi, 1410 dosyada ise çocukla ebeveynler arasında kişisel ilişki kuruldu.

UYGULAMA 23 İL ve İLÇEDE DAHA BAŞLIYOR

İcra yolu ile çocuk teslimine son veren uygulama, bugün itibariyle 23 adliyede daha başlayacak. Aksaray, Alaşehir, Aydın, Bayburt, Bingöl, Çorum, Denizli, Dörtyol, Hınıs, Iğdır, İnebolu, Kars, Kırıkhan, Kocaeli, Manavgat, Midyat, Niğde, Osmaniye, Siirt, Silivri, Vezirköprü, Yalvaç ve Şırnak adliyelerinde açılacak çocuk teslimi merkezleri ile bu sayı 102’ye ulaşacak.

Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulması işlemlerinde görev alacak uzmanlara “Çocuk Teslimi ve Çocukla İlişki Kurulması Süreci” ile ilgili online ve yüz yüze eğitimler veriliyor. Uygulamanın, 2023 yılı Ağustos ayına kadar tüm ülkede yaygınlaştırılması hedefleniyor.

TÜM MASRAFLAR DEVLET TARAFINDAN KARŞILANIYOR 

Adalet Bakanlığınca çocukların üstün yararı gözetilerek hayata geçirilen yeni uygulamayla velayet hakkı kendisine verilmeyen ancak belirlenen takvime göre çocuğunu görme hakkı tanınan ebeveynler artık icra dairelerine başvurmak zorunda kalmıyor. Bu ebeveynler adliyelerde kurulan adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerine, bulunmayan yerlerde ise hukuk mahkemeleri yazı işleri müdürlüklerine başvurarak, belirlenen çocuk görüşme merkezlerinde masrafları Devlet tarafından karşılanmak suretiyle çocukları ile görüşebiliyor.

ÖZEL ALANLAR OLUŞTURULUYOR

Çocuk görüşme merkezleri çocukların ebeveynleri ile kaliteli zaman geçirmesine imkân sağlayacak parklara, bahçelere, içerisinde sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlerin yürütüldüğü yerler içerisinde ya da bu yerlere yakın şekilde belirleniyor. Bugüne kadar icra daireleri tarafından yerine getirilen bu işlemler, çocuk dostu şekilde oluşturulan uygun teslim mekânlarında uzmanlar tarafından, öncelikle taraflarla ve çocuklarla iletişim kurularak, daha çok rızaya dayalı olarak yerine getiriliyor. Taraflara doğru ebeveynlik rolleri ve bu süreçte nasıl davranmaları gerektiği konusunda danışmanlık verilebiliyor. Uygulamayla birlikte, çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığının boşanma sürecinin olumsuz etkilerinden korunması, ebeveynleri veya yakınları ile sağlıklı ilişki kurması amacıyla eğitim veya danışmanlık hizmeti almaları, boşanma süreci ve sonrasında ikincil örselenmelerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.