5510 sayılı yasa çerçevesinde yürürlükteki mevzuat, hiçbir kurum ve kuruluşun alacaklarından dolayı emeklinin maaşına haciz koymasına izin vermiyor.
Buna rağmen bankalar ve bazı kuruluşlar emeklinin geçimini sağladığı emekli maaşı hesabına mevduat hesabı gibi işlem yaparak bloke koyabiliyor.
Bankalar emeklinin kendi rızası ve imzası olmadan maaşından kesinti yapamaz; herhangi bir uygulamaya gidemez.
Ancak bankalar sundukları hizmet, promosyon, kredi kartı sözleşmesi veya kredi sözleşmesi gibi belgelerin içine ‘gerektiğinde emekli maaşına el konulabilir’ benzeri ibareler yerleştirebiliyor.
Nakit avans veya kredi çekilirken sözleşmenin dikkatlice okunması ve “emekli maaşına haciz konulabilir” ibaresinin yer alıp almadığının kontrol edilmesi gerekir.
Emeklinin, ‘maaşıma haciz konulabilir’ ibaresinin yer aldığı sözleşmeyi imzalaması durumunda kendi rızası alındığı için emekli maaşına haciz işlenebilmektedir. Olası bir durumda emeklinin itiraz hakkı bulunmakla birlikte mağduriyetin giderilmesi uzun bir süreci kapsayabilmektedir.
Emekli maaşına haciz konulan emekli, haczi gerçekleştiren icra müdürlüğünü en kısa sürede Cumhuriyet Savcılığına şikâyet etmeli ya da icra tetkik merciine başvurmalıdır.
Emekli, dul ve yetim maaşı ile ilgili bankalarda açılan hesaplar mevduat hesabı değildir. Bu sebeple bankalar, söz konusu hesaplar üzerinde mevduat hesabı gibi oynama yapamaz.