Hukuk Gündemi 2021/19

Geride bıraktığımız 10-16 Mayıs haftasında hukuk dünyasının öne çıkan konularını özetlediğimiz Hukuk Gündemi’nde Filistin ve Doğu Türkistan’da işlenen insanlık suçları ön plana çıktı.

#10Mayıs Pazartesi

Anayasa Mahkemesi, 23 Eylül 2012 – 31 Mart 2021 tarihlerini kapsayan Bireysel Başvuru İstatistiklerini paylaştı.

Avukat Hakları Grubu’nun “Covid19 ve Kapanma Ekonomisi Gölgesinde Genç Avukatlar” konusunun ele alındığı çevrim içi yayınına katılan genç avukatlar, salgın sürecinde yaşadıkları zorlukları anlattı.

#11Mayıs Salı

Türkiye Adalet Akademisi, hâkim ve savcı adaylarına yönelik eğitim müfredatına Kişisel Gelişim Uygulamaları kapsamında “Kararların Dili” dersini eklendi. Dersleri Gazi Üniversitesi TÖMER Başkanı Prof.Dr. Nezir Temur, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Durmuş ve AB Eğitim Dairesi Başkanlığı Daire Başkanı Murat Erol anlatacak.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, İsrail’in, Mescidi Aksa’da sivil halka yönelik saldırılarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada “İsrail’in bu saldırıları Birleşmiş Milletler’in Kudüs’e yönelik aldığı kararlara, Cenevre Sözleşmeleri’ne ve İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’ne aykırı olduğu gibi Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü uyarınca da insanlığa karşı suçtur.” ifadelerini kullandı. 

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının 10. yılı dolayısıyla “…kadına yönelik şiddeti insan hakkı ihlali ve ayrımcılık olarak kabul eden İstanbul Sözleşmesinin yürürlükte kalması ve uygulanması için tüm gücümüzle mücadelemizi sürdüreceğimizi ve halen yürürlükte olan İstanbul Sözleşmesinin tüm hükümlülüklerinin uygulanması için çalışmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla sunarız.” açıklamasında bulundu.

#12Mayıs Çarşamba

76 baro, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya saldırısı ve Filistin halkına yönelik şiddetini kınadıkları basın açıklaması yayımladı.

İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının 10. yılında barolar ortak bir açıklama yaparak İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz mesajı verdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, e-duruşma’nın İstanbul Çağlayan ve Anadolu Adliyelerindeki tüm hukuk mahkemelerinde aktif hale getirildiğini açıkladı.

Süper Lig kulüplerine hukuki danışmanlık yapması için İtalyan hukuk firmasıyla sözleşme imzalayan Türkiye Futbol Federasyonu hakkında, Avukatlık Kanunu’nun ilgili maddelerine aykırı davranıldığı gerekçesiyle Ankara Barosu tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

#13Mayıs Perşembe

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarına ilişkin, “Tüm insanlığın, vicdanı olan herkesin, hukuk ve insanlıkla bağdaşmayan tavırlarla ilgili sesini yükseltmesi, uluslararası mekanizmaların, tüm kurumların bu hukuk dışılığa son vermek için hareket etmesi insanlık adına hepimizin ortak beklentisidir. Küresel bir adaletsizlik ve zulüm var.” açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen e-görüş projesinin pilot olarak uygulandığı ceza infaz kurumlarındaki suça sürüklenen çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere hükümlü ve tutuklular, bayramda aileleriyle görüntülü olarak görüştü. Proje, dezavantajlı gruplardan sayılan çocuk ve kadın hükümlü-tutukluların bulundukları 16 kurumda uygulanmaya başlandı. 

#15Mayıs Cumartesi

71 Baro Başkanı, Çin hükûmetinin Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik zulüm ve insan hakları ihlallerine karşı ortak çağrıda bulunarak uluslararası kamuoyunu Doğu Türkistan Uygur halkı için harekete geçmeye çağırdı.