Pandemide Mesleğe Başlayan Genç Avukatlar Sorunlarını Anlattı

Avukat Hakları Grubu’nun çevrim içi yayınında “Covid19 ve Kapanma Ekonomisi Gölgesinde Genç Avukatlar” konuşuldu. Yayına katılan genç avukatlar, pandemi sürecinde yaşadıkları zorluklardan bahsetti.

Pandemi, Kıdemine Bakılmaksızın Herkesi Zorluyor

Yayına katılan Av. Yağmur Kerimoğlu, ofisini pandeminin başladığı ayda açtığı için sıkıntılar yaşadığını belirtti. Kerimoğlu “Bu durum insanı psikolojik olarak zorluyor. ‘Acaba mesleği yapamayacak mıyım? Bildiklerimi yapmadan unutur muyum?’ gibi şeyleri düşünüyor. Kıdemi benden daha yüksek olmasına rağmen zorluk yaşayan çok fazla meslektaşım var. Herkes ciddi anlamda ekonomik bir buhran yaşıyor.” dedi.

Ruhsat Bekleyen Avukat İstenmiyor

Yayına katılan bir diğer genç avukat Zeynep Koçaklı, stajına pandemide başladığını ifade etti. Koçaklı, staj sonrasında kimsenin ruhsat bekleyen bir avukatı istemediğinin altını çizdi. Koçaklı “Ben staj sonrası da çalışmaya devam ettim. Ama çok fazla tercih edilmiyor. Araftaki avukatı kimse istemiyor. Çünkü yasal bir statümüz yok. Pandemiden dolayı da ruhsat süreci uzuyor. İstanbul Barosu, Türkiye Barolar Birliği toplanmıyor. Ruhsatlarımız Adalet Bakanlığı’na gitti. Tam kapanma süreci başladı. Böyle olunca bizim araf sürecimiz uzuyor. Ekonomik anlamda baya yorucu bir şey. Bağlı bulunduğun ofiste de statünden dolayı istenmiyorsun” ifadelerini kullandı. 

Hâkimler, İmza Atıp Gitmemizi İstedi

Stajyer Avukat Enes İpek ise pandemi sürecinde yaptığı stajın oldukça yorucu olduğunu, adliye stajının verimsiz geçtiğini belirtti. İpek “Hâkimlerin çoğu duruşma salonlarına kısıtlı sayıda kişi alınacağını söyleyip gelmememizi söylediler. Yalnızca imza atmamız istendi. Avukat yanında staj ararken bekletenler oldu. Olumlu geçen görüşmeler, pandeminin kötüye gitmesiyle olumsuz oldu. Bu sürecin tamamı yorucuydu” şeklinde konuştu. 

“Adliye stajı sırasında mübaşir katıldığım duruşmalardan çıkarıyordu” diyen İpek mesleki tecrübe edinme noktasında çok yetersiz kaldığını aktardı. İpek “Diğer avukatlar duruşma salonunda kendi duruşmalarını beklediği için yer kalmıyor. Mahkemelerde avukatlar nasıl savunma yapıyor, ticaret mahkemelerinde, ceza mahkemelerinde sistemin nasıl işlediğini görme noktasında çok tecrübesiz kaldım. Öğrenciliğimde de buna dair bir pratiğim olmadı.” dedi.

Bankolarda Yoğunluk Gerekçe Gösteriliyor

Adliyelerde bulunan dairelere banko sisteminin dahil olmasının işlemleri çok yavaşlattığını belirten Enes İpek “Atılgan olan avukat ya da stajyer avukat işini yaptırabiliyordu. Şu an bankolarda hiçbir şekilde iş yapılamıyor. Çağlayan Adliyesi’ndeki bazı dairelerin önünde uzun kuyruklar görebilirsiniz. Ben o kuyrukların bir yerinde mutlaka varım. Kafamı uzatıp içeri baktığımda içerisinin boş olduğunu görüyorum. Sıra bana geldiğinde yoğunluk olduğunu ve içeriye kimseyi almadığını söylüyorlar. Bankolar geldikten sonra iş yapmak daha da zorlaştı.” diye konuştu. 

Pandemi Bahane Oldu

Zeynep Koçaklı, adliyelerde ertelenen işler için ‘İş yapmamanın bahanesi’ olarak pandeminin gösterildiğini belirtti. Koçaklı “Bu çok üzücü bir şey. İşlerimizi ilerletemiyoruz. Müvekkile karşı mahcup oluyoruz. Ama diğer tarafa da bir şey diyemiyoruz. Gerçekten çok zor.” diyerek pandemi sürecinde adliyelerde aksayan işlerin avukat müvekkil ilişkisini zedelediğini vurguladı.