2022’nin ikinci haftasını kapsayan 10-16 Ocak arasında hukuk dünyası, intihar eden üniversite öğrencisi Enes Kara ile öldürülen Av. Dilara Yıldız’ın isimlerini zikrederken İstanbul Sözleşmesi en çok gündeme getirilen konuların başında yer aldı.
#10Ocak Pazartesi
Adalet Bakanlığı, e-tebligat ile sadece 2021 yılında 40 milyon 537 bin 177 iletinin muhataplarına elektronik ortamda ulaştırıldığını, e-tebligat ile bugüne kadar 1 milyar 219 milyon lira tasarruf sağlandığını duyurdu.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede 2022 Yılı Yol Haritası konusunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Özellikle tedbir için mahkemeye gidildiğinde konuya tüm mahkemeler bakıyordu. Artık her mahkeme değil, tedbir kararı vermeye yetkili ihtisaslaşmış mahkemeler bu konuda karar veriyor. Halihazırda 763 hakim bu konularda tedbir vermeye ve tedbir kararlarına bakmakla görevli.
#11Ocak Salı
Hâkimler ve Savcılar Kuruluna Ait Kararlar, 11 Ocak 2022 Tarihli ve 31716 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Kurulu tarafından 6087 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanunu hükümlerinin öngördüğü usul uyarınca HSK Başmüfettişi Mehmet Şirin Işık Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı olarak atandı.
Adalet Bakanlığı, yargılama süreçlerinin hızlandırılmasına katkı sağlamak amacıyla geliştirilen mobil uygulamaların sayısı 11’e yükseldiğini; Celse uygulamasını 56 bin avukatın kullandığını; e-Adalet Vatandaş Mobil uygulamasını 84 bin 480 kişinin aktif kullandığını açıkladı.
Av. Dilara Yıldız’ın kadın cinayeti sonucu öldürülmesinin ardından Türkiye Barolar Birliği, Barolar ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu yayımladıkları ortak bir bildiride “İktidarı İstanbul Sözleşmesine tekrar imza vermeye; Danıştay’ı yaşam hakkından yana bir tutum alarak, hukuka aykırı bir şekilde İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilmesine ilişkin işlemin iptali için açılan davaları kabul etme yönünde karar almaya” yönelik çağrıda bulundu.
Ankara Barosu Gençlik Merkezi, Av. Dilara Yıldız’ın öldürülmesiyle ilgili yayımladığı basın açıklamasında “Kadınların şiddetsiz yaşama ve var olma hakları, yürütme organının tek taraflı inisiyatifine bırakılamayacak kadar hayati öneme haizdir.” ifadelerine yer verdi.
İzmir Barosu, Av. Dilara Yıldız’ın öldürülmesi sonrası “Eril şiddeti durdurun” çağrısında bulundu.
Bursa Barosu, üniversite öğrencisi Enes Kara’nın intiharıyla ilgili “Enes’in kaydettiği video ‘suç duyurusu’ olarak değerlendirilmeli” çağrısında bulundu.
Mersin’de 24 yaşındaki Raziye Oskay ile İstanbul’da Avukat Dilara Yıldız’ın eski nişanlısı tarafından katledilmesi ve kadına yönelik artan şiddetle alakalı Mersin Barosu Konferans Salonuna açıklama yapan Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Av. Arzu Günay: Her gün en az bir kadın cinayeti ile güne başlar olmak ve bu kadın cinayetlerini normalleştirerek toplumun duyarsızlaştırılması, faillere uygulanan cezaların yetersiz olması ve şiddet gören kadınlar için gerekli tedbirlerin alınmaması nedeni ile gerçekleşen bu cinayetler karşısında, devletin tüm organları ve yargı sisteminin sorumluluğu bulunmaktadır.
#12Ocak Çarşamba
Kamu Denetçiliği Kurumunda gerçekleştirilen 2021 değerlendirme toplantısında konuşan Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç: Kamu Denetçiliği Kurumu olarak en büyük sıkıntımız nitelikli başvuru alamamak.2021 yılında 3 bin 160 dostane çözüm kararı vermişiz, 1320 ret kararımız var.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin 4 kişinin yargılandığı davanın 4. duruşması sonrası açıklama yapan TBB Başkanı R. Erinç Sağkan: Bu soruşturmanın kovuşturma aşamasına geçebilmesinde olağanüstü bir çaba sarfeden meslektaşlarımız, aynı zamanda gerçekten maddi gerçeğe ulaşılabilmesi için de hukuk sınırları içerisinde çok etkin bir mücadele vermekteler.
Türkiye Barolar Birliği R. Erinç Sağkan, Av. Dilara Yıldız’ın öldürülmesiyle ilgili yaptığı basın açıklamasında “Meslektaşımızın hunharca katledilmesinin nedenlerinin başında yasal mercilerin gerekli önlemleri almaması, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmış olması, 6284’ün etkin şekilde uygulanmaması gelmektedir.” ifadelerini kullandı.
Avukat Dilara Yıldız için İstanbul Barosu önünde düzenlenen törende konuşan TBB Başkan Yardımcısı ve Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez: Bir kez daha yetkililere sesleniyoruz: Haklarımızı geriye götürecek yasal düzenlemeleri yapmayı denemesinler. 6284 sayılı yasayı etkin ve eksizsiz biçimde uygulasınlar. İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmediğimizi tekrar söylüyoruz.
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi, Av. Dilara Yılmaz’ın öldürülmesiyle ilgili yayımladığı basın açıklamasında İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının Danıştay tarafından iptal edilmesi çağrısında bulundu.
Ankara Barosu, Av. Dilara Yıldız’ın katledilmesine ilişkin tepki yürüyüşü gerçekleştirerek basın açıklamasında bulundu.
Sakarya Barosu Staj Eğitim Dersleri’nin açılışında konuşan Baro Başkanı İlknur Ebiz Yıldız: Meslekteki temel ilkelerin ne olduğunu ve mesleki duruşu iyi bilmeliyiz. Okulda da çok kıymetli bilgiler öğreniyoruz ama teorinin pratiğe dönüştüğü yer aslında staj eğitim dersleridir. Bilginin kovalayıcısı olun.
Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın intiharı sonrası basın açıklaması yapan Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu: Enes başta olmak üzere, aynı durumdaki tüm gençlerimizin ve ülkenin geleceği için, cemaat ve tarikat yurtları derhal kapatılmalı ve bir genci yaşamının en güzel yıllarında intihara sürükleyen tüm sorumlu kişi ve kurumların tespit edilerek cezalandırılmaları gerekmektedir.
Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi, Av. Dilara Yıldız cinayeti üzerine yaptıkları basın açıklamasında “Türk Medeni Kanununun, 6284 sayılı kanunun, uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan kadın haklarının tüm kurum ve kuruluşlarca eksiksiz uygulanması” talebinde bulundu.
#13Ocak Perşembe
Yargıtay Başkanlığı, internet siteleri ile sosyal medya hesapları üzerinden gündeme gelen, Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir’in Yargıtay Birinci Başkanlığı Mescidi imam hatipliği görevinden ve memurluktan ihraç edildiğine ilişkin haberler hakkında “Mehmet Ali Güldemir, imam hatip göreviyle 19.08.2015-14.02.2019 tarihleri arasında Yargıtay Ek Binası’nda görev almış olup, 14.02.2019 tarihinde sendika yöneticisi seçilmesi sebebiyle bu görevinden fiilen ayrılmıştır. İlgilinin o tarihten bugüne Yargıtay ile hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır.” açıklamasını yayımladı.
Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen Hukuk Eğitimi Sempozyumunda konuşan Bakan Gül: Hakimlik ve savcılık tüm yönleriyle eksiksiz ifa edilmesi gereken görevlerdir. Türk Yargı Etiği bildirgesi ile tüm yargı mensuplarının bu anlamda milletimiz adına beklentisi ortaya konuldu. Etikte, ‘Doğruluk, tutarlılık, dürüstlük, eşitlik, ehliyet, liyakat ve kendini sürekli geliştirme perspektifleri Türk yargı mensuplarının olmazsa olmaz değerleridir’ denildi. Türkiye’de özellikle bir yargı mensubunun bu özelliklere sahip olabilmesi için iyi bir eğitim, sağlam bir kişilik ve yeterli hayat tecrübesine sahip olması gerekmektedir.
İzmir Barosu Yönetim Kurulu, 2022 yılı aidat miktarını 554 TL olarak belirledi.
#14Ocak Cuma
İstanbul Barosu, 2022 yılı için baro aidatının 585,96 TL olarak belirlendiğini duyurdu.
#15Ocak Cumartesi
44. Baro Başkanları Toplantısı, TBB’nin seçilmiş kurulları ile 82 baro başkanı katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye Barolar Birliğinin ev sahipliğinde 44. Baro Başkanları Toplantısına katılan Ankara Barosu Başkanı Av. Kemal Koranel “Yargı bağımsızlığı konusunda hakim ve savcı teminatının etkin bir şekilde uygulanmaya başlaması gerektiği ve Hakimler Savcılar Kurulundan Sayın Adalet Bakanı ile Bakan Yardımcısının ayrılması gerektiği” yönünde görüş bildirdi.
#16Ocak Pazar
İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu paylaştığı tivitte, 44. Baro Başkanları Toplantısındaki “….Anlatmaya çalışıyorum ki, avukat için reklam yasağı, sadece reklam yasağından ibaret değildir..” ifadelerine yer verdi.