07 – 13 Haziran 2021 haftasında hukuk dünyasının konuştuğu konuları, hukuka dair gelişmeleri özetlemeye çalıştık. Geride bıraktığımız haftaya Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün katıldığı etkinliklerdeki açıklamaları damgasını vurdu.
#09Haziran Çarşamba
AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nda Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele başlıklı sunum yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Kadına yönelik şiddetle etkin mücadele için ne gerekiyorsa; kanunsa kanun, gerekirse anayasayı değiştirmek gerekiyorsa, bir kadının daha şiddete uğramaması için o konuda da her türlü çabayı göstereceğiz, gösterdik, bundan sonra da aynı yaklaşımı sürdüreceğiz.
Türkiye Barolar Birliği, 7326 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin Kanun”un Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından 30.4.2021 tarihi itibarıyla ödenmesi gerektiği halde ödenmeyen baro kesenekleri ile staj kredisi borçlarının yeniden yapılandırıldığını duyurdu.
İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer, katıldığı bir televizyon programında “Yetişkin bir insan aşı olmayabilir. Kimse beni zorla tedavi edemez. Tedaviyi ret hakkı var. Ancak benim hastalığım başkaları için sorun olacaksa özerkliğim ortadan kalkacak. O zaman hukuki bir sınırlama meşru olur. Ancak bu genelgelerle olmaz, kanun çıkarmak gerekir.” ifadelerini kullandım.
#10Haziran Perşembe
Danıştay, okullarda Öğrenci Andı’nın okutulmamasına ilişkin kararının gerekçesini açıkladı. Gerekçede, “Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Milli eğitiminin amaç ve ilkelerinin öğrencilere kazandırılması konusunda kullanılacak eğitim ve öğretim yöntemleri ile materyallerini belirleme hususunda takdir yetkisine sahiptir.” ifadelerine yer verildi.
Türkiye’de Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Geliştirilmesi Projesi açılış törenine katılan Adalet Bakanı Gül: Davalar şu tarihte bitiyor ama daha erken bitemez mi, daha adil kararlar, daha makul sürede nasıl verilebilir, tüm bunların arayışları içerisindeyiz. Uygulayıcılarla, mevzuat belirleyicilerle ve tüm kurumlarla bunların arayışını yapıyoruz.
Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu baro temsilcilerini dinledi. Komisyona davet edilen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu: Cezaları artırmak tek başına iş olsaydı sorun bir günde çözülürdü. Unsurları hapse atalım demiyorum, rehabilite edelim diyorum. Ayrıca çekişmeli boşanma davalarında eşlerin çocuk üzerinden intikam almaması hususu da eşlere öğretilmelidir. Bugün velayet kimde kalırsa kalsın çocuğun bir intikam aracı yapılmaması noktasında eğitim verilmelidir.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Bağımlılıkla Mücadelede Yargının ve İnfaz Sisteminin Kurumsal Kapasitesinin Artırılması Teknik Destek Projesi başladı.
Tüm avukatlar, yaş sınırı olmaksızın Covid aşı programına dahil edildi.
#11Haziran Cuma
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine Baro Genel Kurulları genelgesi gönderildi. Genelgeye göre üye sayısı 400’ün üzerindeki baroların ise; Avukatlık Kanununun Ek Madde 3 hükümlerine göre Cumartesi ve Pazar günlerini kapsayacak şekilde iki gün yapmaları gereken genel kurullarını 26-27 Haziran 2021 Cumartesi ve Pazar günlerinden itibaren yapabilecek.
Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Kurulu, Yargıtay’daki boş kontenjanlara üye seçimi yaptı. Eski Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz ile eski üyesi Hüseyin Şahin‘in Yargıtay üyeliklerine seçilmelerine ilişkin karar Resmî Gazete’de yayımlandı.
İstanbul Barosu Genel Kurulu ilk toplantısının 09-10/10.10.2021 tarihinde, ikinci toplantının da 16-17/10.2021 tarihinde yapılmasına karar verildiğini duyurdu.
Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nde (UYAP), Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü tarafından 578 güncelleme yapıldı.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde çalışmalarına devam eden Çocuk Hakları Alt Komisyonu, Ankara Polatlı’da yer alan Sarıoba Mevsimlik Tarım İşçileri Yerleşkesi’ne inceleme ziyaretinde bulundu.