İstanbul Barosu Elektronik İmzalı Belgeye Geçti

İstanbul Barosu, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında elektronik imzanın ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğuracağını hatırlatarak artık talep edilen belgelerin elektronik olarak imzalanıp dijital ortamda iletileceğini duyurdu.

Yapılan açıklamada avukatların İstanbul Barosundan talep edeceği bilirkişilik, noterlik başvuruları, silah ruhsatı ve konkordato komiserliği için gerekli belgelerle meslek süresini gösterir belgenin Baroya gelmeden ve kargo gerektirmeden elektronik imzalı olarak kendilerine hızla iletileceği belirtildi.

Sistem nasıl çalışacak?

Yukarıda sıralanan belgelere ihtiyacı olan avukatlar, İstanbul barosunun BARONET uygulamasından “belge talebi” seçeneği ya da Baro hattı 444 1 878 numaralı telefonu arayarak BAROAKTİF’ten belge talebinde bulunabilecek.

İlgili birim tarafından onaylanacak belge imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra talepte bulunan avukatın baroda kayıtlı cep telefonuna elektronik imzalı belge gönderilecek. İmzalı belgeye aynı zamanda BARONET sisteminden de erişilebilecek.

İstanbul Barosunun konuyla ilgili yaptığı duyuruda şu ayrıntılara yer verdi:

Meslektaşımız, Baronet uygulama portalından belge talebi seçeneğini kullanır veya baroda kayıtlı telefonundan ile baroyu arar.Baronet belge talebi seçeneğinden dilediği belgeyi tıklayarak belge başvurusunda bulunur veya BAROAKTİF personeline talep ettiği belgeyi söyler. Meslektaşımızın belge başvurusu en kısa sürede ilgili birim tarafından onaylanır ve imza yetkisine sahip kişi tarafından imzalanır İmzalama işleminde, talep edilen belge için bir pdf dosyası oluşturulur. Belgenin imzalanmasından sonra Meslektaşımızın baroda kayıtlı cep telefonuna imzalanan belge gönderilir.İmzalı belgeye Baronet belge talebi ekranından imzalı dosyayı indirebileceği bir link oluşur. Üyemizin bu linki belgeyi kullanmak istediği kuruma vermesi veya belgeyi PDF olarak indirmesi yeterlidir. İlgili kurum buradan dosyanın içeriğini görebilir ya da indirebilir. 

Belgenin doğruluğunun kontrolü Her belgenin alt kısmında o belgeye özel bir doğrulama kodu bulunur. http://belgedogrulama.istanbulbarosu.org.tr/ adresinden doğrulama kodu ve evrak tarihi girilerek ya da Belgenin sol alt bölümünde bulunan karekod okutularak belgenin kontrol edilebileceği sayfaya ulaşılabilir. 

İndirilen dosyadaki imzanın geçerliliği TUBİTAK’ın hazırladığı İmzager adlı uygulama ile kontrol edilebilir. https://yazilim.kamusm.gov.tr/?q=/node/143 Belgenin yazdırılmış hali için elektronik imza söz konusu olamaz fakat yazdırılan belge doğrulanabilir.