Nafakaya Evlilik Süresi Düzenlemesi

Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış’ın haberine göre nafakada düzenleme getirecek taslak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından incelendi ve sona gelindi. Buna göre evlilik yılına göre nafaka süresi belirlenecek, nafakaya “ara süre” formülü getirilecek ve çekişmeli boşanma davalarında düzenlemeye gidilecek.

Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı görevini devralmasıyla birlikte nafaka konusuna öncelik verildiği ve nafaka düzenlemesinde sona yaklaşıldığı belirtilen haberde, taslağın ana hatlarına yer verildi:

  • Evlilik süresine göre nafaka ödeme süresi belirlenerek nafaka ödeme süresine üst sınır getirilmesi
  • 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 15 yılın üzerindeki evliliklerdeyse evlilik süresi dikkate alınarak nafaka verilmesi
  • Nafaka süresinin kararının da eşlerin iş ve gelir durumu dikkate alınarak hâkimin takdirine bırakılması planlanmakta.

Süresiz Nafaka Yerine Maaş

Geçmişe yönelik de uygulanması öngörülen yeni düzenlemede “ara süre formulü” de gündemde. Bu formüle göre nafaka süresi bittiğinde kadınların çalışma ve gelir durumu, yeniden evlenmemesi, iş bulamaması gibi durumlarda 2-3 yıl daha ara süre tanınması planlanmakta.

2-3 yıllık ara süre dolduğunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının devreye girerek ihtiyaç durumu devam ettiğinin tespiti durumunda kadına belirli bir maaş ödenmesi konusu da gündemde.

Haberde maaş konusuyla ilgili AK Partili hukukçu kurmayların “…eğer nafaka ihtiyacı verilen sürenin sonunda devam ediyorsa, Anayasa’nın 41. maddesi gereğince ailenin korunması ve güçlendirilmesi devletin sorumluluğunda olduğu için muhtaç haldeki eşe devlet bir gelir bağlayabilecektir.” görüşlerine yer veriliyor.

Çekişmeli Boşanma Davalarında “Kusur” Düzenlemesi

Karakaş haberinde, çekişmeli boşanma davalarıyla ilgili öngörülen düzenlemenin ayrıntılarına da “Boşanmada tarafların fikren, ruhen ve sadakat hükümlülüğü kapsamında aile birlikteliğini sürdürüp sürdüremedikleri konusunda hâkim kararı aranacak. Evlilik birliği fikren, ruhen ve sadakat hükümlülüğü kapsamında bitmişse, boşanmaya karar verilecek ve tarafların kusur durumu aranmayacak. Tarafların kusuru nafaka, tazminat ve velayet konusunda değerlendirilecek. Bu gibi konulardaki karar boşamanın ardından değerlendirilecek.” şeklinde yer vermekte.