Türk demokrasi tarihini derinden yaralayan kararların alındığı ve bir dönem ‘Yaslıada’ olarak adlandırılan Yassıada’da yıllar sonra bir ilk gerçekleşti. İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi bu yıl ki mezuniyet törenini Yassıada’da düzenledi. Aynı zamanda demokrasi şehitlerini anma niteliği taşıyan mezuniyet töreni için özel izin alındı.
İTÜ Hukuk Fakültesi’nden mezun olan en başarılı 40 öğrenci ve aileleriyle birlikte İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, İTÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Ceylan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İbrahim Çağlar, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri ile akademisyenler Yassıada’daki, mezuniyet töreninde hazır bulundu.
1960 Darbesi sonrası dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı mahkeme salonununda duygusal anlar yaşayan İTÜ Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan İçel, söz konusu tarihlerde hukuk fakültesi öğrencisi olduğunu ve bu salonda duruşmaları izlediğini belirtti.
İstiklal Marşı’nın ardından Kur’an-ı Kerim’in okunmasıyla başlayan mezuniyet töreninde İTÜ Rektörü Prof. Dr. Ekren de bir konuşma yaparak mezuniyet töreni ile Yassıada’nın yeni adı “Demokrasi ve Özgürlükler Adası”nın birbirini tamamladığına dikkat çekti:
“Bu mekanın yeni adına uygun etkinliklere aktivitelere ev sahipliği yapması hem geçmiş dönemin hafızasının korunmasına hem de demokrasi ve özgürlük bağlamında ulusal ve küresel ölçekte en iyi örneklerin ortaya konulmasına, tartışılmasına, kurgulanmasına vesile olacaktır”
Ekren’den sonra söz alarak Yassıada’nın hukukun ayaklar altına alınarak demokrasinin katledildiği bir yer olduğunu hatırlatan İTÜ Mütevelli Heyeti Başkanı İbrahim Çağlar, adada düzenlenen ilk mezuniyet töreninin son olmayacağının da sinyallerini verdi:
“Üniversitemizin bu yıl mezun olan hukuk fakültesi öğrencileriyle birlikte burada ilk defa böyle bir mezuniyet kutlaması yapılıyor. Sayın Başbakanımız ile Kültür ve Turizm Bakanımızın tavsiyeleri doğrultusunda bu programı gerçekleştirdik. Bu tören bizim için artık bir gelenek olur ve her yıl mezunlarımızla buraya geleceğiz. Umarım bundan sonra diğer fakültelerimiz de burayı yaşatmaları için buraya gelirler”
Yassıada Bugünlere Nasıl Geldi?
Yassıada, Türkiye demokrasi tarihinin simgelerinden biri. 1960 darbesi sonrası Başbakan Adnan Menderes ve önemli politikacılar adadaki mahkemeye dönüştürülen spor salonunda adil olmayan bir şekilde yargılanmış ve Menderes’le birlikte 14 kişi daha idama mahkum edilmişti. İdama mahkum edilenlerden Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan hakkındaki cezalar infaz edilmişti. 1993’te İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yassıada’ya taşındı. Ancak ulaşımda yaşanan zorluklar nedeniyle, ada 1995’te yeniden ıssızlaştı. 2011’de önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilen Yassıada ile yakınındaki Sivriada, TOBB iştiraklerinden Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş.’ye devredildi. Bakanlık tarafından yatırım izni verilen adalara, TOBB tarafından yap, işlet, devret modeli ile müze ve 4 yıldızlı otel inşa edilecek. Proje kapsamında ayrıca Başbakanlarımızdan Adnan Menderes’in hatırasını yaşatmak için bir de uluslararası kongre merkezi yapılacak. İnşaatların temeli 14 Mayıs 2015’te Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından törenle atılmıştı. Adalara, Demokrasi ve Özgürlük Adaları ismi verilmişti.