1924 doğumlu olan Avukat Burhan Apaydın, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Teşkilatı Esasiye Hukuku Kürsüsü Asistanlığı, Serbest Avukatlık, Yazarlık, TBMM 12. Dönem Ankara Milletvekilliği ve Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu.
Türkiye’nin en önemli hukukçularından olan Avukat Burhan Apaydın’ın babası cumhuriyet tarihinin ilk faili meçhul cinayetinin kurbanı Ağır Ceza Reisi Ali Rıza Bey; kardeşi de yine ünlü bir hukukçu olan ve Barış davasında yargılanan Avukat Orhan Apaydın.
Apaydın, İstanbul Barosu yönetim kurulunun yasağına rağmen Yassıada’da kardeşi Orhan Apaydın ile birlikte Adnan Menderes‘in savunmasını üstlendi. Ancak daha sonra kendisi de cezaevine gönderildi.
Fotoğraf kaynak: hurriyet.com.tr
Tutuklu bulunduğu sırada Menderes’in idam edileceği haberini alınca büyük bir üzüntü yaşadığı için aynı cezaevinde tutuklu bulunan Kürt İdris lakaplı İdris Özbir tarafından teselli edilmeye çalışılan Apaydın, kendisine gösterdiği bu yakınlıktan dolayı Kürt İdris’in ömür boyu avukatlığını üstlendi. Ayrıca Apaydın, Ahmet Emin Yalman, Hüseyin Emir Erkilet, Uğur Mumcu, Dündar Kılıç, Aysel Toprak ve Abdullah Baştürk gibi isimlerin de avukatlığını yaptı.
Önemli ceza davalarında sıra dışı savunmalar yaparak kamuoyunda ismini duyuran Apaydın,
• İfade özgürlüğü
• Reddi hakim hakkı
• Savunma hakkı
konularında taviz vermez bir tutum içinde oldu ve yasaklanan ya da soruşturulan fikirlerde savunma tarafında yer almayı tercih etti.
Usul hukukunun ayrıntılarına hakim olan Av. Apaydın, Kadıköy’deki evinde 22 Nisan 2013 tarihinde vefat etti. Apaydın’ınla ilgili Doğan Yurdakul ve F. Cengiz Erdinç’in ortaklaşa yayına hazırladıkları Adalet Savaşçısı adlı bir kitap çalışması bulunuyor.
Apaydın’ın mesleki kronolojisi
• 1948 yılında avukatlığa başladı.
• 27 Mayıs 1960 darbesi sonrası Yassıada yargılamalarında Adnan Menderes’in avukatlığını üstlendi.
• 1961 yılında Adalet Partisi’nden 12. dönem Ankara milletvekili seçildi.
• 1962 yılında Adalet Partisi’nden ihrac edilince Yeni Türkiye Partisi’ne katıldı.
• 1963 seçimlerinde Yeni Türkiye Partisi’nin İstanbul Belediye Başkan adayı oldu.
• 1965 yılında siyaseti bırakarak tekrar avukatlığa başladı.
—
- Öne çıkan görselin kaynağı