Hukukçuların Seyretmesi Gereken 10 Hukuk Filmi

Akıllıca yapılan savunmalar, uzun duruşmalar, gergin mahkeme salonları, zihin açıcı avukat ve savcı tartışmaları. Beyazperdeye taşınan mahkeme salonlarında yaşananlar çoğunlukla gerçek hayata dayanan olayları içeriyor. Hakim, savcı, avukat olanların veya ileride hukukçu olmayı düşünenlerin mutlaka seyretmesi gereken en iyi hukuk filmlerinden 1939 – 1961 dönemini kapsayan 10 tanesini derledik. 1961 ve sonrası mahkeme filmlerini de bir sonraki yazı dizilerinde paylaşmaya devam edeceğiz.

genc_lincoln

1. Genç Lincoln (1939)

Orijinal adı Young Mr. Lincoln olan film, biyografi ve dram kategorisinde yer alıyor. Yönetmenliğini ABD’li John Ford’un yaptığı Genç Lincolnt, eski Amerikan başkanı Abraham Lincoln’un gençliğini konu ediniyor. Abraham Lincoln’ü başrolde Henry Fonda canlandırıyor. Genç bir avukat olan Lincoln’ün mesleki başarısının ön plana çıkarıldığı filmde geleceği parlak bir lider portresi çizilmektedir. Genç Lincoln filmiyle ilgili görsellere buradan ulaşabilirsiniz.

Ox-Bow Olayı

2. Ox-Bow Olayı (1943)

Orijinal ismi The Ox-Bow Incident olan ABD yapımı film, western ve dram türünün en güzel örneklerinden biri. Adaleti kendileri sağlamaya çalışan kasabalılar ile suçlu oldukları henüz kesinleşmemiş üç kişinin arasında cereyan eden olayların anlatıldığı Ox-Bow Olayı’nın yönetmen koltuğunda William A. Wellman oturuyor. Filmle ilgili görsellere buradan ulaşabilirsiniz.

Adem'in Kaburgası

3. Adem’in Kaburgası (1949)

Komedi, dram ve romantizmi bir arada barındıran 1949 ABD yapımı Adem’in Kaburgası‘nda asistan Bölge Savcısı Adam Bonner ile karısı Amanda’nın sansasyonel bir cinayet davasında karşı karşıya gelmeleri konu edilmektedir. Orijinal adı Adam’s Rib olan filmin yönetmenliğini George Cukor üstleniyor. Adem’in Kaburgası filminin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.

denizde_isyan

4. Denizde İsyan (1954)

Orijinal adı The Caine Mutiny olan dram ve savaş yüklü ABD yapımı Denizde İsyan, 2. Dünya Savaşı sırasında geçiyor. ABD Donanmasının Pasifik Filosundaki savaş gemisine kaptan olarak görevlendirilen Albay Philip Francis Queeg, gemideki diğer subayların itirazları sonucu kaptanlık görevinden alınır. Karaya ulaştıklarında kurulan askeri mahkemede Albay Queeg’in gemideyken sergilediği sert tutum ve aldığı bütün kararlar tek tek sorgulanır. Yönetmenliğini Edward Dmytryk‘in üstlendiği Denizde İsyan filminin görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.

12 ofkeli adam

5. 12 Öfkeli Adam (1957)

Yönetmen koltuğunda Sidney Lumet‘in oturduğu, orijinal adı 12 Angry Men olan 12 Öfkeli Adam, suç ve dram barındıran başarılı bir hukuk filmi örneği. Babasını öldürmekle suçlanan Latin Amerikalı bir genç, mahkemede kendisini tam anlamıyla savunamadığı gibi aleyhinde tanıklık yapan çok fazla kişiyle de karşı karşıyadır. Mahkemenin 12 jüri üyesinden 11’i cinayetle suçlanan gencin suçlu olduğu yönünde karar alırken içlerinden sadece jüri üyesi Davis sanığın suçsuz olduğu yönünde görüş bildirir. Davis yabancı düşmanlığı ve çoğunluğa uyma gibi durumlardan ötürü sanık aleyhinde karar alan 11 jüriyi aksi yönde ikna etmeye çabalayacaktır. 12 Öfkeli Adam’ın görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.

zafer_yollari

6. Zafer Yolları (1957)

Suç, Dram ve Savaş kategrisinde yer alan ABD yapımı filmin orijinal adı Paths of Glory. Yönetmenliğini Stanley Kubrick‘in üstlendiği Zafer Yolları’nda seyircinin karşısına ‘onuncunun cezalandırılması’ anlamına gelen decimation cezası çıkmaktadır. Filmde, Fransız ordusunda savaşmak istemeyen askerlerin gözünü korkutmak amacıyla rastgele seçilen askerler kurşuna dizilmektedir. Filmle ilgili görsellere buradan ulaşabilirsiniz.

beklenmeyen_sahit

7. Beklenmeyen Şahit (1957)

Orijinal adı Witness for the Prosecution olan ABD yapımı Beklenmeyen Şahit’in yönetmen koltuğunda Billy Wilder oturuyor. Ünlü avukat Leonard Vole, zengin bir kadını öldürmekle suçlanmaktadır ve meslek hayatına ara veren Sir Wilfrid Robarts, bu davayı duyar duymaz tekrar görevinin başına geçer. Agatha Christie’nin hikâyesinden esinlenilerek sinemaya aktarılan Beklenmeyen Şahit’in görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.

bir cinayetin tahlili

8. Bir Cinayetin Tahlili (1959)

Orijinal adı Anatomy of a Murder olan filmin yönetmenliğini Otto Preminger üstleniyor. Suç, dram ve gizem dolu bir ABD yapımı olan Bir Cinayetin Tahlili filminde karşımıza eski başsavcı Paul Biegler çıkıyor. Mesleğine avukat olarak devam eden Paul, birinci derece cinayetten yargılanan müvekkili teğmen Frederick Manion’un masum Barney Quill’i öldürdüğü itirafıyla yüzleşir. Manion, Quill’in eşine tecavü ettiğinden de şüphelendiğini dile getirmesiyle Paul, suçun farklı dereceleri arasında çözülmesi zor bir açmaza düşecektir. Beyazperdenin en iyi mahkeme filmlerinden olan Bir Cinayetin Tahlili filminin görüntülerine buradan ulaşabilirsiniz.

rüzgarın_mirası

9. Rüzgarın Mirası (1960)

Yönetmen koltuğunda Stanley Kramer‘in oturduğu Rüzgarın Mirası, dram ve tarih yüklü 1960 ABD yapımı bir film. Orijinal adı Inherit the Wind olan film, Jerome Lawrence ve Robert E. Lee’nin Broadway’de sergiledikleri aynı isimli oyunun sinemaya uyarlanmasıyla ortaya çıktı. Evrim tartışmasının işlendiği sürükleyici bir mahkeme filmi olan Rüzgarın Mirası’nda, ünlü ’maymun davası’ olayından esinleniliyor. Bir öğretmen öğrencilerine Darwin’in evrim teorisini öğrettiği için tutuklanacak ve onu savunmak avukat Henry Drummond’a düşecektir. Söz konusu dava din ve bilimin hesaplaşmasına dönüşecektir. Meraklısı için filmin görsellerine buradan ulaşılabilir.

nuremberg_durusmasi

10. Nüremberg Duruşması (1961)

Orijinal adı Judgment at Nuremberg olan Nüremberg Duruşması‘nın yönetmen koltuğunda Stanley Kramer oturuyor. ABD yapımı filmde seyircinin karşısına çarpıcı bir Neo-Nazi fotoğrafı çıkmaktadır. Beyazperdenin en unutulmaz askeri mahkeme filmi olan Nüremberg Duruşması, Hitler’in emrindeki savaş suçlusu dört yargıcın muhakemesi konu edilmektedir. Nürnberg’de 1946-1949 arasında düzenlenen 12 mahkemenin 1947 yılında yapılanını beyazperdeye yansıtan yönetmen Kramer, filmi ‘adalet mi, vatanseverlik mi?’ sorusunun etrafında şekillendiriyor. Nüremberg Duruşması’nın görsellerine buradan ulaşabilirsiniz.